Ενώ το Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid ξεκινά επισήμως από την 1η Ιουλίου, ήδη 12 ευρωπαϊκές χώρες το έχουν υιοθετήσει, ενώ άλλες 16 χώρες έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες.
Οι 12 χώρες, όπου ξεκίνησε η εφαρμογή του ψηφιακού πιστοποιητικού, είναι:
Αυστρία
Βουλγαρία
Κροατία
Τσεχία
Δανία
Εσθονία
Γερμανία
Ελλάδα
Λετονία
Λιθουανία
Πολωνία
Ισπανία
Δώδεκα ακόμη χώρες της ΕΕ, συν 4 εκτός της Ένωσης (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία) έχουν ολοκληρώσει τη δοκιμαστική φάση και είναι τεχνικά έτοιμες να αρχίσουν να χρησιμοποιήσουν άμεσα το πιστοποιητικό.
Συνολικά οι 16 χώρες, όπου επίκειται η εφαρμογή του πιστοποιητικού, είναι:
Βέλγιο
Κύπρος
Γαλλία
Ισλανδία
Ιρλανδία
Ιταλία
Λιχτενστάιν
Λουξεμβούργο
Ολλανδία
Νορβηγία
Πορτογαλία
Ρουμανία
Σλοβακία
Σλοβενία
Σουηδία
Ελβετία
Στη φάση δοκιμών βρίσκονται 3 ακόμη χώρες της ΕΕ. Είναι οι:
Φινλανδία
Ουγγαρία
Μάλτα
Ανάλογα πιστοποιητικά εισάγουν και άλλες χώρες
Νωρίτερα αυτό το μήνα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι το πιστοποιητικό θα μπορούσε να επεκταθεί σε πολίτες από χώρες εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μέχρι στιγμής, πάντως, η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιστέκεται στην ιδέα ενός «διαβατηρίου εμβολίων» για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επισημαίνεται ότι σε όλο τον κόσμο αρκετές χώρες εισάγουν ψηφιακά συστήματα που επιτρέπουν στις Αρχές να επαληθεύουν την υγειονομική κατάσταση έναντι του κορωνοϊού που βρίσκονται οι ταξιδιώτες.
Για παράδειγμα:
** Η Ιαπωνία θα εκδίδει πιστοποιητικά εμβολιασμού Covid-19 σε πολίτες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι. Αυτό θα γίνεται με έντυπη έκδοση στην αρχή και λίγο αργότερα με εφαρμογή smartphone που βασίζεται στο ψηφιακό πιστοποιητικό Covid της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
** Ο Καναδάς προσαρμόζει τη δωρεάν εφαρμογή ArriveCAN, η οποία κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2020 για να βοηθήσει τους ταξιδιώτες να συμμορφωθούν με τα μέτρα που ισχύουν στα σύνορα. Από τα τέλη Νοεμβρίου του 2020, οι ταξιδιώτες που πηγαίνουν αεροπορικώς στη χώρα υποχρεούνται να υποβάλουν διάφορα στοιχεία ηλεκτρονικά μέσω του ArriveCAN πριν επιβιβαστούν στην πτήση τους, όπως στοιχεία ταξιδιού και επικοινωνίας, σχέδιο καραντίνας και αυτοαξιολόγηση συμπτωμάτων Covid-19. Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι έτοιμοι να δείξουν την απόδειξη ArriveCAN όταν εισέρχονται στον Καναδά.
Τα βασικά σημεία για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID
** Το σύστημα θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2021 και θα έχει διάρκεια 12 μηνών. Το πιστοποιητικό δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών και δεν θα θεωρείται ταξιδιωτικό έγγραφο.
** Το πιστοποιητικό θα εκδίδεται δωρεάν από τις εθνικές αρχές, θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή και θα φέρει κωδικό QR. Θα πιστοποιεί ότι οι κάτοχοί του είτε έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, είτε έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ και έχουν βρεθεί αρνητικοί, είτε έχουν νοσήσει και αναρρώσει στο παρελθόν από την ασθένεια. Στην πράξη, πρόκειται για τρία διακριτά πιστοποιητικά. Το κοινό πλαίσιο κανόνων θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα αμοιβαίας αναγνώρισης και ελέγχου της εγκυρότητας των πιστοποιητικών και θα προλαμβάνει περιπτώσεις απάτης και πλαστογράφησης.
** Οι χώρες της ΕΕ δεν θα μπορούν να επιβάλουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε κατόχους του πιστοποιητικού (όπως καραντίνα, αυτοαπομόνωση ή τεστ) «εκτός εάν οι περιορισμοί αυτοί είναι αναγκαίοι και αναλογικοί για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».
Θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, «συμπεριλαμβανομένων των επιδημιολογικών δεδομένων που δημοσιεύονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)».
Τα μέτρα θα πρέπει να κοινοποιούνται στα άλλα κράτη μέλη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αργότερο 48 ώρες πριν την εφαρμογή τους, εφόσον αυτό είναι δυνατό, ενώ το κοινό θα πρέπει να ενημερώνεται τουλάχιστον 24 ώρες πιο πριν.
** Όλες οι χώρες της ΕΕ είναι υποχρεωμένες να αποδέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που έχουν εκδοθεί σε άλλα κράτη μέλη, εφόσον αυτά αφορούν εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Κάθε κράτος μέλος θα μπορεί να αποφασίζει αυτόνομα αν θα αποδέχεται επίσης πιστοποιητικά που αφορούν εμβόλια που έχουν εγκριθεί βάσει εθνικών διαδικασιών έγκρισης ή εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για χρήση έκτακτης ανάγκης.