Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε ότι θέλει και τουρίστες μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και κατοίκους στο κέντρο της πόλης. Το στεγαστικό ζήτημα της Θεσσαλονίκης απασχόλησε την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.
Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στις επιμέρους πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναφορικά με το στεγαστικό ζήτημα. Χαρακτήρισε το θέμα θεμελιώδες, καθώς συνδέεται με σειρά σημαντικών αστικών προκλήσεων.
«Ειδικά για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που συγκεντρώνει πληθώρα διαφορετικών χρήσεων στο κέντρο της, το ζήτημα της στέγης είναι κομβικό. Εμείς θέλουμε τη Θεσσαλονίκη και το κέντρο της ζωντανό. Θέλουμε μια πόλη ζωντανή, πόλη κατοικημένη, μια πόλη που θα συνεχίσει να υποδέχεται τουρίστες, αλλά ταυτόχρονα θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να μείνουν εντός της, να δημιουργήσουν οικογένεια, να στεγαστούν», ανέφερε ο κ. Ζέρβας στην εισαγωγική τοποθέτησή του.
Επεσήμανε ότι η απουσία οικονομικά προσιτής κατοικίας είναι ένα ζήτημα που μπορεί να οδηγήσει στην όξυνση σειράς άλλων προβλημάτων. Τόνισε την ανάγκη πολιτεία και αυτοδιοίκηση να συγκροτήσουν μια ευρύτερη συμμαχία, ώστε να οργανωθούν συστηματικές λύσεις, που θα εξασφαλίζουν το δικαίωμα στη στέγαση.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης επεσήμανε ότι πρέπει να βρεθούν νέες ισορροπημένες λύσεις στο πεδίο της στέγασης. Ανέφερε, ενδεικτικά, ότι η μετατροπή μεγάλου μέρους του αποθέματος των σπιτιών σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι από τη μία πλευρά ένας προσοδοφόρος τρόπος αξιοποίησής τους. Από την άλλη όμως γεννά πιέσεις στο στεγαστικό ζήτημα της πόλης.
«Ειδικά για τη χώρα μας, που λόγω της οικονομικής κρίσης το κτιριακό απόθεμα απαξιώθηκε και επιβαρύνθηκε με φόρους και τέλη, αυτή η εξέλιξη ίσως ήταν και σωτήρια», σημείωσε.
Δημιουργία δεξαμενής κατοικιών
Παρουσιάζοντας τις πολιτικές που έχει σχεδιάσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο κ. Ζέρβας μίλησε μεταξύ άλλων για τις μειώσεις των δημοτικών τελών κατά 30% για όλα τα νοικοκυριά μέσα σε δυόμισι χρόνια.
Επίσης αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός φορέα παροχής κοινωνικής και προσιτής κατοικίας από τη ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ. Ο σχεδιασμός του επικεντρώνεται στη δημιουργία δεξαμενής κατοικιών, με σκοπό αυτές να διατεθούν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες με προσιτές τιμές και με κοινωνικά κριτήρια.
Παράλληλα, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξέφρασε τη στήριξή του στο αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να περιέλθουν στην αυτοδιοίκηση τα ορφανά ακίνητα αλλά και εκείνα που είναι μπλεγμένα, ξεχασμένα ή έχουν χαθεί οι κληρονόμοι τους και, αν δεν δηλωθούν, θα περιέλθουν γενικώς στο δημόσιο.
Η Πρόεδρος της ΜΑΘ ΑΕ/ΑΟΤΑ και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη παρουσίασε τις δράσεις που θα αναπτύσσει ο φορέας.
Αυτές θα περιλαμβάνουν:
Νομικό-τεχνικές μελέτες για τις αναγκαίες νομοθετικές και θεσμικές αλλαγές για τη διευκόλυνση εξάσκησης του δικαιώματος στη στέγαση
Νομική υποστήριξη και πληροφόρηση ενοικιαστών για τα δικαιώματά τους, υποστήριξη σε συλλόγους ενοικιαστών, κοινωνικά εγχειρήματα, όπως στεγαστικοί συνεταιρισμοί, co-housing κ.ά.
Νομική υποστήριξη σε άτομα που απειλούνται με εξώσεις
Επιμορφωτικά προγράμματα προς ενοικιαστές για τα δικαιώματά τους και για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας
Διαχείριση παραχωρήσεων των ακινήτων στον φορέα και matching με ωφελούμενους σε συνεργασία με κοινωνικές υπηρεσίες
Διαχείριση της στεγαστικής πλατφόρμας και της πλατφόρμας δήλωσης ακινήτων από ιδιώτες (πλατφόρμα κενών σπιτιών)
Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης δημοτικού και ιδιωτικού αποθέματος, με σκοπό τη διαχείριση τουλάχιστον 500 σπιτιών μέχρι το 2025
Ανάπτυξη δεικτών παρακολούθησης στεγαστικού αποκλεισμού για λογαριασμό του Παρατηρητηρίου Ανθεκτικότητας.