Τα έντονα προβλήματα στέγασης, που εμφανίζονται ξανά σε πολλές ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις (όπως πλέον και στην Αθήνα), οδηγούν σε νέα μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Πρώτη μεγάλη πόλη στην Ευρώπη, που επέβαλε περιοριστικά μέτρα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, είναι η Βαρκελώνη. Οι νέοι νόμοι, που τέθηκαν σε ισχύ στις 6 Αυγούστου, απαγορεύουν τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ιδιωτικών δωματίων. Οι παραβάτες θα πληρώνουν βαριά πρόστιμα. Επί του παρόντος, επιτρέπεται στους ιδιοκτήτες να νοικιάζουν ολόκληρα διαμερίσματα εάν διαθέτουν την κατάλληλη άδεια.
Οι αξιωματούχοι της πόλης αναφέρουν τα προβλήματα στέγασης, που προκύπτουν και λόγω υπερτουρισμού, ως τον λόγο για τα μέτρα καταστολής. Οι επικριτές της απόφασης αναφέρουν ότι οι νέοι κανόνες στέγασης επιβάλλουν «αδικαιολόγητα» βαριά πρόστιμα στους οικοδεσπότες και διακόπτουν μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που οι άνθρωποι έρχονται στη Βαρκελώνη και απολαμβάνουν τη Βαρκελώνη, επειδή αγαπάμε την πόλη μας και θέλουμε να την μοιραστούμε. Αλλά χρειαζόμαστε κανόνες και χρειαζόμαστε ισορροπία», δήλωσε στους Times της Νέας Υόρκης η Janet Sanz, αντιδήμαρχος της Βαρκελώνης. «Οι άνθρωποι στη Βαρκελώνη μπορούν ακόμα να νοικιάσουν ένα δωμάτιο για έναν χρόνο σε έναν φοιτητή που έρχεται από το εξωτερικό. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις δωματίων όμως από εδώ και πέρα πρέπει να σταματήσουν».
Κύμα αντιτουριστικών διαδηλώσεων πριν από την πανδημία
Η Βαρκελώνη είχε το 2016, μόλις 7 χρόνια μετά την έναρξη της Airbnb, 20.000 καταχωρίσεις σπιτιών της πόλης στην πλατφόρμα. Από τον εφετινό Ιούλιο υπήρχαν πάνω από 16.000 καταχωρίσεις.
Λίγο πριν την πανδημία, το 2019, εξάλλου, η πόλη φιλοξένησε πάνω από 21 εκατομμύρια επισκέπτες με τουλάχιστον μια διανυκτέρευση. Αριθμός πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια.
Τότε ξεκίνησε ένα κύμα αντιτουριστικών διαδηλώσεων, καθώς σε δημοφιλείς γειτονιές της Βαρκελώνης υπήρξε μεγάλη αύξηση των τιμών ενοικίου. Με βασική δέσμευση τη λήψη μέτρων κατά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην πόλη εξελέγη δήμαρχος η Άντα Κόλαου. Εκείνη εισηγήθηκε και την επιβολή των τελευταίων μέτρων, που ισχύουν από τις αρχές Αυγούστου.
Η ίδια η Airbnb, ενώ διαμαρτύρεται για τους νέους νόμους, ισχυρίστηκε ότι έχει ήδη αφαιρέσει πάνω από 7.000 καταχωρίσεις ακινήτων της πόλης που παραβιάζουν τους νέους κανονισμούς.
Θα ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις;
Θα ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις το παράδειγμα της Βαρκελώνης; Πιθανότατα ναι. Η Βαρκελώνη είναι μέλος μιας ένωσης 22 ευρωπαϊκών πόλεων, που ζητά ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, που θα διασφαλίσει ότι οι πλατφόρμες υποχρεούνται να μοιράζονται δεδομένα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με τις διοικήσεις των πόλεων.
Γι’ αυτό εκτιμάται ότι όλο και περισσότερες μητροπόλεις στην Ευρώπη θα απαιτούν δεδομένα από ιστότοπους όπως η Airbnb και θα επιβάλλουν ισχυρότερους νόμους βραχυπρόθεσμης μίσθωσης στο εγγύς μέλλον, ειδικά αν και όταν τα ταξίδια επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019.