• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
BNB FACES, ΝΕΑ

Χάρης Λουβερδής – My Athens Story: Ο επισκέπτης περιμένει κατάλυμα επαγγελματικού επιπέδου

My Athens Story
Χάρης Λουβερδής, εκ των ιδιοκτητών της My Athens Story ΙΚΕ

Ο Χάρης Λουβερδής, εκ των ιδιοκτητών της οικογενειακής της εταιρείας My Athens Story IKE, μιλά στο BnB News για τη φιλοσοφία της εταιρείας. Περιγράφει τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης και στρέφει το βλέμμα του στο «πράσινο» μέλλον της βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και στα καταλύματα φιλικά σε ΑΜΕΑ.

Πώς κινήθηκε η περσινή σεζόν και τι μηνύματα λαμβάνετε για τη φετινή χρονιά;

Στην Αθήνα, οι κρατήσεις του 2021 άρχισαν ουσιαστικά τον Ιούνιο. Παρόλο που το 2ο εξάμηνο είχαμε πληρότητα περί το 85%, στο σύνολο του έτους η πληρότητα ήταν περί το 48%. Οι τιμές δεν κατάφεραν να φτάσουν τα επίπεδα του 2019 και τα συνολικά έσοδα ήταν 40% λιγότερα από το 2019. Παρά τις ενισχύσεις που λάβαμε από το κράτος και τις απαλλαγές από ενοίκια, τα κέρδη εξανεμίστηκαν.

Το 2022 ξεκίνησε δειλά. Είναι προφανής η βούληση των Ευρωπαίων και Αμερικανών να ταξιδέψουν μετά από δύο χρόνια περιορισμών. Αλλά οι κρατήσεις είναι εξαιρετικά δειλές και βραχυπρόθεσμες. Το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά, εξαρτάται πλέον σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και το κύμα υψηλού ενεργειακού κόστους και πληθωρισμού. Άλλωστε έχουμε αναγκαστεί να αυξήσουμε τιμές λόγω ηλεκτρικής ενέργειας.

Ποιές είναι οι προσδοκίες του επισκέπτη σας;

Οι προσδοκίες του επισκέπτη έχουν ξεπεράσει πλέον το επίπεδο της εξασφάλισης ενός καταλύματος για ύπνο. Οι απαιτήσεις πλέον έχουν ανέλθει στο επίπεδο ξενοδοχειακών παροχών (με την εξαίρεση του πρωινού και του καθημερινού καθαρίσματος που απαγορεύονται). Ο επισκέπτης περιμένει κατάλυμα επαγγελματικού επιπέδου χωρίς ψεγάδια, προετοιμασμένο συστηματικά με γνώμονα την άνετη διαμονή. Η πρώτη εντύπωση από το κατάλυμα προδιαθέτει για μία ευχάριστη διαμονή. Στην My Athen Story φροντίζουμε να δημιουργήσουμε θετική ατμόσφαιρα και αξιομνημόνευτες εμπειρίες. Έχουμε θέσει υψηλά standard, τα τηρούμε απαρέγκλιτα και έχουμε εκπαιδεύσει όλους τους εμπλεκόμενους συνεργάτες. Ασχολούμαστε οικογενειακά με τη δραστηριότητα αυτή και εξυπηρετούμε προσωπικά κάθε επισκέπτη.

Ποια είναι η φιλοσοφία της εταιρείας σας;

Σκεφτόμαστε σαν να είμαστε εμείς οι επισκέπτες. Σε ποια περιοχή θα θέλαμε να μείνουμε; Πώς να είναι το ιδανικό κατάλυμα; Υπάρχει το προσωπικό άγγιγμα σε όλα; Όταν θα τέλειωνε η διαμονή μας, ποια εντύπωση θα μας είχε μείνει; Υπάρχει άλλος που προσφέρει κάτι καλύτερο;

Ο επισκέπτης το καταλαβαίνει και το ανταποδίδει με την εκτίμηση του. «Αδιαφορούμε» πλέον για τα reviews. Εστιάζουμε στο εάν ο Πελάτης ήταν πραγματικά ευχαριστημένος.

Τα BnB Greece Conferences είναι σημεία αναφοράς για την ενημέρωση κάθε host με τις νέες τάσεις και τα υψηλά standard

Ποιο είναι το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας σας και ποιοι οι στόχοι ανάπτυξης;

Στη διάρκεια της πανδημίας, καταφέραμε να διατηρήσουμε το σύνολο των καταλυμάτων που είχαμε. Η My Athens Story διαχειρίζεται μόλις επτά διαμερίσματα στο τουριστικό κέντρο της Αθήνας. Για το 2022, δεν μας ενδιαφέρει τόσο η ποσοτική ανάπτυξη όσο το να επανέλθουμε σε μία πλήρη λειτουργία και οργανική κερδοφορία.

Για το 2022, σκοπεύουμε να μετατρέψουμε τα καταλύματα που προσφέρουμε σε «πράσινα» καταλύματα μειωμένου ενεργειακού και οικολογικού αποτυπώματος. Ενέργεια αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές, συσκευές μειωμένης κατανάλωσης, διαχείριση των συσκευών με μηχανισμούς που διακόπτουν την άσκοπη χρήση, κατάργηση κάθε συσκευασίας από πλαστικό και κάθε υλικού μίας χρήσης, εντατική ανακύκλωση απορριμμάτων.

Επίσης το 2022 σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε τα πρώτα μη ξενοδοχειακά καταλύματα στην Αθήνα που είναι φιλικά σε ΑΜΕΑ.

Τι ακίνητα αναλαμβάνετε;

Δεν επιλέγουμε με βάση το πού μπορούμε να βρούμε ακίνητο αλλά με βάση το πού θα θέλαμε να μείνουμε εάν είμαστε τουρίστες. Βέβαια, οι τουρίστες της Αθήνας θα ήθελαν να μείνουν στα Προπύλαια της Ακρόπολης. Επομένως κάθε μέτρο κοντύτερα στην Ακρόπολη αντιστοιχεί σε αυξημένη ζήτηση, πληρότητα και τιμή. Επίσης δίνουμε μεγάλη σημασία στην ανακαίνιση των καταλυμάτων. Τέλος κάνουμε την κρίσιμη ερώτηση στον εαυτό μας: Είμαστε περήφανοι που προσφέρουμε αυτό το κατάλυμα στον επισκέπτη;

Τι προσφέρετε στους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα συνεργαστείτε μαζί τους;

Σιγουριά! Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων μας ξέρουν ότι θα λάβουν το μίσθωμα την 1η κάθε μήνα και ότι το ακίνητό τους θα συντηρηθεί υποδειγματικά και καλύτερα και από ιδιοκατοικούμενο. Τα περισσότερα καταλύματα τα ανακαινίσαμε εμείς. Η καλή φήμη μεταδίδεται και έτσι μας εμπιστεύτηκαν οι ιδιοκτήτες. Ο ένας έφερε τον άλλο!

Εκτός από τους ιδιοκτήτες, είμαστε περήφανοι γιατί αφήνουμε και ένα θετικό αποτύπωμα στην Αθήνα: Σε μία πόλη με γερασμένα κτίρια, έχουμε ανακαινίσει παρατημένα διαμερίσματα και τους έχουμε δώσει ξανά ζωή. Αυτά τα διαμερίσματα κάποτε θα επιστρέψουν σε Αθηναίους κατοίκους, φρέσκα, μοντέρνα και χρήσιμα.

Είστε μέλος του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA). Γιατί πήρατε αυτή την απόφαση;

Γιατί χρειαζόμαστε μία συστηματική φωνή. Οι επαγγελματίες της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης επί χρόνια συμπιέζονται από τις καταχρηστικές απαιτήσεις των ξενοδόχων που προσπαθούν να περιορίσουν τους ανταγωνιστές. Επίσης η άγνοια ή/και η κακόβουλη πρακτική των διαφόρων κυβερνήσεων έχουν ταλαιπωρήσει την δραστηριότητα μας για χρόνια. Δεν θα ξεχάσω τις αυπνίες όταν το 2015/6 ήθελαν να μας κλείσουν με αυθαίρετους περιορισμούς και δεν είχαμε κανέναν να μας εκπροσωπήσει.

Πόσο θεωρείτε ότι συμβάλει το 4ο BnB Greece Conference στην ανάπτυξη του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα;

Είμαστε πολλοί και είμαστε δυνατοί. Αριθμούμε πλέον πάνω από 100.000 hosts και τα BnB Conferences είναι η σημαντικότερη εκδήλωση που μας δίνει την ευκαιρία να συναντηθούμε, να ανταλλάξουμε εμπειρίες και να μάθουμε για καινούργιες τάσεις.

Τα BnB Greece Conferences είναι σημεία αναφοράς για την ενημέρωση κάθε host με τις νέες τάσεις και τα υψηλά standard. Εκεί άκουσα για πρώτη φορά για την αειφόρο ανάπτυξη του Τουρισμού, για νέες εφαρμογές που βοηθούν τον host και βρήκα νέους συνεργάτες. Κάθε φορά σκέφτεσαι ότι τα έχεις ακούσει όλα και στο επόμενο conference μαθαίνεις κάτι καινούργιο.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend