• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Στην αγορά των apart hotels στην Αθήνα επενδύει η Radisson RED

Η ανακοίνωση του διεθνούς brand δίνει νέες λαβές στους ξενοδόχους
apart hotels

Την ώρα που οι ελληνικές ενώσεις ξενοδόχων έχουν βάλει στο στόχαστρο τα λεγόμενα apart hotels, η Radisson Hotel Group ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα τη δημιουργία του πρώτου της συγκροτήματος serviced apartments στην Αθήνα.

To Radisson RED Mitropoleos Square Athens θα ανοίξει στην Αθήνα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Το έργο έχει ως στόχο τη μετατροπή του ήδη υπάρχοντος κτηρίου γραφείων σε διαμερίσματα εκλεπτυσμένου design με τη δυνατότητα παροχής συγκεκριμένων υπηρεσιών. Το Radisson RED Mitropoleos Square Athens θα συμπεριλαμβάνει 94 μικρά διαμερίσματα με κουζίνα, 150 τ.μ. χώρο συναντήσεων και γυμναστήριο. Στο ισόγειο του κτηρίου θα βρίσκεται εστιατόριο με θέα την πλατεία. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το πιο ελκυστικό κομμάτι του κτιρίου θα είναι το roof top bar – εστιατόριο του τελευταίου ορόφου με θέα την Ακρόπολη, το οποίο θα λειτουργήσει σε συνεργασία με καταξιωμένο chef.

Το Radisson RED Mitropoleos Square Athens είναι το τρίτο ακίνητο της Radisson Hotel Group στην Ελληνική πρωτεύουσα.

Η μετάλλαξη της αγοράς καταλυμάτων

Η κίνηση της Radisson έρχεται να «καλύψει το υπάρχον κενό στην Ελληνική αγορά», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ξενοδοχειακή αλυσίδα.

Να σημειωθεί βέβαια ότι τουλάχιστον στην Αθήνα λειτουργούν ήδη αρκετά apart hotels, τα οποία οι ξενοδόχοι χαρακτηρίζουν ως «αθέμιτο ανταγωνισμό». Τα apart hotels βρίσκονται υπό τη διαχείριση μεγάλων εταιρειών διαχείρισης ακινήτων, τα οποία ακολουθούν τη νομοθεσία που διέπει αυτού του είδους τα καταλύματα.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων σχεδιάζει να καταθέσει φάκελο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στέκεται στο γεγονός ότι τα apart hotels δεν υποχρεούνται να διαθέτουν τα ίδια πρωτόκολλα ασφαλείας, πυρόσβεσης, αγορανομίας και συνολικά 27 άδειες κι άλλα πιστοποιητικά τα οποία οι ξενοδόχοι πρέπει να εξασφαλίζουν από τους αρμόδιους φορείς.

Πάντως η ανακοίνωση της Radisson δεν έγινε δεκτή με θετική διάθεση από τον ξενοδοχειακό κόσμο της χώρας. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος είπε, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης:

«Δεν υπάρχει καμία πρόθεση στοχοποίησης του ομίλου Radisson. Ωστόσο θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει ρύθμιση της αγοράς, η οποία πλέον δεν είναι καινούρια, υφίσταται εδώ και μία… 15ετία και αποτελεί σημαντικό κομμάτι του τζίρου της φιλοξενίας στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά».

Μιλώντας σε σε δημοσιογράφους υποστήριξε ότι η διαφορά ενός ξενοδοχείου από μία εγκατάσταση με τη μορφή serviced apartments, είναι ότι στη δεύτερη περίπτωση «δεν επιβάλλεται ΦΠΑ, φόρος διανομής, δεν απασχολείται ασφαλισμένο προσωπικό, δεν καταβάλλεται ο ίδιος ΕΝΦΙΑ με αυτόν που καταβάλλουν οι επαγγελματικοί χώροι, ενώ είναι μικρότερο και το ποσό των δημοτικών τελών σε σύγκριση με αυτό που αντιστοιχεί στους επαγγελματικούς χώρους».

Γίνεται σαφές ότι η παγκόσμια αγορά των καταλυμάτων βρίσκεται σε μια φάση μετάλλαξης. Και στο πλαίσιο αυτό, θα αλλάξει και η νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των καταλυμάτων. Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη, οι φορείς που εκπροσωπούν τα καταλύματα να συμμετέχουν στη διαδικασία και θα θέσουν τις προδιαγραφές.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend