• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Αύξηση 26,8%, έναντι του 2019, για βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι

Υψηλότερες από τη θερινή περίοδο του 2019 είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA από τις πλατφόρμες Airbnb και Vrbo. Αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα έρχεται δεύτερη σε αύξηση κρατήσεων αυτό το καλοκαίρι στην Ευρώπη με 26,8% έναντι του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι κρατήσεις από τις 12 Ιουνίου και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2022 είναι αυξημένες στην Ευρώπη κατά 5% έναντι του καλοκαιριού το 2019 και κατά 55,5% έναντι του 2021.

Στις ΗΠΑ, η συνολική ζήτηση είναι αυξημένη κατά 12,8% σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019 πριν από την πανδημία και κατά 24,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η προσφορά, εξάλλου, στις ΗΠΑ το εφετινό καλοκαίρι έφτασε το ιστορικό ρεκόρ των 1,34 εκατομμυρίων μοναδικών καταχωρήσεων σε αυτές τις δύο πλατφόρμες.

Προβληματισμός για την Ευρώπη μετά το φθινόπωρο

Υπάρχει, ωστόσο, προβληματισμός για την πορεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων από το φθινόπωρο και μετά στην Ευρώπη.

Η εκτίμηση είναι ότι οι συνδυασμένες απειλές του πληθωρισμού, των αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου, του πολέμου στην Ουκρανία και των υψηλότερων επιτοκίων θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι η έκρηξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων για διακοπές στη γηραιά ήπειρο μπορεί να τερματιστεί κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Η εικόνα μέχρι τον Σεπτέμβριο

Μέχρι στιγμής, πάντως, η εικόνα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη μέχρι τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με το 2019 για το καλοκαίρι, είναι η ακόλουθη:

** Ιούνιος +5,2%

** Ιούλιος +12,1%

** Αύγουστος – 2,8%

** Σεπτέμβριος +7,0%

Σύμφωνα με το AirDNA, δηλαδή, αρνητικές επιδόσεις έναντι του 2019 για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στη γηραιά ήπειρο καταγράφονται μόνο για τον Αύγουστο κατά τη θερινή περίοδο.

Η Ελλάδα δεύτερη σε αύξηση κρατήσεων

Επισημαίνεται, πάντως, ότι 11 από το top 20 των προορισμών βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη, ξεπερνούν τα στοιχεία του 2019.

Μεταξύ αυτών των περιορισμών είναι η Ελλάδα, που έρχεται δεύτερη σε αύξηση κρατήσεων αυτό το καλοκαίρι με 26,8%.

Πρώτη είναι η Γερμανία (+35,7%) και τρίτη η Αυστρία +16,0%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες έχουν οι:

** Τσεχία -36,1%,

** Ουγγαρία -28,5%, και

** Ιρλανδία -21,7%.

Ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις επηρεάζονται σοβαρά από τους νέους κανονισμούς που περιορίζουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπως στο Άμστερνταμ και στην Πράγα.

Επιστρέφει η ζήτηση για τις πόλεις στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ η ζήτηση επιστρέφει στις μεγάλες πόλεις. Μαζί επιστρέφουν και οι υψηλότερες τιμές. Η ζήτηση αυξήθηκε ταχύτερα σε αστικές τοποθεσίες τον Μάιο (κατά 31,8% σε σύγκριση με το 2021).

Τον Μάιο, οι οικοδεσπότες στις ΗΠΑ πρόσθεσαν 84.000 νέες καταχωρίσεις και μετά την αφαίρεση των ιδιοκτησιών που αποχώρησαν, υπήρξε καθαρή αύξηση 57.000 καταχωρίσεων. Εδώ υπήρχαν 1,34 εκατομμύρια μοναδικές καταχωρήσεις διαθέσιμες προς ενοικίαση στην Airbnb και τη Vrbo, η οποία είναι αυξημένη κατά 24,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και σηματοδοτεί νέο υψηλό ρεκόρ για καταχωρίσεις στις ΗΠΑ.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend