Πρωταθλήτρια στη ζήτηση για σπίτια της Airbnb την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2022 αναδείχθηκε η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία κρατήσεων τον Φεβρουάριο, που επεξεργάστηκε η AirDNA.
Ειδικότερα:
** Η Ελλάδα είχε αύξηση, σε σχέση με την ίδια εποχή πέρυσι, στις καλοκαιρινές κρατήσεις κατά 232%.
** Ακολουθούν η Πορτογαλία (+196%) και η Κροατία (+151%).
** Η Αυστρία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση της προσφοράς κατά 16%.
Επισημαίνεται, πάντως, ότι η ζήτηση για τις ευρωπαϊκές χώρες τον Φεβρουάριο δεν επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Οι επιπτώσεις του πολέμου στα ευρωπαϊκά ταξίδια αναμένεται να γίνουν αισθητές σε μεγαλύτερο βαθμό τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Αύξηση κρατήσεων απο Ουκρανούς πρόσφυγες σε διπλανές χώρες
Ήδη οι κρατήσεις σε καταλύματα Airbnb έχουν αυξηθεί δραματικά σε κοντινές πόλεις χωρών κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, ήδη υπάρχουν 3,7 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις κρατήσεις κατά τη σύγκριση των δεδομένων πριν από την εισβολή (1-23 Φεβρουαρίου 2022) με τα δεδομένα μετά την εισβολή (24 Φεβρουαρίου – 19 Μαρτίου 2022) παρατηρούνται στις πόλεις:
** Chelm, Πολωνία (+614%)
** Tulcea, Ρουμανία (+ 391%)
** Velence, Ουγγαρία (+ 311%)
** Chisinau, Μολδαβία (+ 80%)
** Kosicky, Σλοβακία (+ 75%)
30 εκατ. κρατήσεις τον Φεβρουάριο
Η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική (ΕΜΕΑ) συγκέντρωσαν 30,1 εκατομμύρια κρατήσεις τον Φεβρουάριο για διανυκτερεύσεις σε Airbnb την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Οι ανοιξιάτικοι μήνες (Μάρτιος έως Μάιος) χαρακτηρίζονται συνήθως από μέτρια ζήτηση για βραχυπρόθεσμη μίσθωση. Τα φετινά δεδομένα όμως στην πραγματικότητα μοιάζουν περισσότερο με τα στοιχεία του 2019 παρά του 2021. Με απλά λόγια: Αυτά είναι καλά νέα για τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές STR, σημειώνει η AirDNA.
Από την 1η Μαρτίου, ο ρυθμός κρατήσεων για την άνοιξη είναι αυξημένος κατά 113,5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι και κατά 3,4% υψηλότερος από ό,τι την ίδια περίοδο το 2019.
Για τους θερινούς μήνες (Ιούνιος έως Σεπτέμβριος), οι κρατήσεις είναι 74% περισσότερες από ό,τι το 2021 και κατά 25,1% υψηλότερα από το 2019.
Η προσφορά ανακάμπτει, αν και αργά
Η προσφορά διαθέσιμων καταχωρήσεων – που προηγουμένως είχε μειωθεί από την πανδημία – συνεχίζει να ανακάμπτει σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο (+4,1%). Αλλά εξακολουθεί να παραμένει χαμηλότερη από το 2019 (-7,5%).
Ίσως γι’ αυτό, οι πληρότητες ανέβηκαν τον Φεβρουάριο. Έφτασαν στο 47,8% σε σχέση με το χαμηλό του 44,1% τον ίδιο μήνα πέρυσι και του 48,9% το 2019.
Τα μέσα έσοδα ανά διαθέσιμη καταχώριση στην Ευρώπη αυξήθηκαν επίσης κατά 17,5% σε ετήσια βάση. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην αύξηση της μέσης ημερήσιας τιμής παράλληλα με λιγότερες καταχωρίσεις.
Καθώς η προσφορά συνεχίζει να εισέρχεται εκ νέου στην αγορά, τα επίπεδα πληρότητας ενδέχεται να ομαλοποιηθούν ή ακόμη και να μειωθούν σε ορισμένες περιοχές.
Ωστόσο, η έντονη δραστηριότητα κρατήσεων για διαμονές που είναι περισσότερο από τρεις μήνες νωρίτερα δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχει ανανεωμένη ταξιδιωτική εμπιστοσύνη για την Ευρώπη. Και καθώς περισσότερες χώρες αίρουν τους περιορισμούς της πανδημίας, η δυναμική της ζήτησης θα συνεχίσει να επηρεάζει τα ποσοστά και τα επίπεδα πληρότητας κατά τις περιόδους αιχμής (με απαγόρευση αύξησης της προσφοράς).
“Οι τάσεις του 2022 που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη των STRs στην Ελλάδα”
Όλα τα τελευταία στοιχεία κρατήσεων από την AirDNA, στο 4ο BnB Greece Conference
Κλείστε τώρα τη θέση σας!