Τη διατήρηση των τοπικών μέτρων για έλεγχο των βραχυχρόνιων μισθώσεων επιθυμεί η πλειοψηφία των κατοίκων της αμερικανικής πολιτείας Μίσιγκαν.
Αυτό αναδεικνύει δημοσκόπηση, που διενήργησε πριν από λίγες ημέρες, η Michigan Restaurant & Lodging Association (MRLA).
Οι κάτοικοι, ψηφοφόροι από όλο το πολιτικό φάσμα, δήλωσε ο Justin Winslow, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MRLA, ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την ασφάλεια των γειτονιών τους. Και αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί με τον τοπικό έλεγχο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 89% των ερωτηθέντων ανησυχούν ότι η κατάργηση του τοπικού ελέγχου των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων θα είχε ως αποτέλεσμα:
– αυξημένο κόστος στέγασης,
– αύξηση της εγκληματικότητας και
– λιγότερα σπίτια για τους κατοίκους.
Ισότιμοι όροι ανταγωνισμού με τα ξενοδοχεία
Επίσης, το 79% αυτών που μετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι οι τοπικές Αρχές πρέπει να ορίζουν τους κανόνες για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Το 74% να τάσσεται υπέρ της δυνατότητας να καθορίζουν δικούς τους κανόνες και οι τοπικές κοινότητες.
Το 72% των ερωτηθέντων, εξάλλου, υποστήριξε ότι χρειάζεται νομοθεσία, που θα θέσπιζε ισότιμους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και των ξενοδοχείων. Ταυτόχρονα, όμως, ζητούν η νομοθεσία να μην επιτρέπει στην τοπική αυτοδιοίκηση την απαγόρευση των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων. Θέλουν, ωστόσο, να διατηρηθεί ο έλεγχος αυτών των μισθώσεων από την αυτοδιοίκηση.
Το 79%, μάλιστα, ζητούν οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις να φορολογούνται όπως και τα ξενοδοχεία.
Οι διαχειριστές πρέπει να συμβάλλουν στην τουριστική υποδομή
«Η ταχεία αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων τα τελευταία χρόνια οφείλεται ουσιαστικά όχι από τους ιδιοκτήτες σπιτιών, αλλά από εταιρείες που λειτουργούν αρκετά ακίνητα όπως τα ξενοδοχεία», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MRLA. «Αλλά σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία, δεν τηρούνται τα ίδια αυστηρά πρότυπα ασφάλειας και στις περισσότερες περιπτώσεις οι διαχειριστές αυτών των ακινήτων δεν συμβάλλουν στην περιφερειακή τουριστική υποδομή από την οποία επωφελούνται».
Πρόκειται για ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείται κατά κόρον από ξενοδόχους, υποστηρίζοντας ότι δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.