Περιορισμούς στην ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Κύπρο επιχειρεί να θέσει το Υφυπουργείο Τουρισμού. Ωστόσο, η πρώτη θεσμική παρέμβαση για πλαφόν στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης από κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο απορρίφθηκε από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, η εισήγηση του Υφυπουργείου εδώ και αρκετούς μήνες, ήταν να τεθεί ανώτατο όριο δύο καταλυμάτων στην εγγραφή στο σχετικό μητρώο για κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, η πρόταση αυτή αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση του φαινομένου της “παραξενοδοχίας” που εντοπίζεται μέσω της βραχυχρόνιας ενοικίασης κυρίως από ξένους. Με την ισχύουσα νομοθεσία, όπως είπε, μπορεί ένας επενδυτής να αγοράσει στην Κύπρο 10-12 διαμερίσματα να τα μετατρέψει σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα και να τα διαθέτει χωρίς κανένα περιορισμό. Έτσι, ουσιαστικά θα ανταγωνίζεται τους ξενοδόχους χωρίς όμως να έχει τις ίδιες υποχρεώσεις, φορολογικές και άλλες.
Η Νομική Υπηρεσία, πριν από λίγες ημέρες, γνωμοδότησε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί ένας τέτοιος περιορισμός. Σύμφωνα με τον κ.Κουμή, θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις με τη Νομική Υπηρεσία για το θέμα, καθώς σε άλλες χώρες έχουν εφαρμοστεί ανάλογοι περιορισμοί.
Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός και η συμμόρφωση της Κύπρου
Επί του παρόντος το Υφυπουργείο Τουρισμού, κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο που εναρμονίζει σε εθνικό επίπεδο τα προβλεπόμενα στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2024/1028 για την εγγραφή των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης σε ψηφιακό Μητρώο.
Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, οι οικοδεσπότες λαμβάνουν έναν αριθμό εγγραφής που τους δίνει τη δυνατότητα να νοικιάσουν την ιδιοκτησία τους. Αυτό διευκολύνει την αναγνώριση των οικοδεσποτών και την επαλήθευση των στοιχείων τους από τις αρχές.
Ταυτόχρονα, οι διαδικτυακές πλατφόρμες οφείλουν να επαληθεύουν την ακρίβεια των στοιχείων ιδιοκτησίας και πρέπει επίσης να πραγματοποιούν τυχαίους ελέγχους.
Με τον τρόπο αυτό, καθίσταται δύσκολη η ανάρτηση παράνομων καταλυμάτων στις πλατφόρμες.
Εν ολίγοις, ο ευρωπαϊκός κανονισμός ουσιαστικά επιβάλλει στους ιδιοκτήτες καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης αναγκαστική εγγραφή στα εθνικά μητρώα. Ταυτόχρονα, θέτει τις βάσεις για την καταχώρηση πληροφοριών για τα ακίνητα με έναν ενιαίο τρόπο.
Όπως είπε ο κ. Κουμής, το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι προσπάθειες για εγγραφή των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού προκειμένου να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε, τώρα είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων 8248 καταλύματα, ενώ άλλες 1275 αιτήσεις εκκρεμούν για εξέταση. Ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος από τις εκτιμήσεις ξενοδοχειακών παραγόντων ότι τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Κύπρο ανέρχονται σε 15.000.