Στις 7 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για την εγγραφή των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης της Κύπρου στο Μητρώο του υφυπουργείου Τουρισμού. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών των καταλυμάτων δεν κατάφερε μέχρι τώρα να υποβάλει την αίτηση λόγω διαφόρων δυσκολιών που προέκυψαν.
Έτσι, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ζήτησε την επέκταση για ακόμα ένα χρόνο της μεταβατικής περιόδου. Σύμφωνα με πρόταση νόμου που κατέθεσε η Επιτροπή, ζητείται η παράταση μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου 2023.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου το 30% των ιδιοκτητών επαύλεων, κατοικιών και διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης διαμερισμάτων της Κύπρου έχουν εγγραφεί στο Μητρώο, προκειμένου να μπορούν να διαθέτουν νόμιμα τα καταλύματα τους σε διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
Η περίοδος εγγραφής των εν λόγω ακινήτων στο Μητρώο ξεκίνησε στις 19 Ιουλίου 2021 με καταληκτική ημερομηνία την 7η Φεβρουαρίου 2022.
Αμέσως μετά το υφυπουργείο Τουρισμού θα μπορεί να ξεκινήσει αυτεπάγγελτα ελέγχους σε οποιοδήποτε αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα για να εξακριβώσει εάν έχει λάβει το ειδικό σήμα και τον αριθμό μητρώου εγγραφής.
Οι δυσκολίες
Αρχικά το πρόβλημα για την εγγραφή είχε εντοπιστεί στην άδεια οικοδομής κάποιων ιδιοκτητών λόγω παλαιότητας των ακινήτων. Πλέον, όμως, το υφυπουργείο επιτρέπει την εγγραφή με την κατοχή τίτλου ιδιοκτησίας.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αυτοεξυπηρετούμενων Τουριστικών Καταλυμάτων Κωνσταντίνος Καρακοντής κατέθεσε στη συνέχεια και άλλα προβλήματα. Ανέφερε ότι η πλατφόρμα εγγραφής των καταλυμάτων δεν είναι λειτουργική για ιδιοκτήτες που θέλουν να εγγράψουν μεγάλο αριθμό ακινήτων. Ως εκ τούτου ζήτησε να γίνει πιο εύχρηστη η πλατφόρμα.
Σημειώνεται ότι ο Σύνδεσμος έχει εγγεγραμμένα περίπου 12 χιλιάδες καταλύματα, με τη διαχείριση στα περισσότερα να την έχουν εταιρείες.
Σύμφωνα με το νόμο, ως αυτοξυπηρετούμενα καταλύματα θεωρούνται οι τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις, κατοικίες και διαμερίσματα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και προδιαγραφές.
Για την εγγραφή τους στο Μητρώο απαιτούνται, μεταξύ άλλων, η εγγραφή στο τμήμα φορολογίας (αριθμός φορολογικής ταυτότητας ή και ΦΠΑ όπου προβλέπεται) και ασφαλιστική κάλυψη του καταλύματος. Τα καταλύματα θα υπόκεινται επίσης, σε τέλη διανυκτέρευσης προς τις Τοπικές Αρχές.
Το τέλος εγγραφής ανέρχεται για κάθε αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα στα €222 ανά τριετία.
Σύμφωνα με έκθεση της KPMG, τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα στην Κύπρο το 2019 ανήλθαν σε 23.100, σημειώνοντας αύξηση 27,7% σε σχέση με το 2018. Οι κρατήσεις την ίδια χρονική περίοδο ανήλθαν σε 429,1 χιλιάδες.