Η ύπαρξη κοινότητας σε μια περιοχή αποτελεί προαπαιτούμενο για τους digital nomads. Ήδη στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί πολλές τέτοιες κοινότητες, κυρίως μέσω των social media. Μια από αυτές είναι η Digital Nomads Athens. Διαχειρίστρια της ομάδας είναι η Εύη Μίσσα, η οποία μας εξηγεί πώς λειτουργούν αυτές οι κοινότητες και τι αναζητούν οι digital nomads.
Ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής προορισμού για τους digital nomads είναι η ύπαρξη «κοινότητας» νομάδων. Γιατί θεωρείτε ότι συμβαίνει αυτό;
Γιατί είμαστε κοινωνικά όντα. Επιθυμούμε την ανθρώπινη επαφή και την ανταλλαγή ιδεών, δραστηριοτήτων και φυσικά δικτύωσης. Όπως επίσης και την ύπαρξη μιας κοινότητας για πρακτικά ζητήματα π.χ. στέγαση, εργασία, δικτύωση κ.λπ.
Υπάρχουν στην Ελλάδα τέτοιες κοινότητες; Και σε τι βαθμό είναι οργανωμένες;
Η δική μου κοινότητα δραστηριοποιείται στην Αθήνα και αρκετές φορές και στην επαρχία και στα νησιά. Είμαι αρκετά οργανωμένη σε σχέση με τις πληροφορίες που τους παρέχονται στις πολλαπλές ερωτήσεις που απευθύνουν όσον αφορά τη διαμονή τους, την εργασία τους αλλά και των δραστηριοτήτων και της δικτύωσης. Δεν γνωρίζω άλλη κοινότητα στην Ελλάδα που να τους ενώνει και να θεωρούν ότι ανήκουν κάπου.
Τι είδους πληροφορίες ανταλλάσσουν οι digital nomads μέσα σε αυτές τις κοινότητες;
Ό,τι σχετίζεται με τη διαμονή, την εργασία και φυσικά τις δραστηριότητες και την κοινωνικοποίηση. Και θέματα όπως πώς να επιβιώσω στην Ελλάδα ως ψηφιακός νομάς και πώς να βοηθήσω την οικονομία της χώρας ή ακόμα και να επενδύσω. Βοηθά το κλίμα, η μεσογειακή προσέγγιση ζωής αλλά και ο χαρακτήρας της Ελλάδας στο να τους προσελκύσει να ζήσουν εδώ, έστω και ως βάση.
Είστε διαχειρίστρια στην ομάδα Digital Nomads Athens στο Facebook. Γιατί ξεκινήσατε αυτή την κοινότητα; Τι ρόλο προσδοκάτε να παίξει στην ανάπτυξη των digital nomads στην Αθήνα;
Να αποτελώ το πρώτο σημείο επαφής και να τους συμβουλεύω σχετικά με την επιλογή περιοχής-κατοικίας, όποιες δραστηριότητες αναζητούν και ό,τι άλλη ανάγκη προκύψει κατά την διαμονή τους στην Ελλάδα. Αποτελώ την πρώτη τους επαφή στη χώρα από τη στιγμή που επέλεξαν να σχεδιάσουν το ταξίδι τους, πριν έρθουν εδώ. Δημιούργησα αυτή την ομάδα για να τους υποστηρίξω σε οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει, λόγω της δυσκολίας πρόσβασης σε πληροφορίες (λόγω της γλώσσας αλλά και της διαφοράς κουλτούρας).
Τι κινήσεις θεωρείτε ότι θα πρέπει να γίνουν για να προσελκύσει η χώρα μας ψηφιακούς νομάδες;
Να διευκολύνει την πρόσβαση στην όποια πληροφορία αναζητά κάποιος όταν αποφασίζει να επισκεφθεί τη χώρα μας.
Να προσφέρει ένα ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα όπως σε άλλες χώρες: Εσθονία, Ουγγαρία, Ισπανία και Πορτογαλία κτλ.