• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

ΠΟΞ: Καραντίνα στα σπίτια βραχυχρόνιας μίσθωσης που διαμένουν

καραντίνα

Οι τουρίστες, που διαμένουν σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και βρεθούν θετικοί στον Covid-19 πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα στον χώρο που έχουν μισθώσει. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να επιβαρύνουν τα ξενοδοχεία καραντίνας.

Τη θέση αυτή διατυπώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων σε επιστολή της στον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, με αφορμή το θέμα που προέκυψε σχετικά με την έλλειψη δωματίων καραντίνας σε νησιά.

Όπως επισημαίνει η ΠΟΞ, αυτό ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι περνούν την καραντίνα, σε περίπτωση που νοσήσουν από τον Covid-19, στην ιδιόκτητη ή μισθωμένη (όπως εν προκειμένω) κατοικία τους.

Αναλυτικά η επιστολή της ΠΟΞ

Προς

κ. Χάρη Θεοχάρη, Υπουργό Τουρισμού

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Τις τελευταίες ημέρες πληροφορούμαστε από δημοσιεύματα και αναφορές συναδέλφων για ελλείψεις διαθεσίμων δωματίων στα ξενοδοχεία καραντίνας. Οι ελλείψεις αυτές οφείλονται στο γεγονός πως κατά το σχετικό σχεδιασμό ο απαραίτητος αριθμός δωματίων υπολογίστηκε βάσει του συνολικού αριθμού κλινών των νόμιμα αδειοδοτημένων τουριστικών καταλυμάτων. Πλην όμως, το μεγαλύτερο ποσοστό των δωματίων καραντίνας χρησιμοποιείται στην πράξη από τουρίστες που διέμεναν σε διαμερίσματα, επαύλεις κ.λπ. χωρίς άδεια λειτουργίας, που ενοικιάζονται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Τα ξενοδοχεία καραντίνας δεν είναι νοσοκομεία, ούτε οι ιδιοκτήτες τους έχουν καμία πρόθεση να τα μετατρέψουν σε τέτοια. Βρέθηκαν με τεράστια προσπάθεια, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση τουριστών που διαγιγνώσκονται θετικοί στον Covid-19, δεν χρήζουν νοσηλείας και δεν μπορούν να απομονωθούν στο τουριστικό κατάλυμα που διέμεναν. Σημειώνεται πως τα νόμιμα αδειοδοτημένα τουριστικά καταλύματα έχουν το δικαίωμα να διαθέτουν και δωμάτια απομόνωσης για πελάτες τους που βρίσκονται θετικοί στον Covid-19 (για αυτό άλλωστε όταν επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες η παραίνεση από αυτές είναι να συνεχίσουν να φιλοξενούν απομονωμένους τους πελάτες τους), ωστόσο δεν έχουν όλα τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία, με δεδομένο πως η σωστή τήρηση της διαδικασίας απομόνωσης σε έναν χώρο με τόσο πολλούς διαμένοντες δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Οι τουρίστες όμως που έχουν επιλέξει να διαμείνουν στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και βρίσκονται θετικοί στον Covid-19 ασφαλώς και μπορούν και πρέπει να απομονώνονται στο χώρο που έχουν μισθώσει και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να επιβαρύνουν τα ξενοδοχεία καραντίνας.

Αυτό άλλωστε ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι περνούν τη καραντίνα, σε περίπτωση που νοσήσουν από τον Covid-19, στην ιδιόκτητη ή μισθωμένη (όπως εν προκειμένω) κατοικία τους.

Προτείνουμε, λοιπόν, οι τουρίστες που διαμένουν σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα, τα οποία μισθώνονται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης και βρίσκονται θετικοί στον Covid-19, να ενημερώνουν τον ΕΟΔΥ ή/και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον χώρο διαμονής τους και να περνούν εκεί την υποχρεωτική καραντίνα.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

Τα προβλήματα της πρότασης

Μπορεί τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης να μην χαρακτηρίζονται ως τουριστικά καταλύματα, ωστόσο οι φιλοξενούμενοί τους σαφέστατα είναι τουρίστες. Εξ ου και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με τον τόπο διαμονής τους.

Δεν θα μπορούσαν άλλωστε τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης να συνεχίσουν να τους φιλοξενούν μετά το πέρας της κράτησής τους, καθώς εν μέσω τουριστικής σεζόν, θα ακολουθεί νέα κράτηση. Σε αυτή την περίπτωση, η νέα κράτηση θα έπρεπε να ακυρωθεί, αναγκάζοντας τον ιδιοκτήτη/διαχειριστή του καταλύματος να επιβαρυνθεί το κόστος.

Άλλωστε ένας από τους λόγους που το κράτος έχει μισθώσει ξενοδοχεία καραντίνας, πέραν της υγειονομικής θωράκισης των υπόλοιπων επισκεπτών και των τοπικών κοινωνιών, είναι για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του καταλύματος στο οποίο εντοπίστηκε κρούσμα. Όταν πρόκειται για ξενοδοχείο, υπάρχει η δυνατότητα να απομονωθεί το κρούσμα σε ένα από τα δωμάτια και τα υπόλοιπα να δουλεύουν κανονικά. Ή το κρούσμα να μεταφερθεί σε ξενοδοχείο καραντίνας. Τα ξενοδοχεία αυτά αποζημιώνονται από το κράτος.

Όταν όμως πρόκειται για μεμονωμένο κατάλυμα, αυτό οδηγεί τον ιδιοκτήτη / διαχειριστή σε οικονομική καταστροφή.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend