Νύξη για co-working spaces έκανε ο CEO της Airbnb, Brian Chesky, σε δημοσίευσή του στο Twitter. Είναι απλά ένα σενάριο ή θα γίνει πραγματικότητα;
Πριν λίγες ημέρες ο Brian Chesky δημοσίευσε ένα poll στο Twitter. Σε αυτό ρωτούσε τι θα λάνσαρε η Airbnb το 2022, αν λάνσαρε κάτι. Η 7η πιο δημοφιλής πρόταση, όπως έγραψε, ήταν τα commercial spaces (κουζίνες και co-working spaces).
Got 4,000 suggestions. Here are the top 6:
1 – Crypto payments (top suggestion)
2 – Clear pricing displays
3 – Guest loyalty program
4 – Updated cleaning fees
5 – More long-term stays & discounts
6 – Better customer serviceAlready working on most, will look into others now! https://t.co/rxEM4BXZci
— Brian Chesky (@bchesky) January 5, 2022
Σήμερα, υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα 38 επίσημα co-working spaces. Ένας αριθμός που αναμένεται να μεγαλώσει, όσο οι ψηφιακοί νομάδες αυξάνονται. Το ζήτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι αν υπάρχει χώρος στην Airbnb για την αναζήτηση co-working spaces. Και πιο ειδικά…
Είναι απαραίτητο στη χώρα μας;
Για να μας απαντήσει σε αυτό, στραφήκαμε στον πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Νομάδων (D.N.O.), Ραφαήλ Κουδούνη.
Όπως μας αναφέρει:
«Στις μέρες μας, το εύκολο είναι η εύρεση της πληροφορίας, αυτό που έχει σημασία όμως, είναι η επικύρωση της πληροφορίας ως κάτι valid. Εκεί παίζουν κυρίαρχο ρόλο οι κοινότητες των Digital Nomads και Remote Workers.
Θεωρώ πως η παρουσία ενός coworking space σε μια πλατφόρμα όπως το AirBnB, έχει να προσφέρει στο επίπεδο του awareness, αλλά δυστυχώς χωρίς την «επικύρωση» από την κοινότητα, μένει εκεί.
Στο Go-Working.Space ξεκινήσαμε από την κοινότητα και τις ανάγκες τις και μετά, είδαμε πως αυτό μπορεί να συνδυαστεί με τα co-working spaces. Για αυτό φτάσαμε στο open source μοντέλο, λαμβάνεις δωρεάν, δίνεις δωρεάν και αν ο επισκέπτης κρίνει ότι είσαι open και genuine στο community, τότε θα γίνει και πελάτης σου, και μάλιστα χωρίς το Go-Working.space να είναι ο «μεσάζοντας» με κανένα τρόπο.»
Αυτό που προκύπτει, λοιπόν, είναι πως ναι, μία πλατφόρμα αναζήτησης co-working spaces θα ήταν ευπρόσδεκτη. Πόσο μάλλον, μία πλατφόρμα τόσο δημοφιλής όσο η Airbnb. Την τελική επιλογή όμως, την καθορίζει το word of mouth. Και αυτό μπορεί κάποιος να το βρει μέσω δικτύωσης με άλλους remote workers ή μέσω των κοινοτήτων τους.
Το Go–working.space λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2021 σε 4 πόλεις: Ρόδο, Χανιά, Αθήνα και Καλαμάτα. Δημιουργήθηκε βασιζόμενο στις ανάγκες των remote workers, προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα. Το μοντέλο του συνδυάζει open source economy και open governance options.