Περίπου 2.000 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην καρδιά της Αθήνας και 1.400 στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να κλείσουν με την έγκριση από τη Βουλή του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού. Το νομοσχέδιο απαιτεί οι χώροι βραχυχρόνιας μίσθωσης να είναι καταχωρημένοι ως «κύριας χρήσης κατοικίες» και μάλιστα έως το 2011.
Αυτή η απαίτηση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τον κλάδο, καθώς εκτιμάται ότι θα επηρεάσει περίπου το 20% των ακινήτων εντός του Δήμου Αθηναίων και έως το 40% στην ευρύτερη Θεσσαλονίκη.
«Τιμωρητική» η ρύθμιση
Ο STAMA, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων, εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις αρνητικές επιπτώσεις αυτού του μέτρου στον κλάδο. Πολλά καταλύματα που δημιουργήθηκαν σε κτίρια με αρχική χρήση βιοτεχνική ή επαγγελματική και προχώρησαν σε αλλαγή χρήσης μετά το 2011, θα θεωρούνται παράνομα ενώ έχουν επενδυθεί σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια για την ανακαίνισή τους.
Ο διευθυντής του Συνδέσμου, Στάθης Καρόπουλος, και τα μέλη του, Σταμάτης Παπουτσής, Δημήτρης Μίσσας και Πασχάλης Καραγιάννης, σε συνάντηση με δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη, υποστήριξαν ότι η ρύθμιση είναι άδικη και τιμωρητική και αποσκοπεί στη συρρίκνωση του κλάδου. Παράλληλα, τονίζουν ότι η βραχυχρόνια μίσθωση δεν ευθύνεται για την έλλειψη στέγης και ζητούν τη νομιμοποίηση των ακινήτων που άλλαξαν χρήση από το 2011 έως σήμερα.
Οι ιδιοκτήτες βραχυχρόνιας μίσθωσης θεωρούν ότι το νομοσχέδιο εξυπηρετεί τα ξενοδοχεία, ιδίως τα χαμηλότερης κατηγορίας, που έχουν παρόμοιες τιμές αλλά δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την τεχνολογική προσαρμογή της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Η βραχυχρόνια μίσθωση έχει αναζωογονήσει πολλά κενά κτίρια στα κέντρα των πόλεων, τα οποία αν σταματήσουν να χρησιμοποιούνται ως καταλύματα, δεν θα αξιοποιηθούν από τη μακροχρόνια μίσθωση.
Να σημειωθεί ότι ο STAMA έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το τέλος επιτηδεύματος ανά κατάλυμα και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας προσφυγής.
Ο STAMA, που σήμερα αριθμεί 260 μέλη και διαχειρίζεται 7.500 καταλύματα, υποστηρίζει ότι το 30% των ακινήτων διαχειρίζονται property managers και το 70% οι ιδιοκτήτες τους. Επίσης, οι περισσότεροι property managers είναι Έλληνες, που διαχειρίζονται κυρίως περιουσίες Ελλήνων και σε μικρό ποσοστό Ισραηλινών, Τούρκων, Κινέζων και Λιβανέζων.
Προδιαγραφές για όλους
Ο STAMA δεν διαφωνεί με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, αλλά ζητά την εφαρμογή της ασφάλισης αστικής ευθύνης και στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τα μέλη του STAMA μιλούν για μεροληπτική μεταχείριση και τονίζουν ότι το κράτος πρέπει να καταπολεμήσει την παραοικονομία στις τουριστικές περιοχές αντί να στοχεύει τις ιδιωτικές επενδύσεις. Σημειώνουν μάλιστα ότι ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι συμμορφωμένος φορολογικά κατά 92%, γεγονός που αποδεικνύει την αυστηρή παρακολούθηση της δραστηριότητάς του.