• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

Γλυκιά αναρχία και πικρή δημοσιογραφία

Athens Urban Adventures-Sweet Sins & Anarchy tour

Πριν από μερικές ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας άρθρο σχετικά με ένα tour στα Εξάρχεια που φέρει το όνομα Sweet Sins and Anarchy. Το άρθρο, που αναδημοσιεύτηκε από πολλά διαδικτυακά μέσα, αναφερόταν με ιδιαίτερα επικριτικό τρόπο σε μια από τις ξεναγήσεις που πραγματοποιεί ένα τουριστικό γραφείο στην Αθήνα. Και μάλιστα αναφέρει ότι το tour γίνεται μέσω Airbnb.

Το θέμα δεν είναι αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με την άποψη του συντάκτη του εν λόγω άρθρου. Το θέμα είναι ότι το “ρεπορτάζ” του παρουσιάζει μόνο τη μισή αλήθεια και βγάζει συμπεράσματα από αυτήν. Επιπλέον, δεν έγινε ρεπορτάζ. Γιατί αν είχε γίνει, το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει, είναι να επικοινωνήσει με το ίδιο το γραφείο που διοργανώνει την ξενάγηση.

Μπορεί αυτή να είναι πλέον η συνήθης πρακτική της σημερινής -κυρίως διαδικτυακής- δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σωστή. Οι συντάκτες πιέζονται να βγάλουν “το λαυράκι” που θα φέρει πολλά κλικς, παρακάμπτοντας τους Κανόνες Δεοντολογίας (στους οποίους έχουμε ορκιστεί!). Κυνηγούν το “πιασιάρκο” θέμα, τον προκλητικό τίτλο, την ιντριγκαδόρικη διατύπωση. “Ντύνουν” το κείμενο και με φωτογραφίες που συμβάλλουν σε όλο αυτό το κλίμα. Και ξεχνούν να κάνουν το στοιχειώδες: να επικοινωνήσουν με το αντικείμενο/υποκείμενο του θέματος. Και να συμπεριλάβουν τη δική του πλευρά.

To BnB News επικοινώνησε με την manager του γραφείου Athens Urban Adventures κα Ρεβέκκα Σκευάκη, η οποία διοργανώνει το tour Sweet Sins and Anarchy. Και όχι μόνο. Διοργανώνει και το Extreme Bites, και το The Hipster’s Walk και το Bohemian Tales of the City και το Markets, Ruins & Ancient Athens και πολλά ακόμα. Πολλές από τις περιηγήσεις τις έχει αναρτημένες και στο Airbnb Experiences αλλά η δραστηριότητά της ξεκίνησε πολύ πριν από την ύπαρξη της πλατφόρμας και συνεχίζει να κινείται και εκτός αυτής.

Η εταιρεία μάλιστα δραστηριοποιείται και στη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και τη Σαντορίνη. Πρόκειται για μια τουριστική επιχείρηση με μακρόχρονη εμπειρία στον κλάδο που έχει διοργανώσει ξεναγήσεις ακόμα και για γκρουπ διακεκριμένων επισκεπτών ενώ αυτή την περίοδο ετοιμάζει ένα αποκλειστικό tour για τους New York Times. Συνεργάζεται με πολλούς πιστοποιημένους ξεναγούς αλλά και θεματικούς tour leaders που προσπαθούν να δείξουν στους τουρίστες σημεία off-the-beaten-path. Και φυσικά, διαθέτει ΜΗΤΕ, κάτι που ο συντάκτης του άρθρου μάλλον δεν γνωρίζει τι είναι…

Η αλήθεια για το tour των Εξαρχείων

“Τα Εξάρχεια είναι η πιο εναλλακτική γειτονιά της Αθήνας. Διατηρεί την αντισυμβατική και νεανική της ταυτότητα εξαιτίας των κατοίκων της. Εδώ είναι το σημείο που η κουλτούρα των νέων αναμειγνύεται με τις επαναστατικές ιδέες, τον street πολιτισμό και τη δημιουργικότητα”.

Αυτά διαβάζω στο site του τουριστικού γραφείου σχετικά με το Sweet Sins & Anarchy και τα βρίσκω μάλλον γοητευτικά.

Έχω ζήσει κι εγώ στα Εξάρχεια και ακριβώς αυτά ήταν που με έκαναν να έχω πάντα στην καρδιά μου αυτή τη συνοικία της Αθήνας.

Athens Urban Adventures-Sweet Sins & Anarchy tour

“Τα Εξάρχεια δεν είναι μόνο η πλατεία. Είναι τα μικρά μαγαζάκια με vintage και μεταχειρισμένα ρούχα και χειροτεχνήματα. Είναι μικρές επιχειρήσεις (όπως ένα βιβλιοδετείο που επισκεπτόμαστε) που δουλεύουν με μεράκι την τέχνη τους. Είναι τα ζαχαροπλαστεία με τα απίθανα γλυκά και κάνουμε στάση σε 3 από αυτά (εξ ου και το πρώτο μισό του τίτλου του tour). Είναι η καλλιτεχνική ιστορία της Αθήνας με τη Στοά του Θεάτρου και τις μουσικές σκηνές. Είναι το παλαιότερο θερινό σινεμά της Αθήνας. Είναι φυσικά και η αναρχία καθώς και ο παραβατισμός. Αλλά είμαστε προσεκτικοί. Δεν περνάμε από την πλατεία. Το tour ξεκινά στη 1 η ώρα το μεσημέρι και προσέχουμε τόσο την ασφάλεια των τουριστών όσο και το να μην προκαλούμε όσους συχνάζουν στην περιοχή”, εξηγεί η κα Σκευάκη.

“Είναι άδικο να κατηγορείται το Airbnb ότι δημιουργεί πρόβλημα στην περιοχή. Για πολλά χρόνια βλέπουμε την πλατεία να κυριεύεται από παραβατικά στοιχεία. Βλέπουμε διαμερίσματα να ερημώνουν αφού δεν έχουν επαρκείς πόρους ούτε οι ιδιοκτήτες να τα ανακαινίσουν ούτε οι ένοικοι να τα μισθώσουν. Πλέον υπάρχουν πολλά σπίτια που, λόγω των εσόδων από το Airbnb, ανακαινίζονται και ξαναζωντανεύουν” τονίζει η κα Σκευάκη.

Και για όποιον αναρωτιέται… Το γραφείο βρίσκεται στα Εξάρχεια και η κα Σκευάκη είναι και η ίδια κάτοικος των Εξαρχείων.

Athens Urban Adventures-Sweet Sins & Anarchy
Previous ArticleNext Article