Η Ελλάδα σχεδιάζει να εφαρμόσει την ψηφιακή βίζα για τους digital nomads. Αυτή θα επιτρέπει στους εργαζόμενους τρίτων χωρών που απασχολούνται με καθεστώς τηλεργασίας να εργαστούν από τη χώρα μας.
Αυτό αποκαλύπτει έρευνα του Ομίλου Adecco. Στην έρευνα υπογραμμίζεται ότι σχετική νομοθετική ρύθμιση προωθείται από το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης. Η εν λόγω πρωτοβουλία ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση ειδικών αδειών διαμονής – βίζα για τους digital nomads.
Η προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων, των γνωστών digital nomads, αποτελεί το σύγχρονο μεγάλο στοίχημα για τις χώρες, που διακρίνονται για τα τουριστικά τους προτερήματα, όπως η Ελλάδα.
Ήδη ο ανταγωνισμός είναι έντονος, καθώς η εξ αποστάσεως εργασία αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικερδής “επιχείρηση” για τους προορισμούς που θα προσελκύσουν αυτήν την κατηγορία εργαζομένων.
Πρόσφατα ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στην ψηφιακή εκδήλωση «Greece: Competing for Global Talent» που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4 εκατ. ψηφιακοί νομάδες παγκοσμίως.
Εάν η Ελλάδα μπορούσε να προσελκύσει 100.000 ψηφιακούς νομάδες, με μέση παραμονή 6 μηνών το χρόνο, θα είχε έσοδα 1,6 δισ.δολαρίων, σύμφωνα με εκτίμηση του «MIT Enterprise Forum».
Οι ψηφιακοί νομάδες αυτής της κατηγορίας έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 50.000 δολαρίων, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 70%, σύμφωνα με την έρευνα Buffer 2020.
Αύξηση της τηλεργασίας κατά 150% στη Δυτική Ευρώπη
Σύμφωνα με την έρευνα του Ομίλου Adecco, εντός του 2020, σε ορισμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ο αριθμός των θέσεων που αφορούσαν σε μοντέλο τηλεργασίας αυξήθηκε κατά 150%.
Η Εσθονία είναι η πρώτη χώρα που επέτρεψε σε επιχειρήσεις με έδρα σε χώρα ΕΕ να εκδίδουν άδεια λειτουργίας ψηφιακής επιχείρησης. Και προσφέρει «ψηφιακή νομαδική βίζα» διάρκειας ενός έτους για digital nomads. Αυτή επιτρέπει σε εργαζόμενους τρίτων χωρών να εργάζονται από την Εσθονία. Με αυτό τον τρόπο, αν μια εταιρεία, π.χ. από τη Γαλλία, ανοίξει ψηφιακό «παράρτημα» στην Εσθονία, οι Γάλλοι εργαζόμενοί της μπορούν να εργάζονται με τηλεργασία στην Εσθονία απολαμβάνοντας έτσι το χαμηλό κόστος ζωής και άλλα προνόμια.
Μια άλλη χώρα, η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα στην Καραϊβική, προσφέρει διετή Nomads Digital Residence βίζα (NDR) για εργαζόμενους σε καθεστώς τηλεργασίας. Προσφέρει επίσης τη δυνατότητα στις οικογένειές τους να τους ακολουθήσουν στον νέο τόπο διαμονής τους για το διάστημα αυτό.
Στη Σιγκαπούρη, θεσμοθετήθηκε ένα νέο πρόγραμμα Tech.Pass βίζα για digital nomads. Αυτό έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσελκύσει ταλέντα από τον χώρο της τεχνολογίας, φιλοδοξώντας να κάνει τη Σιγκαπούρη έναν σημαντικό τεχνολογικό κόμβο. Η Φινλανδία, από την άλλη, προσφέρει δωρεάν πακέτο μετεγκατάστασης 90 ημερών για να προσελκύσει επαγγελματίες τεχνολογίας από όλο τον κόσμο.
H Mαδέρα, επίσης, κάλεσε όσους εργάζονται από απόσταση να ταξιδέψουν και να μείνουν στην περιοχή Ponta del Sol. Σε αυτή τη θερμότερη στο νησί, η οποία θα μετατραπεί στο πρώτο Digital Nomad Village στον κόσμο.
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μυλωνά, Cluster Head του Ομίλου Adecco σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία, «Ο τρόπος με τον οποίο αναζητούμε και προσεγγίζουμε το ταλέντο αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Χώρες και εταιρείες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να προσαρμοστούν γρήγορα για να μη μείνουν πίσω. Διότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι θεωρούν αυτόν τον ευέλικτο τρόπο ζωής και εργασίας ως ιδανικό».
Προσέλκυση και επιχειρηματιών
Δεν είναι, όμως, μόνο οι εργαζόμενοι που μπορούν να επιλέξουν τη χώρα μας, για να μείνουν ένα μεγαλύτερο διάστημα. Σύμφωνα με τον κ.Θεοχάρη, στην ίδια κατηγορία ανήκουν, επιχειρηματίες που θέλουν να ιδρύσουν την εταιρεία τους σε μια διαφορετική χώρα, οι συνταξιούχοι, αλλά και οι οικογένειες που θέλουν να έχουν τη φορολογική τους βάση στην Ελλάδα. «Είναι από τις υψηλότερες προτεραιότητες της κυβέρνησης αλλά και του Υπουργείου μας να προσελκύσουμε αυτού του τύπου τον τουρισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Θεοχάρης.
Πέρα από το κλίμα, ένα ακόμα κίνητρο που υποστηρίζει η κυβέρνηση, αποτελεί το 5G, που θα βοηθήσει στη γρήγορη συνδεσιμότητα, ακόμα και των πιο απομακρυσμένων χωρών. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει μια ποικιλία φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων. Τέλος, η χώρα μας, προσφέρει σύγχρονο και αρχαίο πολιτισμό, ευκαιρίες για διασκέδαση αλλά και χαλάρωση στους ψηφιακούς νομάδες.
Ο Δήμος Ρόδου
Στη χώρα μας οι περισσότεροι αναγνωρισμένοι τουριστικοί προορισμοί έχουν θέσει σε πρώτη προτεραιοτητα να γίνουν πόλοι έλξης ψηφιακών νομάδων.
Στη Ρόδο, δημιουργήθηκε το Παρατηρητήριο Ψηφιακών Νομάδων (Digital Nomads Observatory), σε συνεργασία με έμπειρους επιστήμονες. Πρόκειται για ένα επιστημονικό παρατηρητήριο που στοχεύει στη μελέτη και ανάδειξη του οικονομικού και κοινωνικού οφέλους που προκύπτει από τη φιλοξενία ψηφιακών νομάδων σε μία πόλη ή σε μία χώρα. Στο Think Tank του Παρατηρητηρίου συμμετέχουν επιστήμονες και επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο αντιδήμαρχος Ρόδου Κωνσταντίνος Ταρασλιάς, αντιλαμβανόμενος εγκαίρως αυτή τη διεθνή τάση για τηλεργασία και μαζί με τα στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού, εξελίσσει και εμπλουτίζει με νέες δράσεις και ενέργειες το, προσφάτως ψηφισθέν από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου, Επιχειρησιακό Σχέδιο Τουρισμού, που έχει την απόλυτη στήριξη των φορέων του τόπου. Ο κ.Ταρασλιάς δήλωσε σχετικά ότι η Ρόδος είναι διαχρονικά ένας ιδανικός τουριστικός προορισμός σε παγκόσμιο επίπεδο. Και παράλληλα και μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικό τόπο για digital nomads. Το νησί διαθέτει όλα τα σύγχρονα μέσα για να καλύψει τις ανάγκες εργασίας τους. Και την ίδια στιγμή, μπορούν να συνδυάσουν και τις διακοπές τους.
Οι ενέργειες στις οποίες στοχεύει ο Δήμος Ρόδου για να προσελκύσει τους ψηφιακούς νομάδες είναι:
-Η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προσέλκυσης για τους ψηφιακούς νομάδες.
-Προώθηση και προβολή της Ρόδου ως ιδανικός προορισμός για ψηφιακούς νομάδες.
-Βελτίωση υποδομών ευρυζωνικότητας ειδικά σε σχέση με τις γρήγορες ταχύτητες internet, κατόπιν στρατηγικής επικοινωνίας με τους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.
-Παροχή πρακτικών διευκολύνσεων και ανέσεων στους ψηφιακούς νομάδες για την εγκατάσταση και παραμονή τους στο νησί.
-Υιοθέτηση δράσεων και πολιτικών για τη δημιουργία «κοινότητας επιχειρηματικής διασύνδεσης νομάδων» στο νησί της Ρόδου.
-Συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας υποδομών και βέλτιστων πρακτικών με άλλες πόλεις του εξωτερικού οι οποίες προσανατολίζονται στους ψηφιακούς νομάδες.
-Συνεργασία με φορείς που απευθύνονται σε start-up εταιρείες και σχετίζονται με το κοινό των ψηφιακών νομάδων.
-Επικοινωνία και συνεργασία με μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας του εξωτερικού των οποίων οι εργαζόμενοι είναι κατά κύριο λόγο ψηφιακοί νομάδες.
-Διαρκής δικτύωση και διασύνδεση με τη διεθνή κοινότητα των ψηφιακών νομάδων.
-Ενημέρωση των πολιτών και των τοπικών επιχειρήσεων με σκοπό την ανάδειξη και εκμετάλλευση επιχειρηματικών προοπτικών για το συγκεκριμένο είδος επισκέπτη.
-Διαμόρφωση ενός οργανωμένου επιχειρηματικού οικοσυστήματος που σχετίζεται με το κίνημα των ψηφιακών νομάδων.
Η Περιφέρεια Κρήτης
Η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται ήδη στην πρώτη γραμμή για την αναζήτηση των «ψηφιακών νομάδων».
Το www.workfromcrete.gr είναι το πρώτο site που λειτουργεί σε επίπεδο Περιφερειών στην Ελλάδα. Για την Περιφέρεια Κρήτης, αποτελεί στρατηγική επιλογή, η ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, μέσα από σειρά στοχευόμενων δράσεων. H αυθεντικότητα του κρητικού τοπίου, τα χιλιόμετρα των καθαρών ακτών, η αίσθηση της φιλοξενίας μπορούν να χαρίσουν μοναδικές εμπειρίες ζωής για ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο νησί.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί τη βάση ενός συνολικότερου σχεδίου για την προσέλκυση «ψηφιακών νομάδων» από την Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με άλλους φορείς. Με τελικό στόχο την προώθηση και προβολή της Κρήτης, ως ιδανικού προορισμού για εργασία σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η ψηφιακή πλατφόρμα θα περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και την τεχνογνωσία που αναζητά η νέα γενιά επαγγελματιών. Θα διασυνδεθεί με φορείς στο εξωτερικό και θα αποτελέσει μέρος μιας παγκόσμιας κοινότητας. Σύντομα θα ενημερωθούν τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό, οι Πρεσβείες της χώρας και βέβαια όλοι οι εμπλεκόμενοι ιδιωτικοί φορείς. Η σελίδα βρίσκεται σε διαρκή αναβάθμιση και ενημέρωση, προκειμένου να συμπεριλάβει επιπλέον πληροφορίες από τους χρήστες της.
Τα προτερήματα της Κρήτης
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης παρουσιάζοντας το νέο ιστότοπο δήλωσε: «Ως Περιφέρεια Κρήτης ανοίγουμε ένα νέο παράθυρο στον κόσμο. Λαμβάνοντας τα μηνύματα μιας νέας παγκόσμιας τάσης, προσφέρουμε την απαραίτητη πληροφορία στους ανθρώπους, που το επόμενο διάστημα θέλουν να εργαστούν σε έναν τόπο όμορφο και αυθεντικό. Μέσα από το www.workfromcrete.gr, οι “ψηφιακοί νομάδες” θα έρχονται σε επαφή με την Κρήτη, θα αντλούν τις πληροφορίες που αναζητούν τόσο για τα θεσμικά ζητήματα, όσο και για ζητήματα που αναδεικνύουν τον χάρτη καινοτομίας του νησιού και τις ευκαιρίες απασχόλησης. Η Περιφέρεια Κρήτης διαθέτει υψηλού κύρους Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Ιδρύματα, παρέχει ψηφιακές υποδομές έτοιμες να υποστηρίξουν κάθε εργαζόμενο που αποφασίζει να εγκαταστήσει την έδρα της επιχείρησής του στο νησί. Το φιλόξενο κλίμα και η αυθεντικότητα των εμπειριών, αποτελούν τη βάση, πάνω στην οποία απευθύνουμε ανοικτό κάλεσμα σε εκατομμύρια πολίτες από το εξωτερικό που επιθυμούν να δουλέψουν από την Κρήτη».