Αγαπητοί φίλοι,
Ο φετινός χειμώνας δεν θα είναι ίδιος με τον περσινό, όπως το καλοκαίρι δεν έμοιαζε με κανένα προηγούμενο και η Ευρώπη κάνει σκασιαρχείο.
Στις μεγάλες Ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) οι περιορισμένες κρατήσεις των Ιουλίου, Αυγούστου & Σεπτεμβρίου ακολουθήθηκαν από ένα νέο φαινόμενο: Τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής από Ευρωπαίους κυρίως ταξιδιώτες. Ενώ σχεδόν το σύνολο των προϋπαρχουσών κρατήσεων ακυρώθηκε, τα ημερολόγια μισογέμισαν από κρατήσεις για την επόμενη μέρα έως και την επόμενη εβδομάδα.
Οι λόγοι είναι απλοί: Ο επισκέπτης που είχε κλείσει από τον Ιανουάριο ή από τον Ιούνιο για το φθινόπωρο βρέθηκε παγιδευμένος από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και φυσικά ακύρωσε. Όποιος ήθελε να έρθει στην Ελλάδα, ήξερε ότι υπάρχει άνετη διαθεσιμότητα σε καταλύματα και περίμενε μέχρι τελευταία στιγμή, για να αποφύγει τυχόν νέα υποχρέωση αρνητικού τέστ ή καραντίνας.
Τα στοιχεία
Σε στατιστικά που έδωσε η Booking, προκύπτει ότι από το σύνολο των κρατήσεων που έγιναν για Αθήνα, το 22% των κρατήσεων αφορούσε την επόμενη μέρα(!), το 24% αφορούσε τις επόμενες 2-7 ημέρες και το 25% τις επόμενες 8-30 ημέρες. Αυτό είναι πρωτοφανές στις ταξιδιωτικές συνήθειες.
Από τα ίδια στατιστικά προκύπτει ότι το 69% είναι ζευγάρια, το 15% μεμονομένοι ταξιδιώτες, το 9% οικογένειες και μόλις το 6% γκρούπ.
Το πιό ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το 56% των κρατήσεων έγιναν σε καταλύματα με δωρεάν ακύρωση, το 38% με μή επιστρέψιμη χρέωση και το 6% με μερική επιστροφή χρημάτων. Είναι προφανές ότι ακόμα και στις τόσο σύντομες κρατήσεις (για τις επόμενες λίγες ημέρες) η ανασφάλεια του ταξιδιώτη είναι τέτοια που προτιμάει τις ευέλικτες μορφές ακυρώσεων.
Οι απόψεις που αποκόμησα ως ανάγκες τους
Συζητώντας με τους επισκέπτες του Οκτωβρίου, προέκυψε ξεκάθαρα η ανάγκη τους να ταξιδέψουν και να ξεφύγουν από την μιζέρια των περιορισμών, της καραντίνας και του καταιγισμού των αρνητικών ειδήσεων από τα ΜΜΕ. Μέσα στην πίεση των αρνητικών επιπτώσεων του Covid-19, οι Ευρωπαίοι έψαξαν και θα συνεχίσουν να ψάχνουν μία απόδραση προς τον ηλιόλουστο Νότο με το ασφαλέστερο περιβάλλον και την ζεστή φιλοξενία. Οι Ευρωπαίοι κάνουν σκασιαρχείο από την δεινή καθημερινότητα τους. Δεν έχουμε στοιχεία για την διάρκεια της διαμονής τους στην Αθήνα, αλλά δείχνει να είναι μεγαλύτερη από άλλοτε, διότι πρόκειται για escape στην Αθήνα και όχι για transit από τα νησιά.
Στοιχεία για την Αθήνα
Ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία για την προέλευση των κρατήσεων: το 11% των κρατήσεων είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 7% από την Γερμανία και το 6% από Γαλλία.
Εντυπωσιακό είναι και το 12% από το Ισραήλ. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να ανέβει σημαντικά, για τρείς λόγους: Οι Ισραηλινοί έχουν συνδυάσει την εργασία από το σπίτι με την εργασία από την ασφαλέστερη Ελλάδα, ο αριθμός των ταξιδιωτών που επιτρέπονται ανέβηκε πρόσφατα από τους 5.000 ανά εβδομάδα σε 10.000 και τέλος επίκειται η περίοδος των Εβραϊκών εορτών του Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου που παραδοσιακά ήταν η περίοδος που οι Ισραηλινοί ταξίδευαν στην Ελλάδα.
Το υψηλότατο ποσοστό των πολύ άμεσων κρατήσεων για τις επόμενες ημέρες εξηγεί και το ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό (32%) των κρατήσεων που γίνονται από την Ελλάδα. Αφορά κυρίως αλλοδαπούς ταξιδιώτες που είναι ήδη για κάποιες μέρες στην Ελλάδα και κλείνουν το επόμενο κατάλυμά τους.
Από στατιστικά διαμερισμάτων στο τουριστικό κέντρο της Αθήνας, προκύπτει ότι ο Οκτώβριος κινήθηκε σε πληρότητα 33% χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος (μέσος όρος 15,7 ημέρες), οι τιμές σε επίπεδα 29% χαμηλότερα (μέσος όρος 57€ ανά ημέρα) και το συνολικό μικτό έσοδο 54% χαμηλότερα από το 2019. Χαμηλό αλλά καλύτερο από το μηδενικό έσοδο της εαρινής περιόδου της καραντίνας.
Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν αποκλειστικά τα καλά καταλύματα γύρω από την Ακρόπολη. Προφανώς όσο αυξάνει η απόσταση από το τουριστικό κέντρο, χειροτερεύει η επίδοση των καταλυμάτων.
Συμπεράσματα
Πρώτο συμπέρασμα είναι ότι εάν θέλουμε να πάρουμε μερίδιο από τις κρατήσεις του χειμώνα που έρχεται, πρέπει να προσαρμόσουμε την πολιτική ακυρώσεων όσο πιό ελεύθερα γίνεται.
Το σημαντικότερο όμως συμπέρασμα είναι ότι εάν η Ευρώπη βρεθεί σε μία κατάσταση σχετικής επιδημιολογικής ηρεμίας, είτε με κάποιο εμβόλιο, είτε με κάποια νέα φάρμακα, οι Ευρωπαίοι αδημονούν να ξεφύγουν από την κατάθλιψη του εγκλεισμού και των περιορισμών με την απόδραση στην ασφαλή και φιλόξενη Ελλάδα.
Μία επιστροφή στις ημέρες του 2019 δεν πρέπει να θεωρείται ούτε παράλογη, ούτε πολύ μακρινή.
Ο Χάρης Λουβερδής έχει σπουδάσει οικονομικά και έχει διατελέσει στέλεχος σε μεγάλες εταιρείες. Τα τελευταία 5 χρόνια ασχολείται με τις Βραχυχρόνιες Αστικές Μισθώσεις. Είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας My Athens Story ΙΚΕ με 7 καταλύματα στο τουριστικό κέντρο της Αθήνας.
www.myathensstory.com