• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

“Εργαζόμενος οπουδήποτε” – Ποιοι είναι οι σύγχρονοι νομάδες

εργαζόμενος οπουδήποτε

“Ο εργαζόμενος οπουδήποτε” είναι ο νέος τύπος ψηφιακού νομάδα, που προέκυψε κατά την περασμένη διετία των περιορισμών λόγω της πανδημίας.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έρευνας του Lonely Planet. Στην έρευνα μετείχαν πάνω από 1.400 πολίτες από 67 εθνικότητες στις ΗΠΑ, Μεξικό, Ισπανία, Πορτογαλία και Ινδονησία.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 54% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι είναι εργαζόμενοι οπουδήποτε. Αυτή είναι η νέα γενιά εργαζομένων που έχει εμφανιστεί κυρίως τον τελευταίο χρόνο. Πρόκειται για κόσμο που ταξίδευε και εργαζόταν χωρίς να είναι δεμένοι με ένα συγκεκριμένο μέρος. Το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Airbnb, αναμένεται να κορυφωθεί τα επόμενα χρόνια. Και αυτό αναμένεται να ενισχύσει την τάση για διαμονή μακράς διάρκειας στα καταλύματά της ανά τον κόσμο.

Αυτό το άλμα στην εξ αποστάσεως εργασία αφαίρεσε τα γεωγραφικά εμπόδια και παρείχε μεγαλύτερη ευελιξία στο πώς και πού κάνουμε τη δουλειά μας. Εγκαινιάζοντας έναν νέο τύπο ψηφιακού νομάδα: τον εργαζόμενο οπουδήποτε.

Αυτή η γενιά εργαζομένων βρίσκεται σε ένα ευρύτερο φάσμα δραστηριοτήτων και δεν αφορά μόνο ελεύθερους επαγγελματίες. Με εφόδιο έναν φορητό υπολογιστή και ισχυρή ασύρματη σύνδεση στο ιντερνέτ στον τόπο διαμονής, ακόμη και ηλικιωμένοι εργαζόμενοι και άτομα με οικογένειες μπόρεσαν να εργαστούν και να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Βεβαίως, τη μερίδα του λέοντος στους “εργαζόμενους οπουδήποτε” κατέχουν οι νέοι σε ηλικία, που άλλαζαν εύκολα μέρη και καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Επιπλέον, πολλές χώρες εκδίδουν πλέον μακροπρόθεσμες βίζες και ψηφιακά νομαδικά προγράμματα ειδικά για άτομα που μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους εξ αποστάσεως.

Ποιος είναι ο “εργαζόμενος οπουδήποτε”

** Ουσιαστικά είναι ο ψηφιακός νομάς μετά την πανδημία. Η πλειονότητα των “εργαζομένων οπουδήποτε” μπορεί να βρεθεί σε επιχειρήσεις, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ψηφιακή τεχνολογία, συνηθέστερα στην πληροφορική, τη μηχανική, τη συμβουλευτική, την επιχειρηματική ευφυΐα, την αρχιτεκτονική και την εσωτερική διακόσμηση και το ψηφιακό μάρκετινγκ.

** Πριν από την πανδημία, οι ψηφιακοί νομάδες ήταν παραδοσιακά ελεύθεροι επαγγελματίες (61% του συνόλου των εργαζομένων εξ αποστάσεως), με πλήρες ωράριο. Τα άτομα που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτόν τον τρόπο ζωής κερδίζουν γενικά έναν άνετο μισθό. Πάνω από το 50% των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ κερδίζουν 2.000 $ το μήνα.

** Περίπου το 70% των ατόμων, που θεωρούν ότι είναι “εργαζόμενοι οπουδήποτε”, είναι ηλικίας μεταξύ 24 και 44 ετών. Το 35% είναι μεταξύ 45 και 54 ετών.

** Άνδρες (56%) και γυναίκες (44%) σχεδόν μοιράζονται στους σύγχρονους νομάδες.

** Σχεδόν οι μισοί (45%) είναι παντρεμένοι. Σε αντίθεση με τον τυπικό ψηφιακό νομάδα που τείνει να βγαίνει μόνος στη βόλτα του, το 70% είναι γονείς που παίρνουν τις οικογένειές τους μαζί τους όταν μετακινούνται.

** Ο “εργαζόμενος οπουδήποτε” παραμένει σε νέους προορισμούς για περισσότερο χρόνο για να γνωρίσει καλύτερα την τοπική κουλτούρα. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων εργαζομένων οπουδήποτε λέει ότι προτιμά να μετακομίζει σε άλλο προορισμό κάθε μήνα ή κάθε τρεις μήνες. Αλλά το 55% των ανθρώπων, οι «slomads», απολαμβάνουν να εργάζονται σε μια τοποθεσία και να ταξιδεύουν κάθε τρεις μήνες ή περισσότερο.

Όλα όσα πρέπει να εξετάσει κανείς πριν γίνει ψηφιακός νομάς

** Ο τρόπος ζωής των “εργαζομένων οπουδήποτε” δεν είναι για όλους. Η μοναξιά είναι μία από τις κύριες προκλήσεις, καθώς τα ταξίδια μπορεί να δυσκολέψουν τη δημιουργία σωστών κοινωνικών συνδέσεων. Αυτός ο τρόπος ζωής και εργασίας προσφέρει λιγότερες ευκαιρίες για τετ α τετ γνωριμίες με συναδέλφους και τις συνακόλουθες αλληλεπιδράσεις. Σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ένιωθε μοναξιά κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους.

** Παρόλο που το 90% των ερωτηθέντων είπε ότι οι αποδοχές τους είτε αυξήθηκαν είτε παρέμειναν σταθερές από τότε που έγιναν εργαζόμενοι οπουδήποτε, οι οικονομικές επιπτώσεις από την υιοθέτηση αυτού του τρόπου ζωής θεωρήθηκαν επίσης εμπόδια. Οι πτήσεις, οι φόροι και το κόστος βίζας προστίθενται στα έξοδα. Στις ΗΠΑ, περίπου το 28% δήλωσαν ότι ξοδεύουν μεταξύ 500 και 1.000 $ το μήνα.

** Ο αγώνας προσαρμογής στην τοπική κουλτούρα, η απομόνωση από τους φίλους και την οικογένεια και η ζωή έξω από μια βαλίτσα ήταν επίσης από τις λιγότερο ελκυστικές ιδιότητες του τρόπου ζωής των εργαζομένων οπουδήποτε.

** Οι ψηφιακοί νομάδες τείνουν να βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους. Αλλά η έρευνα διαπίστωσε ότι ενώ οι “εργαζόμενοι οπουδήποτε” θέλουν να ταξιδέψουν, δεν θέλουν απαραίτητα να πάνε πολύ μακριά. Σχεδόν οι μισοί λένε ότι επέλεξαν αυτόν τον τρόπο ζωής επειδή ήθελαν περισσότερη αυτονομία και ευελιξία στη ζωή και την καριέρα τους. Συνήθως θέλουν να μεταφέρουν τις δουλειές τους σε τοποθεσίες που παρέχουν μεγαλύτερες ευκαιρίες για οικογένειες και εκπαίδευση. Το ένα τρίτο ανέφερε ότι το φτηνότερο κόστος ζωής ήταν ο νούμερο ένα λόγος για να μετεγκατασταθούν σε νέο μέρος.

** Μερικοί από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για “εργαζόμενους οπουδήποτε”: Ταϊλάνδη, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιαπωνία και Πορτογαλία. Στις ΗΠΑ προτιμούν πολυπληθείς πολιτείες όπως το Τέξας, την Καλιφόρνια και τη Φλόριντα.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend