• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ, ΝΕΑ

Ολόκληρη η ζωφόρος του Παρθενώνα στο κινητό σας

ζωφόρος Παρθενώνα

Ολόκληρη η ζωφόρος του Παρθενώνα είναι πλέον προσιτή στο κοινό από το Μουσείο της Ακρόπολης. Η συνεχής ανάγλυφη ζώνη που περιέτρεχε το επάνω μέρος του τοίχου του ναού απεικονίζει την πομπή της μεγαλύτερης γιορτής της αρχαίας Αθήνας, τα Παναθήναια. 380 ανθρώπινες μορφές, άνδρες και γυναίκες, πεζοί, ιππείς και αρματοδρόμοι, 200 ζώα και αντικείμενα και δώρα προς την Αθηνά, προστάτιδα της Αθήνας, προσέρχονται στα γενέθλιά της αιώνια, από τότε έως σήμερα.

Πρόκειται για μια αναβαθμισμένη έκδοση της διαδικτυακής εφαρμογής www.parthenonfrieze.gr. Η έκδοση αυτή ενσωματώνει νέες λειτουργικότητες που την καθιστούν προσβάσιμη σε όλον τον κόσμο και από όλα τα σύγχρονα μέσα.

Η εφαρμογή συγκεντρώνει φωτογραφίες και περιγραφές όλων των σωζόμενων λίθων της ζωφόρου που βρίσκονται στο Μουσείο Ακρόπολης και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα πρόκειται για λίθους που βρίσκονται στα μουσεία Ακρόπολης, Βρετανικού και Λούβρου. Έχουν συμπληρωθεί με τα σωζόμενα σχέδια του J. Carrey (1674) και του J. Stuart (1751), με σκοπό να δοθεί η κατά το δυνατόν πληρέστερη εικόνα του συνόλου.

Τόσο το ευρύ κοινό όσο και οι ειδικοί έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μία πλήρη εικόνα του μοναδικού αυτού γλυπτικού συνόλου. Και μπορούν να το δουν μέσω κινητών συσκευών: κινητά τηλέφωνα, tablets, ηλεκτρονικούς υπολογιστές…

Η ζωφόρος του Παρθενώνα παρουσιάζεται μέσα από τέσσερις θεματικές ενότητες:

Ο Παρθενώνας,

Γνωρίστε τη Ζωφόρο,

Εξερευνήστε τη Ζωφόρο και

Θεματική Περιήγηση.

Στις πρώτες δύο ενότητες, ο χρήστης μαθαίνει γενικά στοιχεία για την ιστορία, τον σχεδιασμό και την κατασκευή της ζωφόρου. Στις δύο επόμενες μπορεί να εξερευνήσει τη ζωφόρο είτε ανά λίθο είτε μέσα από περιήγηση στα επιμέρους θέματά της.

Η εφαρμογή www.parthenonfrieze.gr πραγματοποιήθηκε χάρη στην άριστη συνεργασία τριών φορέων: του Μουσείου Ακρόπολης, της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου-ΕΚΤ.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend