Οι Γερμανοί τουρίστες είναι πιο περιζήτητοι από όλες τις εθνικότητες του κόσμου. Είναι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές στα ταξίδια και τις διακοπές, με υψηλή δαπάνη ανά ταξίδι. Ωστόσο, η αγορά των βραχυχρόνια μισθώσεων καταλυμάτων και σπιτιών μέσω διαδικτυακών πυλών ελάχιστα ελκύει τους Γερμανούς τουρίστες.
Τα τελευταία στοιχεία από το Ευρωβαρόμετρο έδειξαν ότι μόνο το 13% των Γερμανών, που ρωτήθηκαν, έχουν χρησιμοποιήσει πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτου για τις διακοπές τους. Με το ποσοστό αυτό οι Γερμανοί είναι προτελευταίοι στην Ευρώπη στη χρήση αυτών των υπηρεσιών. Ακολουθούν οι Αυστριακοί, με μόνο το 12% να επιλέγει αυτόν τον τύπο διακοπών. Συνολικά στην Ευρώπη το 25% έχει επιλέξει διακοπές σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης κάνοντας κράτηση μέσω Airbnb, Expedia ή Booking.com.
Υπάρχει βεβαίως και μια άλλη ανάγνωση στα ευρήματα αυτά: ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Στην Ευρώπη, πιο δημοφιλείς είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στη Γαλλία. Εδώ το 47% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι περιστασιακά ή πιο συχνά νοικιάζει ένα δωμάτιο/σπίτι και δεν επιλέγει ξενοδοχείο/ξενώνα.
Θετική εμπειρία για το 89%
Από όσους Ευρωπαίους, πάντως, επιλέγουν βραχυχρόνιες μισθώσεις καταλυμάτων στις διακοπές τους, το 89% αναφέρει ότι είχε θετική εμπειρία και θα τις συνιστούσε σε φίλους και συγγενείς,
Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι τέτοιες υπηρεσίες μπορούν να διαμορφώσουν ένα ευρύ φάσμα καταλυμάτων, που θα προσφέρουν καλύτερες τιμές (63%), καλύτερο εξοπλισμό και έπιπλα (49%), σε καλύτερες τοποθεσίες (43%).
Τι απωθεί τους Ευρωπαίους
Από την άλλη πλευρά, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες στην ΕΕ πιστεύουν ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις επιβαρύνουν τους προορισμούς. Η αύξηση των τουριστών προκαλεί κυκλοφοριακά προβλήματα, θόρυβο και περισσότερα απορρίμματα (45%). Επίσης, η διάθεση σπιτιών σε τουρίστες προκαλεί προβλήματα στέγασης, αυξάνοντας και τις τιμές στη μακροπρόθεσμη ενοικίαση διαμερισμάτων (42% των ερωτηθέντων).
Στη Γερμανία, το 46% των ερωτηθέντων είπε ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη διαθέσιμη και οικονομικά προσιτή στέγαση. Η Airbnb παρουσίασε πριν από δύο χρόνια μελέτη για να αντικρούσει το επιχείρημα. Η μελέτη έδειχνε ότι οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις σε μεγάλες πόλεις δεν επιβάρυναν την αγορά κατοικίας. Το Βερολίνο είχε επιβάλει στο παρελθόν πρόστιμα για βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις χωρίς άδεια και το 2017 το Ντόρτμουντ ήταν ο πρώτος δήμος που συνήψε συμφωνία με την Airbnb για την πληρωμή του φόρου διανυκτέρευσης στα σπίτια που νοικιάζονταν σε τουρίστες.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει εναρμονισμένος κανονισμός σε επίπεδο ΕΕ για την υπηρεσία διαμονής μέσω πλατφορμών. Η Επιτροπή της ΕΕ πιστεύει ότι τέτοιοι πάροχοι υπηρεσιών πρέπει να συνεχίσουν να έχουν ευκαιρίες. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να ληφθούν μέτρα για διαθέσιμη και οικονομικά προσιτή στέγαση και την προστασία των κέντρων των πόλεων.
Τα συμπεράσματα του Ευρωβαρόμετρου και άλλων ερευνών θα ληφθούν υπόψη στη διαδικασία αξιολόγησης της Επιτροπής για πιθανούς νέους κανονισμούς. Μέχρι στιγμής, πάντως, έχουν παρουσιασθεί μόνο «σενάρια για μια πορεία μετάβασης σε πιο καινοτόμο και βιώσιμο τουρισμό».