• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
BNB FACES, ΝΕΑ

Νίκος Τσαντικίδης: H Trustate επενδύει στους συνεργάτες της

Η Trustate είναι μια ραγδαία ανερχόμενη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων και όχι μόνο. Σε ένα διαρκώς μεταβαλόμενο τοπίο, ο στόχος της Trustate είναι να προφέρει μοναδικές υπηρεσίες που δημιουργούν το περιβάλλον αυτό που εξασφαλίζει την εμπειρία των επισκεπτών και την ασφάλεια των συνεργατών της. Συναντήσαμε τον CEO της Trustate κο Νίκο Τσαντικίδη και μας μίλησε για το όραμα του, τις υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία αλλά και τα συμπεράσματά του από την εφετινή τουριστική σεζόν.

Ε: Κε Τσαντικίδη μιλήστε μας για το όραμα της Trustate και σε ποιο φάσμα της αγοράς κινείται;

Το όραμα της Trustate είναι πολύ συγκεκριμένο. Να δημιουργήσει μια αγορά στο τομέα του ακινήτου όπου ο κάθε δυνητικός αγοραστής θα έχει ένα και μόνο μέλημα: Να βρει στην Ελλάδα τον κατάλληλο για αυτόν τόπο-μέρος για να εναποθέσει τα όνειρα και τα πλάνα του, μέσω της αγοράς ακινήτου.

Αυτό μπορεί να είναι ακίνητο το οποίο η χρήση του θα είναι για ιδιοκατοίκηση, διακοπές, επενδυτικό ακίνητο ή ένας συνδυασμός διακοπών και επένδυσης.

Επενδύουμε στη σωστή ενημέρωση των συνεργατών μας

Η σωστή ενημέρωση του ενδιαφερομένου από την πρώτη κιόλας επαφή, είναι το Α και το Ω μιας επιτυχημένης σχέσης εταιρείας-πελάτη. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα υπηρεσιών το οποίο θα αφαιρεί όλα τα άγχη του αγοραστή όπως:

 • Συμβουλευτικές υπηρεσίες
 • Αναζήτηση και υπόδειξη ακινήτων
 • Νομικές υπηρεσίες
 • Golden Visa 
 • Λογιστικές υπηρεσίες
 • Κατασκευαστικές υπηρεσίες
 • Πληρωμές λογαριασμών και λοιπών εξόδων συντήρησης ακινήτου
 • Διαχείριση ακινήτου πλήρης ή μερική
 • Υπηρεσίες εκμισθώσης και προώθησης στη τουριστική αγορά μέσω της Trustate Resort

Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται πριν και μετά την αγορά του ακινήτου. Έχουμε διαρκή σχέση με όλους τους πελάτες μας και τους συνεργάτες μας. Φυσικά για κάποιες από αυτές τις υπηρεσίες δεν είναι απαραίτητο κάποιος να έχει αγοράσει ακίνητο από εμάς για να συνεργαστούμε.

Αναλαμβάνουμε την πώληση ενός ακινήτου από ιδιοκτήτες που επιθυμούν να συνεργαστούν και προωθούμε τα ακίνητα τους στο ήδη υπάρχον πελατολόγιο μας. Είναι υπηρεσίες που παρέχουμε τόσο μέσω των online εργαλείων μας όσο και μέσω του δικτύου συνεργατών μας κυρίως στο εξωτερικό αλλά όχι μόνο. 

Επίσης μέσω της Trustate Resort, συνεργαζόμαστε με μεμονωμένους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα καθαρά για τουριστική εκμετάλλευση. Οι συνεργασίες αυτές αφορούν διαμερίσματα, μεζονέτες μονοκατοικίες, βίλες και συγκροτήματα κατοικιών αλλά και μικρά ξενοδοχεία ή apartment buildings.

Θα ήθελα να αναφέρω ότι η Trustate Resort ξεκίνησε σαν εργαλείο του Trustate management που παρέχει όλες τις υπηρεσίες, εκτός των τουριστικών. Καταγράψαμε όμως ένα μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες που κατείχαν ήδη ακίνητα και έτσι “σπάσαμε” -σε εισαγωγικά- την πολιτική μας.

Επίσης ένας ιδιοκτήτης που έχει κάποιο/κάποια ακίνητα, κυρίως σε παραθεριστικές περιοχές της Ελλάδας, ενώ θέλει να το πουλήσει πολλές φορές αποφασίζει να το ενοικιάζει μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων αρχικά. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι τουρίστες που διέμεναν σε τέτοιου είδους ακίνητα, μελλοντικά τα αγόρασαν.  

Trustate

Ε: Σε πόσες και σε ποιές περιοχές έχει παρουσία η Trustate;

Αυτή τη στιγμή η δραστηριότητα μας είναι κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή, στη Χαλκιδική, στην Καβάλα αλλά και στη Μύκονο.

Στο πλάνο της άμεσης ανάπτυξής μας είναι η ενδυνάμωσή μας στη Μύκονο. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγο της ζήτησης που αυξάνεται από τις κύριες αγορές μας, όπως:

 • Χώρες Ανατολικής Ευρώπης
 • Ρωσίας
 • Ουκρανίας

Τη βόρεια Ελλάδα την ευνοεί η τοποθεσία για τουριστικές ροές από τα Βαλκάνια, χώρες με τις οποίες δουλεύουμε ήδη. 

Ε: H πανδημία έχει πλήξει τον τουρισμό και ιδίως τα αστικά κέντρα. Ποια είναι τα στοιχεία που έχετε από την αγορά της Θεσσαλονίκης;

Η πανδημία κατακερμάτισε τις τουριστικές ροές στην πόλη της Θεσσαλονίκης, τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στα ακίνητα βραχυχρόνιων μισθώσεων. Μια μικρή κίνηση υπήρξε στη θεωρητικά υψηλή σεζόν Ιουλίου – Αυγούστου για 20-25 μέρες. Κυρίως η ροή κατευθύνθηκε στη Χαλκιδική, διότι όσοι κατάφεραν να έρθουν, θέλησαν να καλύψουν τη βασική τους ανάγκη, που είναι ήλιος – θάλασσα.

Ε: Οι υπόλοιπες περιοχές που έχει παρουσία η Trustate, πώς έχουν κινηθεί τις δύο τελευταίες σεζόν, δηλαδή το ’20 & ’21;

Για να απαντήσω στο ερώτημά σας θα πρέπει να δώσω μια διττή απάντηση. Από πλευράς πωλήσεων ακινήτων και από την πλευρά της διαχείρισης ακινήτων.

Σχετικά με τις πωλήσεις ακινήτων:

Πράξεις έγιναν λίγες. Η κίνηση ήταν υποτονική, κυρίως λόγο των περιορισμών εισόδου στη χώρα μας, διότι εμείς δουλεύουμε περισσότερου με ξένες αγορές.

Το ενδιαφέρον και η ζήτηση αυξήθηκαν αισθητά μετά την άρση των περιορισμών. Από εκεί και πέρα έγιναν αρκετές πράξεις. Θα μπορούσα να πω ότι το 2021 κινήθηκε αρκετά καλά αλλά σε καμία περίπτωση δεν επανήλθε ακόμα στα επίπεδα του 2018-2019.  

Trustate

Σχετικά με τη Διαχείριση τουριστικών καταλυμάτων:

Το 2020 όταν μας χτύπησε η πανδημία, τα περισσότερα συμβόλαια είχαν γίνει. Κανείς μας δεν είχε προβλέψει το μέγεθος της κρίσης. Σε αυτό το περιβάλλον, η σεζόν μας βρήκε σε διαδικασία επαναδιαπραγματεύσεων με τους ιδιοκτήτες. Μας ανάτρεψε δηλαδή τη δραστηριότητά μας που είναι η εξυπηρέτηση των τουριστών. Σε αυτό το περιβάλλον η Χαλκιδική πρακτικά ήταν νεκρή όπως και η Θεσσαλονίκη.

Το 2021, υπό το φόβο νέου εγκλεισμού και σκληρών περιορισμών, οι κινήσεις μας ήταν πολύ φειδωλές όσον αφορά τα συμβόλαια με νέα καταλύματα. Όμως η αγορά είναι απρόβλεπτη. Έτσι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια έξαρση της ζήτησης.

Για να το θέσω απλά, βρεθήκαμε στα μέσα της σεζόν να μην φτάνουν οι κλίνες. Η κίνηση είχε δυναμική,  υπήρχε όγκος τουριστών αλλά σίγουρα με χαμηλότερες τιμες. Έτσι βλέπαμε ροές που θύμιζαν εποχές προ πανδημίας αλλά τα έσοδα να μην ανταποκρίνονται απόλυτα.

Για το 2022

Αν και οι προβλέψεις δεν μου αρέσουν, βλέπω ότι το 2022 -εκτός κάποιας ραγδαίας αλλαγής- θα είναι μια πολύ δυνατή σεζόν που θα ξεπεράσει ακόμα και την περίοδο 2018-2019.

Γενικό συμπέρασμα

Γενικά σαν επιχείρηση κλείσαμε το 2020 με θετικό πρόσημο στα οικονομικά μας και χωρίς χρέη. Με οδηγό το θετικό αυτό πρόσημο, το 2021 συνεχίσαμε με νέες συνεργασίες και με περισσότερη εμπιστοσύνη από τους ιδιοκτήτες. Αυτό συνέβη διότι δεν τους αφήσαμε το 2020 χωρίς πληρωμές και οι επαναδιαπραγματεύσεις μας περιείχαν εργαλεία για την ανάκαμψη των συνεργατών μας. Κάτι που  έμπρακτα το 2021 μας το ανταπέδωσε η αγορά. Δυστυχώς πολλά ξένα γραφεία κυρίως και τουριστικοί οργανισμοί αφήσαν τα συμβόλαια τους στον αέρα στην κρίση του 2020.

Ε: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας το μείγμα των εθνικοτήτων που φιλοξενείτε στα καταλύματα σας έχει αλλάξει σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή; 

Προ πανδημίας οι κυριότερες αγορές μας ήταν επισκέπτες από την Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία την Ουκρανία και τις χώρες των Βαλκανίων. 

Το 2020 δεν υπήρχαν πρακτικά Ρώσοι, εκτός κάποιων εξαιρέσεων και ελάχιστοι Ουκρανοί. Από τα Βαλκάνια υπήρξε μια μικρή ροή προς τη Χαλκιδική.

Το 2021 προστέθηκαν λίγοι Ρώσοι με τις ελάχιστες πτήσεις που υπήρχαν και με τους αμέτρητους ελέγχους που υπόκεινται οι τουρίστες από αυτές της χώρες.

Έτσι θα καταληξω πως φυσικά το μείγμα άλλαξε. Προστέθηκαν περισσότεροι Ευρωπαίοι οι οποίοι φυσικά είναι καλοδεχούμενοι. Από πλευράς μας θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό να επαναφέρουμε της ροές από Ρωσία και όμορες χώρες. Ο τόπος μας τους έχει ανάγκη γιατί η καταναλωτική τους συμπεριφορά δεν συγκρίνεται με καμία άλλη εθνικότητα.

Τσαντικίδης

Ε: Οι συμπεριφορές των επισκεπτών έχουν γίνει πιο απαιτητικές με την πανδημία και εάν ναι, τι πρακτικές εφαρμόζει η Trustate για την ικανοποίηση τους;

Είδαμε μια γενική τάση του κόσμου στην κατανάλωση με λιγότερες αναστολές. Ο κόσμος ρέπει περισσότερο στο να ξοδεύει χρήματα μετά από αλλεπάλληλους εγκλεισμούς.

Είδαμε κόσμο που το οικονομικό τους υπόβαθρο δεν ήταν για καταλύματα άνω των 50-60 ευρώ ανά διανυκτέρευση στην υψηλή σεζόν, να επιλέγουν καταλύματα άνω των 120-140 εύρω ανά διανυκτέρευση.

Ο κόσμος είναι φανερά εξαντλημένος από την πανδημία και θέλει να ξεκουραστεί. Οι συμπεριφορές και οι συνήθειες αλλάξαν και μαζί τους προσαρμοστήκαμε και εμείς ως οφείλουμε.

Έτσι υπηρεσίες που είχαμε κυρίως για Ρώσους λόγω ζήτησης, όπως πχ. Concierge service, άρχισε να το ζητάει μια ευρύτερη ομάδα ανθρώπων διαφόρων εθνικοτήτων.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Σε μια βίλα όπου διαμένουν 2 ή 3 φιλικές οικογένειες, ξαφνικά μέσα στη νύχτα αποφασίζουν να κάνουν barbeque. Ενώ δεν υπάρχει τίποτα ανοιχτό να προμηθευτούν φαγητό και ποτά, ερχόμαστε εμείς, κάνουμε τις αγορές μέσα στη νύχτα από συνεργάτες μας και το υλοποιούμε. Παραδίδουμε μέχρι και ναργιλέ στη βίλα.

Επίσης εμπλουτίσαμε σιγά σιγά τις υπηρεσίες ενοικιάσεων αυτοκινήτων μέσω συνεργατών και σκαφών αναψυχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, κράτηση Ιουνίου σε βίλα της Μυκόνου από Ρώσους οι οποίοι ήρθαν με ιδιωτικό αεροπλάνο, μας ζήτησαν εκ των προτέρων κρατήσεις σε συγκεκριμένα μαγαζιά. Επιθυμούσαν επίσης dj in villa, with catering και συνοδεία από υπάλληλο της εταιρείας για μετάφραση και εξυπηρέτηση.

Είμασταν λοιπόν μαζί τους 4 ημέρες, 24 ώρες. Κουραστικό αγχωτικό αλλά το αποτέλεσμα μας δικαίωσε.

Η κρίση του COVID-19 ανέδειξε τα ακίνητα όσο τίποτα άλλο, ο κόσμος ζητούσε και θα συνεχίσει να ζητάει καταλύματα απομονωμένα και χώρους με ιδιωτικότητα. Οι βίλες έχουν την τιμητική τους.

Trustate

Ε: Τελικά γιατί ένας ιδιοκτήτης να επιλέξει την Trustate ως συνεργάτη του και τι είναι αυτό που θα κερδίσει μέσα από αυτή τη συνεργασία;

Οι λόγοι είναι πολλοί, κάθε ιδιοκτήτης θα διαλέξει τους δικούς του, διότι ο κάθε ένας έχει διαφορετικές ανάγκες.

Φαινομενικά όλοι οι ιδιοκτήτες θεωρούμε ότι θέλουν να κερδίσουν χρήματα αλλά δεν είναι έτσι. Εμπειρικά μπορώ να πω, πως μετά από εκατοντάδες συναντήσεις εντός και εκτός γραφείου με ιδιοκτήτες, δεν έχουν όλοι προτεραιότητα τα χρήματα.

Τα χρήματα είναι το τελευταίο που θα κερδίσουν και είναι το πιο σίγουρο. Αρχικά θα έχουν επαφή με ανθρώπους και όχι με μια απρόσωπη μηχανή. Θα έχουν ένα κατάλυμα με αξιοπρεπή παρουσία στα μέσα, με καλές κριτικές και υπεραξία μεγαλύτερη από την μέρα που το αναλάβαμε.

Αν μιλάμε για πλήρη διαχείριση όπου έχουμε να κάνουμε και με τις αφίξεις, καθαριότητες κτλ, θα έχει ένα προσεγμένο ακίνητο χωρίς ζημίες και νομική υποστήριξη. Επίσης θα έχει στη διάθεση του πάνω από 40 επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων για ο,τιδήποτε χρειάζεται το ακίνητό του.

Θα αποκτήσει το ακίνητό του ψηφιακή παρουσία σε όλα τα μέσα, γραπτές ενημερώσεις σχετικά με την πορεία και τις αποδόσεις του ακινήτου του.

Να κλείσω με το σημαντικότερο κομμάτι. Ότι για εμένα προσωπικά που ηγούμαι της προσπάθειας αυτής, η εμπιστοσύνη είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη αξία. Εξού και η επωνυμία μας, Trustate.

Θα παρομοίαζα την αμοιβαία εμπιστοσύνη που αναπτύσουμε με τους συνεργάτες μας, με το οξυγόνο μέσα στο αίμα.  

Ε: Πώς θα μπορούσε ένας ενδιαφερόμενος να εξετάσει την προοπτική της συνεργασίας του με την Trustate; 

Είναι πολύ εύκολο. Αρχικά με ένα αίτημα στο info@trustate.gr ή με ένα τηλεφώνημα στο +30 2310 243144.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend