• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Η πρώτη έκθεση της Eurostat για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη

Πάνω από 554 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη το 2019. Το στοιχείο αυτό αναδεικνύεται στην πρώτη έκθεση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στη γηραιά ήπειρο, που έδωσε σήμερα 29 Ιουνίου στη δημοσιότητα η Eurostat.

Η έκθεση αυτή έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας συνεργασίας – ορόσημου, που υπέγραψε τον Μάρτιο του 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις πλατφόρμες Airbnb, Booking, Expedia Group και Tripadvisor.

Οι 554 εκατ. διανυκτερεύσεις δείχνουν ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες κοιμήθηκαν σε ένα κρεβάτι με κράτηση μέσω μιας από αυτές τις τέσσερις πλατφόρμες. Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων στα καταλύματα μέσω των τεσσάρων πλατφορμών αυξήθηκε κατά 14% μεταξύ 2018 και 2019.

Σημαντικά ευρήματα

Η έκθεση περιέχει και άλλα σημαντικά ευρήματα, όπως:

** Οι κορυφαίοι προορισμοί στην Ευρώπη για κρατήσεις το 2019 μέσω μιας από τις τέσσερις πλατφόρμες ήταν:

 • οι αστικές περιοχές του Παρισιού (15,1 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις)
 • Βαρκελώνη (11,3 εκατομμύρια) ·
 • Ρώμη (10,4 εκατομμύρια)
 • Λισαβόνα (10,5 εκατομμύρια) και,
 • Μαδρίτη (8,3 εκατομμύρια).

** Οι πέντε πιο δημοφιλείς χώρες προορισμού για διαμονή που πραγματοποιήθηκε μέσω των τεσσάρων ιδιωτικών πλατφορμών ήταν:

 • Ισπανία (112 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις)
 • Γαλλία (109 εκατομμύρια)
 • Ιταλία (83 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις)
 • Γερμανία (40 εκατομμύρια) και
 • Πορτογαλία (33 εκατομμύρια).

** Οι 20 πιο δημοφιλείς περιοχές στην ΕΕ αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ (48%) του συνολικού αριθμού διανυκτερεύσεων επισκεπτών που έχουν κάνει κράτηση μέσω των τεσσάρων πλατφορμών.

Οι περισσότερες από αυτές τις 20 κορυφαίες περιοχές βρίσκονται στην Ισπανία (έξι περιοχές), στη Γαλλία ή στην Ιταλία (από πέντε σε κάθε χώρα), ενώ δύο περιοχές βρίσκονται στην Πορτογαλία, μία στην Κροατία και μία στην Ουγγαρία.

** Στις τρεις πιο δημοφιλείς περιοχές, οι επισκέπτες έκαναν κράτηση για περισσότερα από 20 εκατομμύρια νύχτες το 2019:

Ανδαλουσία (26 εκατομμύρια), Κροατία (25 εκατομμύρια) και Καταλονία (21 εκατομμύρια).

Το 2019, αυτές οι τρεις περιοχές αντιπροσώπευαν το 13% των συνολικών διανυκτερεύσεων επισκεπτών που πέρασαν στην ΕΕ και πραγματοποιήθηκαν κρατήσεις μέσω των τεσσάρων πλατφορμών.

Eurostat βραχυχρόνιαςΗ συμφωνία

Τον Μάρτιο του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε σε συμφωνία ορόσημο με την Airbnb, τη Booking, τον όμιλο της Expedia και το Tripadvisor σχετικά με τη χρήση δεδομένων.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε μεταξύ κάθε πλατφόρμας και της Eurostat (εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), επιτρέπει στην Eurostat να λαμβάνει βασικά δεδομένα από τις τέσσερις πλατφόρμες και να δημοσιεύει στον ιστότοπό της πειραματικές στατιστικές για τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις διαμονής που συνάπτονται μέσω αυτών των πλατφορμών. Μεταξύ άλλων δεδομένων, οι πλατφόρμες συμφώνησαν να κοινοποιούν, σε συνεχή βάση, αριθμούς σχετικά με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων και τον αριθμό των επισκεπτών.

Πρώτο βήμα ενημέρωσης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη

Τα δεδομένα που δημοσιεύονται σήμερα είναι ένα πρώτο βήμα για την τακτική ενημέρωση από την Eurostat για την πορεία της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων στη γηραιά ήπειρο.

Τα στοιχεία καλύπτουν δεδομένα σε εθνικό, περιφερειακό και αστικό επίπεδο σχετικά με τον αριθμό των κρατήσεων και τον αριθμό των διανυκτερεύσεων που διαμένουν σε καταλύματα μέσω αυτών των τεσσάρων πλατφορμών. Τέτοιες πληροφορίες, όπως τονίζεται:

 • θα συμβάλουν σε πληρέστερα στατιστικά στοιχεία για την τουριστική διαμονή στην Ευρώπη,
 • θα επιτρέψουν στις δημόσιες αρχές να κατανοήσουν καλύτερα την ανάπτυξη της συνεργατικής οικονομίας (ιδίως υπηρεσίες που ασχολούνται με τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση καταλύματος) και
 • θα στηρίξουν πολιτικές για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε χώρες και πόλεις, που θα στηρίζονται σε δεδομένα.
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend