Η Ελλάδα ήταν μια από τις 6 χώρες στην Ευρώπη που είχε αυξημένες κρατήσεις έναντι του 2019 και τον Σεπτέμβριο, μετά τα ρεκόρ των προηγούμενων μηνών, στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, η χώρα μας είχε τον εφετινό Σεπτέμβριο 13,5% περισσότερες κρατήσεις σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019 και ήρθε τέταρτη.
Στην πρώτη τριάδα με θετικό πρόσημο βρέθηκαν αυτό το μήνα η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία. Σημείωσαν αντίστοιχα 19,2%, 15,7% και 15,1% περισσότερες διανυκτερεύσεις έναντι του Σεπτεμβρίου 2019. Την εξάδα των χωρών που κατέγραψαν αύξηση στη γηραιά ήπειρο συμπληρώνουν το Βέλγιο και η Ιταλία με 1,2% αύξηση η κάθε μια.
Αντίθετα, τη μεγαλύτερη μείωση είχαν η Τσεχική Δημοκρατία (- 36,9%), η Ουγγαρία (-33,3%) και η Ιρλανδία (-26,3%), καθεμία από τις οποίες έχει μείνει πίσω από το υπόλοιπο top-20 της Ευρώπης από την έναρξη της πανδημίας.
Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο καλύτερη επίδοση από το 2019 στις κρατήσεις είχαν 9 χώρες στην Ευρώπη.
Μικρή αύξηση και καταχωρήσεων
Αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα είχε 0,6% περισσότερες διαθέσιμες καταχωρήσεις τον Σεπτέμβριο έναντι του Σεπτεμβρίου 2019. Αυτή η μικρή αλλαγή κρίνεται αρκετή για να διατηρήσει η χώρα μας τα θετικά μεγέθη στις διανυκτερεύσεις.
Η μεγαλύτερη αύξηση στις διαθέσιμες καταχωρήσεις σημειώθηκε στη Νορβηγία (11,2%), τη Γαλλία (8,5%) και την Πολωνία (7,7%), ενώ μειώθηκε η προσφορά στην Τσεχική Δημοκρατία (-32,2%), την Ουγγαρία (29,0%) και την Ιρλανδία (27,4%)- πάντα σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019.
Οι μέσες τιμές
Οι μέσες τιμές σε όλη την ήπειρο μειώθηκαν ελαφρώς από πέρυσι. Στην Ελλάδα η μείωση τιμών σε ετήσια βάση ήταν 4%. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι οι κρατήσεις επιστρέφουν στις πόλεις μετά τη ζήτηση για νησιά και βίλες το καλοκαίρι.
Χαμηλή η ζήτηση για τον χειμώνα
Κοιτάζοντας τους επόμενους μήνες, η ζήτηση κινείται πάνω από τα επίπεδα του 2019 για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.
Αντίθετα, οι καταναλωτές είναι συγκρατημένοι για τον χειμώνα. Οι κρατήσεις παραμένουν κάτω από τα επίπεδα του 2019 για την περίοδο από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο.
Μάλιστα, η Ελλάδα βλέπει 40% λιγότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019. Ωστόσο, μένει να δούμε αν οι επισκέπτες θα συνεχίσουν να κάνουν κράτηση πιο κοντά στην ημερομηνία του ταξιδιού.
Σύμφωνα με την AirDNA, από 10 Οκτωβρίου, η ζήτηση για διαμονές στην Ευρώπη για Οκτώβριο και Νοέμβριο αυξήθηκε κατά 8% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.
Κοιτάζοντας τους επόμενους τέσσερις μήνες (Δεκέμβριος-Μάρτιος), ωστόσο, η ζήτηση υστερεί σε σχέση με το 2019 (-15,7%). Παρουσιάζει όμως αξιοσημείωτη αύξηση 11,6% από έτος σε έτος.
Οι μειώσεις σε σχέση με το σημείο αναφοράς, την αντίστοιχη περίοδο του 2019, στον ρυθμό ζήτησης για τον Δεκέμβριο-Μάρτιο είναι ακόμη πιο έντονες όταν εξετάζουμε μεμονωμένες χώρες. Γι’ αυτήν την περίοδο, αύξηση της ζήτησης παρατηρήθηκε μόνο σε τρεις από τις κορυφαίες 20 ευρωπαϊκές χώρες. Αυστρία (+18,5%), Γαλλία (+7,8%) και Φινλανδία (+10,9%).
Οι υπόλοιπες χώρες κινούνται ή κάπως χαμηλότερα ή πολύ κάτω από τα στοιχεία του 2019 – αν και είναι πιθανό ότι ορισμένοι ταξιδιώτες καθυστερούν τις κρατήσεις ενώ σταθμίζουν τις ευρύτερες οικονομικές συνθήκες (ενδεχόμενο οικονομικής ύφεσης, επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ελλείψεις και κόστος ενέργειας, πληθωρισμός).
Συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον
Αυτή είναι μια ταραχώδης περίοδος στον οικονομικό κύκλο, σημειώνει η ανάλυση της AirDNA. Εκτιμά όμως ότι οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις καθώς και η ευρύτερη ταξιδιωτική βιομηχανία θα ανακάμψουν.
Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ταξίδια. Αλλά οι επισκέπτες μπορεί να επιλέξουν πιο φιλικούς προς τον προϋπολογισμό προορισμούς ή προορισμούς πιο κοντά στο σπίτι τους.
Οι οικοδεσπότες, καταλήγει η ανάλυση, πρέπει να αξιοποιήσουν ορισμένες δημοφιλείς τάσεις στην εποχή μετά την πανδημία. Για παράδειγμα, τη ζήτηση από ψηφιακούς νομάδες και το συνδυασμό για ταξίδι αναψυχής μαζί με επαγγελματικές υποχρεώσεις.
Αυτό σημαίνει ότι οι οικοδεσπότες θα πρέπει να προσαρμόσουν σε αυτά τα δεδομένα τις ανέσεις των ιδιοκτησιών τους, ώστε να καλύψουν τις απαιτήσεις αυτών των ταξιδιωτών.