Αντιπροσωπεία του ΠΑ.ΣΥ.ΔΑ. παρακολούθησε την προηγούμενη εβδομάδα τη συνεδρίαση του Τομέα Τουρισμού της ΝΔ.
Να σημειωθεί ότι πριν από περίπου 10 ημέρες είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση εκπροσώπων των συλλόγων βραχυχρόνιας μίσθωσης με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α:
Στις 16 Απριλίου 2019, έπειτα από πρόσκληση του Τομεάρχη Τουρισμού της ΝΔ κ. Μάνο Κόνσολα, προς τον ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α., παρακολουθήσαμε τη συνεδρίαση του Τομέα Τουρισμού για την παρουσίαση των προτάσεών της για τον τουρισμό, προς τη γραμματεία προγράμματος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε τόσο με τον ίδιο τον κ. Κόνσολα, όσο και με τα υπόλοιπα στελέχη του Τομέα και να θέσουμε επίσημα τις θέσεις και προτάσεις μας σχετικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση.
Ακολουθεί ο πίνακας με τις προτάσεις του Τομέα για τη βραχυχρόνια μίσθωση και στη συνέχεια οι δικές μας θέσεις, τις οποίες συμφωνήσαμε να αναλύσουμε περισσότερο σε μια επόμενη συνάντηση.
Πίνακας Προτάσεων Τομέα Τουρισμού Ν.Δ. για τη Βραχυχρόνια Μίσθωση:
Απάντηση του ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α. στις παραπάνω προτάσεις:
Αξιότιμε κ. Τομεάρχη Τουρισμού,
Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την πρόσκληση στη συνεδρίαση του Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας.
Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε σχετικά με τις προτάσεις του Τομέα στα θέματα της Βραχυχρόνιας μίσθωσης που απασχολούν όλους εμάς που ασχολούμαστε με αυτή τη δραστηριότητα.
Στην, πραγματικά ολοκληρωμένη, παρουσίαση των προτάσεων που παρακολουθήσαμε με πολύ προσοχή, στο σημείο που αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις εντοπίσαμε μερικά σημεία που κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να εξεταστούν περισσότερο.
Θα θέλαμε να αναφερθούμε σε αυτά αναλυτικά:
«Πρέπει να υπάρχουν κανόνες και πρέπει οι κανόνες αυτοί να εφαρμόζονται.»
Αυτή ήταν και είναι πάντα η κύρια θέση του συλλόγου μας και το ζητάμε από την αρχή που ξεκίνησε σαν δραστηριότητα η βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αν και καθυστερημένα, όπως η εφαρμογή του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που τηρεί η ΑΑΔΕ από τον Νοέμβριο του 2018 και είναι πλέον υποχρέωση όλων των ακινήτων που αναρτώνται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου AIRBNB να εγγραφούν στο μητρώο και αφού λάβουν ΑΜΑ (Αριθμό Μητρώου Ακινήτου) να τον αναρτούν μαζί με την καταχώρηση.
Από τότε έχουν εγγραφεί στο μητρώο πάνω από 55.000 ακίνητα σε σύνολο 90.000 που είναι στην Airbnb και συνεχώς εγγράφονται νέα.
«Δεν μπορεί να υπάρχει απώλεια δημοσίων εσόδων και φοροδιαφυγή και να πλήττονται τα νόμιμα τουριστικά καταλύματα.»
Συμφωνούμε απόλυτα και για αυτό τον λόγο ζητούσαμε από την πρώτη στιγμή να υπάρχει έλεγχος της δραστηριότητας.
Η διατύπωση όμως της πρότασης και συγκεκριμένα το «να πλήττονται τα νόμιμα τουριστικά καταλύματα» παραπέμπει σε συνειρμό ότι τα ακίνητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν είναι νόμιμα, ενώ με την απόκτηση του ΑΜΑ είναι πλέον νόμιμα και καταγεγραμμένα από την ΑΑΔΕ.
«Ο νόμος για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι ατελής και αναποτελεσματικός»
Θα θέλαμε εδώ να αναφέρουμε ότι όσο οι διατάξεις του άρ. 111 του ν.4446/2016, του άρ. 39Α του ν.4172/2013 αλλά και οι ΠΟΛ: 1187/2017, 1013/2014, 1069/2015, 1112/2017, 1059/2018 που αφορούν αποκλειστικά την λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην χώρα μας, είναι ολοκληρωμένες όσο αφορά το κομμάτι της νομοθετικής ρύθμισης.
«Πολλές από τις προϋποθέσεις για την ένταξη κατοικιών στο Μητρώο Βραχυχρόνιων Μισθώσεων είναι ανεφάρμοστες, ενώ δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά ούτε και ελεγκτικός μηχανισμός.»
Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο ότι δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός, διότι αυτό είναι πολύ εύκολο να γίνει με την συνεργασία των ηλεκτρονικών πλατφορμών, αλλά στο ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για ελέγχους.
Σε συναντήσεις μας στην ΑΑΔΕ ζητήσαμε πολλές φορές να εφαρμόσει τον νόμο και να ζητήσει από τις πλατφόρμες να αφαιρέσουν όσα ακίνητα είναι αναρτημένα δίχως ΑΜΑ για να αναγκαστούν όλοι να εγγραφούν στο μητρώο.
Αν εφαρμοσθεί αυτό και μόνο το μέτρο, θα επιστρέψουν στην μακροχρόνια μίσθωση πλέον των 40.000 ακινήτων μειώνοντας με αυτό τον τρόπο κατά πολύ το θέμα της δυσκολίας εύρεσης κατοικίας όσων αναζητούν να μισθώσουν μακροχρόνια.
«Το πλαίσιο χρειάζεται αλλαγές, ενώ θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για να εισπράττονται απευθείας από τις πλατφόρμες τα φορολογικά έσοδα.»
Είναι μεγάλο το θέμα της φορολόγησης στην πηγή (πλατφόρμες). Δεν γνωρίζουμε αν είναι εφικτό να υπάρξει μια συνεργασία του κρατικού μηχανισμού φορολογικών εσόδων με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, αλλά αυτό θα ήταν σωτήριο για όλους και θα γέμιζε τα ταμεία του κράτους με εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο και κυρίως με μηδενική απώλεια φορολογικών εσόδων.
«Πρέπει να υπάρξουν όρια στις ημέρες μίσθωσης, αλλά και αυστηρές προδιαγραφές και standards λειτουργίας.»
Εδώ,στο κομμάτι των ορίων, είμαστε εντελώς αντίθετοι. Πιστεύουμε ότι ένας οποιοσδήποτε περιορισμός θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα αφού θα αναγκάσει πολλούς να φοροδιαφύγουν.
Πιστεύουμε ότι αντί να περιορίζουμε την ανάπτυξη ενός ολόκληρου κλάδου που συνεισφέρει με μεγάλο ποσοστό στο τουριστικό προϊόν (10,5% το 2018) και με έσοδα σύμφωνα με την ΑΑΔΕ πάνω από 185.000.000 ευρώ το 2018, καλό θα ήταν να δίναμε κίνητρα για περαιτέρω εξέλιξη και προσέλκυση επενδυτών. Η βραχυχρόνια μίσθωση ήρθε για να μείνει και είναι το περισσότερο αναπτυσσόμενο τουριστικό προϊόν παγκοσμίως. Η χώρα μας ήδη βρίσκεται μέσα στους 10 καλύτερους προορισμούς και θα ήταν πραγματικά άδικο αντί να αξιοποιήσουμε αυτή την δυναμική να την αποτρέπουμε με περιοριστικά μέτρα.
Όσο για τα standards λειτουργίας, συμφωνούμε απόλυτα ότι θα πρέπει να οριστούν και άμεσα. Είναι επιβεβλημένο να υπάρχει τουλάχιστον μια υποχρεωτική ασφάλεια αστικής ευθύνης για κάθε ακίνητο. Επίσης πρέπει να ορισθούν υποχρεωτικά μέτρα ασφαλείας όπως ένας πυροσβεστήρας, ανιχνευτής καπνού, σημάνσεις εξόδων διαφυγής κ.λ.π. Πολλοί δε διαχειριστές ακινήτων έχουν ήδη προμηθευτεί όλα τα παραπάνω αν και δεν υπάρχει καμία υποχρέωση αλλά πιστεύουμε ότι θα έπρεπε ήδη να είχε προβλεφθεί στους παραπάνω νόμους που ορίζουν την λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Κλείνοντας θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε και πάλι για την ευκαιρία που μας δώσατε να παρακολουθήσουμε τη συνεδρίαση του Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας.
Επίσης θεωρήστε δεδομένο ότι θα είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε μελλοντική συνεργασία με σκοπό την εύρεση λύσεων στα προβλήματα του κλάδου μας, αλλά και στην παροχή πληροφοριών και στατιστικών στοιχείων που αφορούν τη βραχυχρόνια μίσθωση στη χώρα μας.
Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων – ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.
Λαζαράκη 37, 16675 Γλυφάδα, Αθήνα
info@pasida.gr