• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
BNB FACES, ΝΕΑ

Αλ. Τούλιας – τοStay: Διαχείριση ακινήτων με επίκεντρο τον ταξιδιώτη

τοStay διαχείριση ακινήτων

Πίσω από την επιτυχία κάθε εταιρείας, υπάρχουν οι άνθρωποι. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.

Το ίδιο ισχύει και για τις εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων. Ένας επιχειρηματικός κλάδος που εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα στο ελληνικό οικονομικό στερέωμα αλλά οι προοπτικές του είναι ευοίωνες. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων προχώρησαν στη δημιουργία Συνδέσμου. Κάτι που δείχνει ότι έχουν αποκτήσει πλέον ένα υπολογίσιμο μέγεθος και ότι έχουν ανάγκες ενιαίας εκπροσώπησης.

Όσο όμως και να μεγαλώνουν, η βάση τους παραμένει σταθερή. Είναι οι άνθρωποι. Αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους αναδεικνύουμε με μια σειρά συνεντεύξεων που φιλοξενούμε στο BnB News.

τοStay διαχείριση ακινήτων
Αλέξανδρος Τούλιας, συν-δρυτής τοStay

H τοStay είναι μια από τις εταιρείες που δραστηριοποιείται στη διαχείριση ακινήτων στην Αθήνα. Έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του ’70, ως κομμάτι της «ΟΙΚΟΔΕΣΜΟΣ Ο.Ε.», μιας τεχνικής και κατασκευαστικής εταιρείας.

Ο συν-ιδρυτής της Αλέξανδρος Τούλιας εξηγεί τη φιλοσοφία της εταιρείας αλλά και τους στόχους της.

Πώς κινήθηκε η περσινή σεζόν και τι μηνύματα λαμβάνετε για τη φετινή χρονιά;

Η σεζόν του 2021 κινήθηκε σε θετικά πρόσημα, με αύξηση τόσο των πληροτήτων αλλά και των RevPARs. Καταρχάς πρέπει να βγάλουμε εκτός στατιστικού δείγματος το 2020 για ευνόητους λόγους, και οποιεσδήποτε συγκρίσεις να γίνονται με βάση το 2019.

Όσον αφορά τα RevPARs, αυτά κινήθηκαν ανοδικά σε ποσοστό 29%, ενώ οι πληρότητες είχαν μείωση της τάξεως του 11%. Επίσης, παρουσιάστηκε αύξηση σε επαγγελματικά ταξίδια και ταξίδια μεγαλύτερης διάρκειας, με μέσο όρο ταξιδιού τις 3 ημέρες διανυκτέρευσης, αντί 2 που ήταν μέχρι και το 2019.

Η φετινή σεζόν διαφαίνεται να είναι σε τροχιά ανάπτυξης καθώς τροφοδοτείται από πλήθος προ-κρατήσεων. Επίσης, έχει αυξηθεί το booking window από 40 ημέρες το 2021, σε 98 για το 2022. Τέλος έχει μειωθεί σημαντικά το ποσοστό των ακυρώσεων.

Πώς καταφέρατε να πετύχετε τέτοιες επιδόσεις;

Το κυριότερο όπλο μας ήταν το εσωτερικό restructuring.

Πιο συγκεκριμένα, επικεντρωθήκαμε να μειώσουμε τα κόστη τα οποία δεν πρόσθεταν πραγματική αξία στο χαρτοφυλάκιο, όπως να σταματήσουμε τη διαχείριση διαμερισμάτων τα οποία είχαν πολύ χαμηλές αποδόσεις, αλλά και να επενδύσουμε σε καλύτερη παροχή υπηρεσιών.

Ποια είναι η φιλοσοφία της εταιρείας σας;

Στο logo της τοStay αναγράφεται το “personalized hospitality”, και αυτό τηρούμε. Είμαστε δίπλα στον ταξιδιώτη σε κάθε του ανάγκη και ο,τιδήποτε χρειάζεται το επικοινωνούμε εντός 5 λεπτών, καθώς κάθε πρόβλημα επιλύεται εντός 24 ωρών.

Ποιο είναι το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας σας και ποιοι οι στόχοι ανάπτυξης;

Η τοStay έχει αναλάβει τη διαχείριση και εκμίσθωση συνολικά 45 ακινήτων. Οι στόχοι είναι δύο, να φτάσει τα 60 ακίνητα μέχρι το τέλος του 2022 και να επενδύσει σε νέες τεχνολογικές λύσεις κυρίως στο Revenue Management κομμάτι.

τοStay διαχείριση ακινήτωνΠώς επιλέγετε τα ακίνητα που αναλαμβάνετε τη διαχείρισή τους;

Τα δύο κύρια χαρακτηριστικά που εστιάζουμε, είναι η τοποθεσία του και η κατάστασή του. Μας ενδιαφέρει η πλειοψηφία των ακινήτων μας να είναι εντός ακτίνας 20 λεπτών οδήγησης, ώστε να μειώσουμε τόσο τα έξοδα συντήρησης αλλά και τον χρόνο απόκρισης. Όσον αφορά την κατάσταση του ακινήτου, πλέον, προτιμούμε ακίνητα που είναι έτοιμα κατά 80% ώστε να μη χαθεί χρόνος στο στήσιμο του.

Τι προσφέρετε στους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα συνεργαστείτε μαζί τους;

Η παροχή υπηρεσιών της τοStay είναι καθετοποιημένη.

Το 70% των πελατών μας αποτελείται από ξένους επενδυτές οι οποίοι δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα, ούτε μιλούν τη γλώσσα. Ξεκινούμε, λοιπόν, από το να τους προτείνουμε διαμερίσματα για αγορά, την έκδοση Golden Visa, την ανακαίνιση του διαμερίσματος με συνεργεία της εταιρείας, προχωράμε στην επίπλωσή του και τέλος στη διαχείριση του ακινήτου τους. Στη διαχείριση προσφέρουμε όλο το εύρος των υπηρεσιών, όπως προώθηση και πώληση των βραδιών του διαμερίσματος, 24/7 επικοινωνία με τους επισκέπτες και τους ιδιοκτήτες, τεχνική συντήρηση, καθαριότητα με δικά μας συνεργεία και post-trip επικοινωνία με τους ταξιδιώτες.

τοStay διαχείριση ακινήτων

Είστε μέλος του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA). Γιατί πήρατε αυτή την απόφαση;

Ως εταιρεία που αναλαμβάνει τη διαχείριση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση, η τοStay αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη του STAMA.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία για εταιρείες του κλάδου να συνασπιστούν, ενδυναμωθούν αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τον χώρο. Ο σύνδεσμος, μόνο κέρδος μπορεί να έχει για όλους μας, μιας και πλέον ορίζεται μία ενιαία οντότητα γύρω από τους επαγγελματίες των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Πόσο θεωρείτε ότι συμβάλει το 4ο BnB Greece Conference στην ανάπτυξη του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα;

Το συνέδριο διεξάγεται σε μία μοναδική ιστορική στιγμή.

Πρώτον, αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση της ανάκαμψης από τον covid, άρα είμαι σίγουρος ότι όλες οι εταιρείες έχουν να μοιραστούν τόσο εμπειρίες όσο και γνώση που αποκτήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια.

Δεύτερον, θα είναι χρήσιμο να δούμε νέες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί και μπορούν να βοηθήσουν τους διαχειριστές να γίνουν πιο παραγωγικοί, σε αυτήν τη συνεχώς μεταβαλλόμενη περίοδο.

Τέλος, ανυπομονώ να ακούσω την άποψη συναδέλφων σχετικά με το πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί ή έχει επηρεάσει τις κρατήσεις.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend