• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Η βραχυχρόνια μίσθωση στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ξενοδοχίας HOTREC

H Συνομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (HOTREC) μελετά τη βραχυχρόνια μίσθωση. Μάλιστα έχει αναθέσει στην Toposophy να εκπονήσει τακτικές εκθέσεις για τις σύγχρονες τάσεις και τις εξελίξεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Στόχος της HOTREC είναι «η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη για δικαιότερη ρύθμιση των ενοικιάσεων peer-to-peer μεταξύ των 43 ενώσεων μελών της, καθώς και της ευρύτερης ταξιδιωτικής και τουριστικής κοινότητας», όπως αναφέρει η Toposophy.

Η ίδια η HOTREC, στο εισαγωγικό της σημείωμα στη σχετική έκθεση της Toposophy για τη βραχυχρόνια μίσθωση, αναφέρει:

βραχυχρόνια HOTREC«Κατά τη διάρκεια των χρόνων, το επιχειρηματικό μοντέλο του τουρισμού έχει αλλάξει τρομερά, ενσωματώνοντας νέες μορφές τουριστικών καταλυμάτων, εμπλουτίζοντας ως εκ τούτου τη συνολική ταξιδιωτική εμπειρία. Η οικονομία “διαμοιρασμού” έχει γίνει αναμφίβολα μία από αυτές και είναι εδώ για να μείνει. Ως βασικός φορέας του ευρωπαϊκού τουριστικού τομέα, η HOTREC δεν θα μπορούσε να παραμείνει αδρανής απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, το οποίο συχνά αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα και δε συμμορφώνεται με τους κανόνες που ισχύουν για τον κλάδο των καταλυμάτων.

Αυτή η μελέτη πολιτικής έχει αναπτυχθεί με σκοπό να παρέχει σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ορισμένα βασικά βήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, προκειμένου να σχεδιαστεί το κανονιστικό πλαίσιο που θα εξισώσει τους όρους ανταγωνισμού για όλους τους παίκτες.

Εναπόκειται πλέον στις αρχές να κάνουν την οικονομία διαμοιρασμού ένα βιώσιμο και υπεύθυνο ολοκληρωμένο μοντέλο, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των καταναλωτών καθώς και το φορολογικό εισόδημα, όπως και η βιομηχανία φιλοξενίας, η οποία, μαζί με τον τουρισμό, αντιπροσωπεύει την 3η κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη και απασχολεί 13 εκατομμύρια άτομα».

Τα βασικά σημεία της έκθεσης

Στα βασικά σημεία που περιλαμβάνει η έκθεση για το τρίτο τρίμηνο του 2021, χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς:

Κυριαρχία των πλέον γνωστών προορισμών στην Ευρώπη

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία επεξεργάστηκε και δημοσίευσε η Eurostat τον Ιούνιο – κατόπιν συμφωνίας για τη διάθεση των στοιχείων από 4 πλατφόρμες (Airbnb, Booking, Expedia Group and Tripadvisor) – προορισμοί όπως το Παρίσι, η Βαρκελώνη, η Ρώμη και η Λισαβόνα κατέγραψαν το 2019 διψήφιο αριθμό σε εκατομμύρια διανυκτερεύσεων με βάση κρατήσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Στην Ελλάδα αντίστοιχα, οι πλέον δημοφιλείς προορισμοί ήταν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (4 εκ. διανυκτερεύσεις) και η Περιφέρεια Αττικής (2,2 εκ. διανυκτερεύσεις).

Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός ανάμεσα σε Airbnb και Booking.com

H Booking.com ξεπέρασε τις Airbnb, Expedia και VRBO σε αναζητήσεις στη Google τον Ιούνιο. Ωστόσο, η Airbnb έχει ξεδιπλώσει μια πολύπλευρη στρατηγική τους τελευταίους μήνες με το βλέμμα στην αγορά ακινήτων. Διαθέτει πλέον περισσότερα από 300 ξενοδοχεία στις καταχωρήσεις της στην Ευρώπη και έχει εδραιώσει μερίδιο άνω του 20% στο σύνολο των διανυκτερεύσεων της, με βάση κρατήσεις που αφορούν μέσο-μακροχρόνιες μισθώσεις (τουλάχιστον για 28 ημέρες) και προσδίδουν ευελιξία για τη στόχευση εξειδικευμένων αγορών (π.χ. digital nomads).

Ισχυρές πιέσεις στην Airbnb σε κορυφαίους προορισμούς

Στις αρχές Ιουλίου, μετά από χρόνια διένεξη με τον Δήμο του Παρισιού, τοπικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο €8,08 εκατ. στην Airbnb, γιατί η πλατφόρμα δε συμμορφώθηκε με την ισχύουσα νομοθεσία και δεν προχώρησε στην αφαίρεση ιδιοκτησιών, οι οποίες δεν διέθεταν τον επίσημο αριθμό εγγραφής στο μητρώο του Δήμου. Επίσης, τον Αύγουστο αποφασίστηκε από τον Δήμο της Βαρκελώνης να παραταθεί το μορατόριουμ των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με στόχο να διευκολυνθεί η εκπόνηση και ολοκλήρωση του Ειδικού Σχεδίου για τα τουριστικά καταλύματα στην πόλη.

Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας ανάμεσα σε χώρες και προορισμούς

Το νέο σύστημα αδειοδότησης που σχεδιάζεται από το Υπουργείο Στέγασης της Ιρλανδίας για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, δανείζεται στοιχεία από το αντίστοιχο σύστημα της Λισαβόνας. Σύμφωνα με αυτό, δεν επιτρέπεται η καταχώρηση μιας ιδιοκτησίας σε online πλατφόρμα εφόσον δεν έχει πρώτα ολοκληρωθεί το σύνολο των διαδικασιών αδειοδότησης.

Η επόμενη και τελευταία έκθεση για τη βραχυχρόνια μίσθωση για το 2021, θα δημοσιευθεί από τη HOTREC και την Toposophy στα μέσα Δεκεμβρίου.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend