Ειδική συνεδρίαση για τα ενοίκια και τη βραχυχρόνια μίσθωση στη Θεσσαλονίκη όρισε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.
Το θέμα είναι εξαιρετικά “καυτό”, καθώς, όπως συμβαίνει σε πολλές πόλεις της χώρας, τα ενοίκια κινούνται στα ύψη. Μια από τις αιτίες θεωρούνται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, που περιορίζουν την προσφορά ακινήτων για κατοικία.
Το θέμα είχε συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και πριν από δύο χρόνια με πρωτοβουλία της αντιπολιτευόμενης παράταξης “Η Πόλη Ανάποδα Δύναμη Ανατροπής”. Η παράταξη αυτή μάλιστα είχε συγκεντρώσει τότε περισσότερες από 800 υπογραφές πολιτών.
Τώρα, με πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και τη συνδρομή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, επιχειρείται μια καταγραφή της κατάστασης στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις στην Ελλάδα. Με βάση τα στοιχεία, που θα συγκεντρωθούν, θα ζητηθεί η λήψη των ανάλογων αποφάσεων.
Η εικόνα των Airbnb στη Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, τον περασμένο Σεπτέμβριο τα ενεργά καταλύματα Airbnb στη Θεσσαλονίκη ήταν 1.682. Ένα χρόνο νωρίτερα ήταν 2.040, ενώ το γ’ τρίμηνο του 2019 ήταν 2.640. Η πληρότητα τον Σεπτέμβριο ανήλθε σε 75%.
Από τα 1.682 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, το 96% αφορούσε ολόκληρα διαμερίσματα και το 4% ιδιωτικά δωμάτια.
Σε ό,τι αφορά τη χωρητικότητα:
- το 58% των εν λόγω διαμερισμάτων διέθετε ένα δωμάτιο
- το 23% δύο δωμάτια
- το 14% ήταν στούντιο
- το 4% τρία δωμάτια
- το 1% τέσσερα δωμάτια
Η πλειονότητα των επισκεπτών στη Θεσσαλονίκη (43%), που επιλέγουν βραχυχρόνια μίσθωση, τα νοικιάζουν για μία βραδιά και το 41% για δύο διανυκτερεύσεις.
Η μέση τιμή ενοικίασης ανά διανυκτέρευση, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκονται και τα περισσότερα Airbnb καταλύματα, είναι 51 ευρώ.
Όλα τα δεδομένα για τους ελληνικούς προορισμούς, θα παρουσιάσει αναλυτικά η AirDNA, στο 4ο BnB Greece Conference. Προλάβετε να κλείσετε τη συμμετοχή σας!
Η εικόνα προ πανδημίας
Η Θεσσαλονίκη είχε τη χαμηλότερη τιμή στις βραχυχρόνιες μισθωσεις στην Ελλάδα προ πανδημίας. Αυτό τουλάχιστον ανέδειξε η μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με θέμα: «Οικονομικά στοιχεία βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα, μέσω πλατφορμών Airbnb και ΗomeAway», που αφορούσε το δωδεκάμηνο Ιουνίου 2018 – Μαΐου 2019.
Τότε η μέση τιμή καταλύματος Airbnb στη Θεσσαλονίκη ήταν 45 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Ο μέσος όρος πανελλαδικά έφτανε τα 146 ευρώ. Η υψηλότερη τιμή πανελλαδικά ήταν τότε στη Μύκονο με 496 ευρώ.
Αμέσως μετά τη Θεσσαλονίκη, η φτηνότερη τιμή διανυκτέρευσης Airbnb ήταν στην Αθήνα με 66 ευρώ. Δίπλα στη Θεσσαλονίκη, στον τουριστικό Πολύγυρο της Χαλκιδικής ήταν 132 ευρώ.
Τα μέσα ετήσια έσοδα ανά κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης για τον ιδιοκτήτη στη Θεσσαλονίκη εκτιμήθηκαν στα 4.105 ευρώ. Πανελλαδικά ο μέσος όρος είναι 8.912 ευρώ.
Η πληρότητα εξάλλου στη Θεσσαλονίκη προ πανδημίας έφτανε στο 57%.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, η προσφορά καταλυμάτων μέσω των πλατφορμών είναι συνεχώς μεταβαλλόμενη, ανάλογα με τη ζήτηση.
Επί παραδείγματι, ενδέχεται κάποιο κατάλυμα να εμφανίζεται διαθέσιμο προς μίσθωση στις πλατφόρμες για κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο ή ακόμα και για ελάχιστες ημέρες, αλλά μετά να αποσύρεται από την πλατφόρμα. Αυτό κυρίως συμβαίνει, γιατί υπάρχει προσαρμογή της προσφοράς στη ζήτηση. Δηλαδή σε περιόδους όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση (είτε εποχικά είτε για κάποιο σημαντικό έκτακτο γεγονός, πχ. αγώνες, συναυλίες, εκθέσεις) εμφανίζονται περισσότερα καταλύματα προς μίσθωση στις πλατφόρμες, ενώ σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, πολλά αποσύρονται από την πλατφόρμα.
Επίσης, μπορεί ο εκάστοτε ιδιοκτήτης να κατοικεί ο ίδιος στο εν λόγω κατάλυμα και να επιχειρεί να το εκμισθώσει σε κάποιον άλλον τις ημέρες που ο ίδιος έχει προγραμματίσει να λείπει, αποκομίζοντας έτσι ένα επιπλέον εισόδημα, χωρίς να ενδιαφέρεται για περαιτέρω μίσθωση. Για το λόγο αυτό και η μεταβολή πληρότητας μεταξύ υψηλής και χαμηλής σεζόν είναι σχετικά μικρή (από 68% τον Αύγουστο 2018 σε 41% τον Ιανουάριο 2019 σε επίπεδο χώρας).