• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Airbnb και Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζουν τα ταξίδια στις αγροτικές περιοχές

αγροτικές περιοχές

Τα ταξίδια σε προορισμούς με λίγο κόσμο και σε αγροτικές περιοχές αποτελούν κυρίαρχη τάση φέτος στην Ευρώπη. Αυτό αναφέρουν νεότερα στοιχεία της Airbnb.

Για το λόγο αυτό, σε διαδικτυακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ οικοδεσποτών της πλατφόρμας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ, συζητήθηκαν τρόποι για τη στήριξη αυτής της τάσης.

Κοινή ήταν η θέση για σαφή και δίκαιη ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στις αγροτικές περιοχές. Στόχος είναι να αναπτυχθούν οι τοπικές κοινότητες μέσω της παροχής αυθεντικών εμπειριών στους ταξιδιώτες.

Στη συνάντηση αυτή από πλευράς Airbnb, μετείχαν 4 οικοδεσπότες από αγροτικές περιοχές της Ευρώπης, υπό την καθοδήγηση της παγκόσμιας επικεφαλής φιλοξενίας της πλατφόρμας Catherine Powell. Από πλευράς ΕΕ, μετείχαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη συζήτηση η Airbnb, από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάιο του 2021 τα ταξίδια σε αγροτικές περιοχές στην Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκαν τα τελευταία έξι χρόνια. Το 2015, αυτή η κατηγορία ταξιδιών σε καταλύματά της αντιπροσώπευε το 10% του συνόλου των διανυκτερεύσεων. Μάλιστα, τον Μάιο του 2021, ο όγκος της διασυνοριακής αναζήτησης στην Ευρώπη για λιγότερο κατοικημένους προορισμούς υπερδιπλασιάστηκε σε σύγκριση με τον Απρίλιο.

Στο πρώτο 5άμηνο του 2021 η αύξηση της ζήτησης για καταλύματα της πλατφόρμας σε αγροτικές περιοχές αυξήθηκε κατά 45% στη Γαλλία και κατά 48% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εναρμονισμένη προσέγγιση των κανονισμών

Στη συνάντηση συζητήθηκε και η ανάγκη για μια εναρμονισμένη προσέγγιση των κανονισμών βραχυπρόθεσμης ενοικίασης που είναι δίκαιοι και αναλογικοί για τους μεσίτες κατοικιών στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι η Airbnb ανακοίνωσε πρόσφατα την υποστήριξή της σε συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις σε επίπεδο ΕΕ. Η Airbnb υπογραμμίζει τις τελευταίες σχετικές συμφωνίες με τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες. Αναδεικνύει επίσης την ανάπτυξη του νέου εργαλείου City Portal. Με αυτό δίνει στις κυβερνήσεις και τους τουριστικούς οργανισμούς πρόσβαση σε δεδομένα και πληροφορίες για τις μισθώσεις σε αστικούς προορισμούς.

Η Eurostat

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Ιουνίου η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη έκθεση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη για το 2019 και το 2018.

Τα δεδομένα αυτά είναι ένα πρώτο βήμα για την εικόνα των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη γηραιά ήπειρο και θα ενημερώνονται πλέον τακτικά από την Eurostat. Συγκεκριμένα, καλύπτουν δεδομένα σε εθνικό, περιφερειακό και αστικό επίπεδο σχετικά με τον αριθμό των κρατήσεων και τον αριθμό των διανυκτερεύσεων σε καταλύματα μέσω των τεσσάρων πλατφορμών Airbnb, Booking, Expedia Group και Tripadvisor.

Όπως επισημαίνεται, τέτοιες πληροφορίες:

** θα συμβάλουν σε πληρέστερα στατιστικά στοιχεία για την τουριστική διαμονή στην Ευρώπη,

** θα επιτρέψουν στις δημόσιες αρχές να κατανοήσουν καλύτερα την ανάπτυξη της συνεργατικής οικονομίας (ιδίως υπηρεσίες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης καταλύματος) και

** θα στηρίξουν πολιτικές που θα βασίζονται σε στοιχεία.

Μοντέλο για την παροχή αξιόπιστων στατιστικών

Ο Επίτροπος Gentiloni δήλωσε σχετικά:

«Αυτή η επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ της Eurostat και των τεσσάρων πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι ένα μοντέλο για την παροχή πιο ολοκληρωμένων και αξιόπιστων στατιστικών μέσω της πρόσβασης σε ιδιωτικά δεδομένα».

«Τα αριθμητικά στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών για τις ευρωπαϊκές δημόσιες αρχές. Μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη χάραξη πολιτικής, προστατεύοντας παράλληλα τις προσωπικές πληροφορίες», ανέφερε.

Ο Επίτροπος Breton, αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, πρόσθεσε ότι «το μέλλον του τουρισμού θα εξαρτηθεί από τη συλλογική μας ικανότητα να μεταβούμε σε ένα πιο πράσινο, πιο ψηφιακό και ανθεκτικό μέλλον».

«Μέχρι το 2030, η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ένας προορισμός κορυφαίας ποιότητας, γνωστός παγκοσμίως για τη βιώσιμη προσφορά του και να προσελκύει υπεύθυνους και περιβαλλοντικά συνειδητούς ταξιδιώτες. Τα περιεκτικά στοιχεία για τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις καταλύματος που δημοσιεύονται σήμερα θα υποστηρίξουν τις δημόσιες αρχές στην ανάπτυξη πολιτικών βάσει πραγματικών δεδομένων», είπε.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend