• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Οι ξένοι επιστρέφουν στην Ισπανία για αγορά ακινήτων

Ισπανία αγορά ακινήτων

Οι ξένοι επιστρέφουν στην αγορά ακινήτων στην Ισπανία και μάλιστα με ρυθμούς προ πανδημίας.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία συναλλαγών κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Σύμφωνα με αυτά, το ποσοστό των ακινήτων που αγοράστηκαν από αλλοδαπούς στην Ισπανία το τελευταίο τρίμηνο του έτους αντιπροσωπεύει το 12,6% του συνόλου, όσο περίπου ήταν και το 2019.

Οι Βρετανοί είναι και πάλι οι κύριοι ξένοι αγοραστές στην Ισπανία (12,4% επί των συνολικών αγορών από ξένους) και ακολουθούν οι Γερμανοί (10,9%), οι Γάλλοι (7,8%), οι Μαροκινοί (5,7%), οι Βέλγοι (5,5%) και οι Σουηδοί (5,2%).

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση ακινήτων από τους ξένους ήταν αυτές που έχουν δημιουργήσει παράδοση: οι Βαλεαρίδες (με ποσοστό 39%), η περιοχή της Βαλένθια (24,3%) και τα Κανάρια Νησιά(25,9%).

Περισσότερα από 100.000 νέα ακίνητα προς ενοικίαση την επόμενη τριετία

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Atlas Real Estate Analytics, μέχρι το 2025 έχει προγραμματισθεί η κατασκευή 102.650 νέων μονάδων ενοικίασης από εταιρείες επενδύσεων και το ισπανικό κράτος.

Τα περισσότερα από αυτά τα ακίνητα βρίσκονται στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια, τη Μάλαγα και το Αλικάντε.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το 95% των ακινήτων που εκμισθώνονται στη χώρα ανήκουν σε ιδιώτες. Ένα 4,4% βρίσκεται στα χέρια μεγάλων ιδιοκτητών ακινήτων με δέκα ή περισσότερα ακίνητα.

Το νέο στεγαστικό νομοσχέδιο, που θα έλθει προς έγκριση στην Ισπανική Βουλή, περιλαμβάνει ρυθμίσεις που ενισχύουν τη μακροπρόθεμση στέγαση. Η Atlas εκτιμά ότι οι ρυθμίσεις θα ωθήσουν τους μεγαλοϊδιοκτήτες να διαθέσουν έως το 67% των ακινήτων τους στην αγορά.

Ο πληθωρισμός επηρεάζει και τα επιτόκια

Ο υψηλός πληθωρισμός εξάλλου αναμένεται να επηρεάσει τα φτηνά στεγαστικά δάνεια. Η γενική εκτίμηση είναι ότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες.

Η πρώτη ένδειξη αυτής της αλλαγής φαίνεται στο Euribor. Είναι ο δείκτης στον οποίο αναφέρονται τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο στην Ισπανία. Παρέμεινε κάτω από το 0% από το 2016 και έσπασε το αρνητικό του ρεκόρ τον Ιανουάριο του 2021. Η άνοδος του πληθωρισμού εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει κατά μέσο όρο τους Ισπανούς με αυξημένες δόσεις κατά 150 ευρώ το μήνα στο στεγαστικό τους δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Αξιοσημείωτο ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) προειδοποίησε πρόσφατα τη Γερμανία, την Αυστρία και άλλες χώρες ότι κινδυνεύουν με φούσκα στην αγορά ακινήτων. Γι’ αυτό συνέστησε να θέσουν ανώτατα όρια στεγαστικών δανείων, ώστε να συγκρατηθεί η έκρηξη των τιμών στις κατοικίες.

Επί του παρόντος, η Ισπανία δεν ήταν στις επικίνδυνες χώρες για φούσκα. Το ESRB, ένα όργανο που δημιουργήθηκε το 2010 μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη, δεν ανησυχεί για την άνοδο των τιμών των κατοικιών στην Ισπανία. Θεωρεί ότι η υπερτίμησή τους είναι από τις χαμηλότερες στη γηραιά ήπειρο.

Σε πέντε χώρες, που έλαβαν προειδοποιήσεις το 2019 και εφάρμοσαν ορισμένους κανονισμούς –Δανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σουηδία και Νορβηγία– οι τιμές των ακινήτων παραμένουν υψηλές.

Γιατί η αγορά ενός διαμερίσματος με βεράντα είναι πάντα μια καλή επένδυση

Η πανδημία αύξησε τη ζήτηση και τις τιμές για αγορά ακινήτων στην Ισπανία με υπαίθριο χώρο και βεράντα.

Τα ακίνητα με βεράντα πωλούνται έως και 36% ακριβότερα από τα σπίτια παρόμοιου μεγέθους και λοιπών χαρακτηριστικών χωρίς βεράντα.

Κατά μέσο όρο, το ενοίκιο στα σπίτια με βεράντα είναι επίσης 15% υψηλότερα.

Στην ηλιόλουστη Ισπανία, όπως βέβαια και στην Ελλάδα, η ύπαρξη μιας βεράντας στο διαμέρισμα είναι ένα πολύτιμο πλεονέκτημα…

Η πανδημία αλλά και η τρέχουσα οικονομική κατάσταση επηρεάζει και την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την κατάσταση στην αγορά ακινήτων και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, στο 4ο BnB Greece Conference θα βρείτε όλες τις απαντήσεις. Κλείστε τώρα τη θέση σας και προλάβετε την προσφορά των 50 δωρεάν ειστηρίων!

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend