Σε φάση τέλειας καταιγίδας η Airbnb
Από το 2008 στην ηγεσία της Airbnb ο Brian Chesky ήταν το νέο golden boy της Αμερικής. Αυτοδημιούργητος με πτυχίο βιομηχανικού σχεδίου και αθλητής του χόκεϊ και του body building.
Tο 2008 μαζί με τον φίλο του Joe Gebbia δημιούργησαν την Airbnb. Άμεσα συμμετείχε στην ομάδα και ο Nathan “Nate” Blecharczyk. Από τότε πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι, η εταιρεία γιγαντώθηκε με τον Brian στο τιμόνι της. Αναδείχθηκε σε αδιαμφισβήτητο ηγέτη μιας παγκόσμιας κοινότητας εκατομμυρίων ατόμων της airbnb community.
Είναι όμως όντως τόσο ειδυλλιακή η κατάσταση;
Εάν παραβλέψουμε τις φανφάρες και τις μεγάλες κουβέντες και δούμε την πορεία του έως σήμερα θα διαπιστώσουμε ότι λάθη έγιναν και μάλιστα ουκ ολίγα.
Έως το 2011 η εταιρεία προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να ανοίξει δρόμο και να βρει τη θέση της μέσα στο παγκόσμιο περιβάλλον των Short-Term Rentals. Καθώς υπήρχαν ήδη πλατφόρμες Short-Term Rentals, το καινοτόμο που ουσιαστικά εισήγαγε στην αγορά η Airbnb ήταν η διαμονή σε κατάλυμα ταυτόχρονα με τον host μέσα στο κατάλυμα.
Σημείο αναφοράς το 2011
Το 2011 είναι η χρονιά που ξεκινά η χρηματοδότηση της εταιρείας από εξωτερικούς επενδυτές. Έως το 2017 τα συνολικά κεφάλαια που αντλήθηκαν ήταν 4,4 δις δολάρια. Τα ταμειακά διαθέσιμα σε ρευστό ήταν 3 δισ. δολάρια ενώ υπήρχε και 1 δισ. δολάρια σε γραμμή πίστωσης (credit line).
Τα εταιρικά μερίδια του Brian, του Joe και του Nate διαμορφώθηκαν στο ποσοστό του 13.4% έκαστος. Συνολικά και οι τρεις κατέχουν το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Airbnb. Το υπόλοιπο 60% ανήκει πλέον στους επενδυτές οι οποίοι χρηματοδοτούσαν επί τόσα χρόνια την προσπάθεια.
“Μεγάλη η διαφορά στις χρηματοδοτήσεις των εταιρειών ανάμεσα σε Ευρώπη και Αμερική”
Θα πρέπει να αναφέρω σε αυτό το σημείο τη μεγάλη διαφορά στις χρηματοδοτήσεις των εταιρειών ανάμεσα σε Ευρώπη και Αμερική.
Στην Ευρώπη η κύρια πηγή χρηματοδότησης μιας εταιρείας είναι οι τράπεζες. Στην Αμερική η χρηματοδότηση κατά κύριο λόγο γίνεται από equity funds και ιδιωτικές τοποθετήσεις.
Και ενώ οι τράπεζες στην Ευρώπη αρκούνται σε εμπράγματη διασφάλιση των δανείων που χορηγούν, στην Αμερική τα funds παίρνουν άλλου είδους διασφαλίσεις. Απόκτηση μετοχών και μια θέσεις στο ΔΣ της εταιρείας.
Ο μειοψηφών μέτοχος Brian κρίθηκε κατάλληλος για να οδηγήσει την εταιρεία στο ταμείο ώστε να εισπράξουν όλοι τα κέρδη τους. Ο στόχος ήταν η δημόσια εγγραφή της εταιρείας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Και ενώ από το 2018, με κεφάλαια αξίας 31 δισ.$, ο Brian πιέζονταν να ανακοινώσει την εισαγωγή στο έτος 2019, αυτός αντιστέκονταν.
Προφανώς θέλοντας να δυναμώσει και άλλο την αξία της εταιρείας. Εν μέρη τα κατάφερε αφού η αξία της έφτασε στα τέλη του 2019 στο ύψος των 38 δισ. $ με αξία μετοχής τα 150$.
“Δέχτηκε σχεδόν τοκογλυφικό δάνειο 1 δισ. $ με επιτόκιο 11% από δυο ιδιωτικά funds με αποτέλεσμα να οριστεί η αξία της στα 18 δισ. $”
Αυτά προ επιδημίας
Κατά τη διάρκεια της επιδημίας άρχισε η απομείωση της αξίας της εταιρείας που τη βρήκε στις αρχές Μαρτίου με κεφαλαιοποίηση 26 δισ. $. Εξελίχθηκε μια απεγνωσμένη προσπάθεια εξασφάλισης ρευστότητας στις 4 Απριλίου.
Αλλά οι πληροφορίες λένε ότι ούτε αυτό είναι αρκετό καθώς εξακολουθεί να ψάχνει ρευστότητα ακόμα και σήμερα απευθυνόμενη πλέον σε τραπεζικές πιστωτικές γραμμές.
Η αλήθεια όμως είναι ότι δέχτηκε σχεδόν τοκογλυφικό δάνειο 1 δισ. $ με επιτόκιο 11% από δυο ιδιωτικά funds με αποτέλεσμα να οριστεί η αξία της στα 18 δισ. $.
Αυτή τη στιγμή η εταιρεία βρίσκεται στο μέσον μια τέλειας καταιγίδας
• Έχει δυσαρεστημένους πελάτες και ιδιοκτήτες καταλυμάτων
Οι πελάτες καθώς λαμβάνουν κουπόνια αντί χρημάτων από τις ακυρώσεις ενώ οι ιδιοκτήτες παραγκωνίστηκαν από τη μονόπλευρη απόφαση της πλατφόρμας σε σχέση με την πολιτική ακύρωσης των καταλυμάτων.
• Έχει δυσαρεστημένους υπαλλήλους καθώς λήγει το δικαίωμα αγοράς μετοχών
Είχε δώσει δικαίωμα προεγγραφής το οποίο λήγει στο 2020.
• Έχει δυσαρεστημένους επενδυτές που βλέπουν τα χρήματά τους να εξαϋλώνονται
Με κάθε μείωση της κεφαλαιοποίησης μειώνεται αντίστοιχα και η επένδυσή τους.
• Έχει χάσει την ευκαιρία εισαγωγής στο χρηματιστήριο
Θεωρείται ανέκδοτο στη Wall street να προσπαθήσει εισαγωγή μέσα στο 2020.
• Έχει χάσει τη μισή αξία της
Από 36 δισ. στα τέλη 2019 στα 18 δισ. σήμερα.
• Έχει να αντιμετωπίσει τη χειρότερη χρονιά στον τομέα του τουρισμού
Με κλειστά σύνορα, καθηλωμένες αεροπορικές εταιρείες και χωρίς εμβόλιο δύσκολα θα γίνει επανεκκίνηση του τουρισμού.
“Προσπάθησε να αντιδράσει σκεπτόμενη μάλιστα ακόμη και τη δημιουργία αεροπορικής εταιρείας”
Στον CEO πλέον μπορούν να καταλογιστούν σημαντικά λάθη
Η πλατφόρμα όλο αυτό το διάστημα είχε ένα σημαντικό μειονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.
Το γεγονός ότι στο καλάθι της είχε ένα μόνο προϊόν “αυτό των Short-Term Rentals”. Και η ίδια το αντιλήφθηκε κάποια στιγμή. Προσπάθησε να αντιδράσει σκεπτόμενη μάλιστα ακόμη και τη δημιουργικά αεροπορικής εταιρείας.
Λάθος προσθήκες
Εκτός από την αρχική ανάπτυξη όλες οι κατόπιν προθήκες στο οπλοστάσιο της πλατφόρμας κρίθηκαν αποτυχημένες εκ του αποτελέσματος. Ας δούμε ποιες ήταν αυτές.
• Airbnb plus: Ειδικά στην Ελλάδα δεν έπιασε ποτέ. Υψηλού επίπεδου οι κατασκευές των Ελλήνων hosts και δεν μπορούν να φανούν οι διαφορές.
• Experiences: Δεν κατάφεραν να ανταγωνιστούν τα μεγαθήρια όπως Viatror, Trip Advisor, Get Your Guide. Ενώ το είχαν ανακοινώσει
• Luxury homes & Villas: Κάν’ το όπως η VRBO – HomeAway
• Tours, Activities & Adventures: Οι guests αγοράζουν από Viatror, Trip Advisor, Get Your Guide ή last miniute online. Παρ’ όλες τις ανακοινώσεις
• Κτήρια κτισμένα για αποκλειστική χρήση Airbnb – Natiivo building. Πρέπει απλά να ανακοινώθηκε.
• Πρότυπα σπίτια χρηματοδοτούμενα από την Airbnb και ένα σωρό άλλα.
Για όσο χρόνο πωλούσε το πρόσωπο του Brian, ίσως και να ήταν ο κατάλληλος για CEO. Μήπως όμως είναι η ώρα και ίσως πρέπει η διοίκηση να αλλάξει χέρια;
Quiz: Ξέρετε ποια είναι η αλήθεια για αυτούς που κερδίζουν μυθικά ποσά στα λαχεία;
Σχεδόν όλοι μετά από 5 χρόνια βρίσκονται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από αυτήν πριν από τα κέρδη.
Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουν όλοι τα προσόντα που διαθέτουν οι έμπειροι και αναγνωρισμένοι μάνατζερ.
Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές παρόμοιες startup εταιρείες όταν γιγαντώθηκαν δεν μπόρεσαν να διοικηθούν επάξια από τους ιδρυτές τους με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν
Η επόμενη μέρα
Δε γνωρίζουμε εάν η Airbnb θα καταφέρει να υπάρχει την επόμενη μέρα μετά την κρίση. Όταν η πρόσβαση σε κεφάλαια θα είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις θα ψάχνουν ταυτόχρονα χρηματοδότηση.
Εάν αυτό συμβεί η θέση του Brian στο ρόλο του CEO δε θα είναι καθόλου δεδομένη.
Λιστα εξαγορών
Accoleo 2011 rental platform ( closed)
Crashpadder 2012 short term platform ( closed)
DailyBooth 2012 photo social media app ( closed)
Localmind 2012events app (joined and closed)
Pencil Labs 2014 syncing message calendars app ( joined and closed)
Vamo 2015 travel website ( joined and closed)
Lapka 2015 Russian design agency (still in operation)
Trip4real 2016travel and activity site ( joined and closed)
Luxury Retreats 2017 Canada (still runs indepented)
Tilt 2017 online payment platform ( Joined and closed)
Change coin 2017 blockchain digital currency site( joined and closed)
Deco Software 2017 speed up mobile app. (joined and closed)
Trooly 2017 background check machine (joined and closed)
Accomable 2017disable travelers site (joined and closed)
AdBasis 2017 digital advertising company( joined and closed)
Luckey 2018 property management software (still operates)
Gaest 2019 short term meeting spaces (joined and closed)
Hotel Tonight 2019 last minute hotel deals (still operates)
Urbandoor 2019 marketplace for bussines travelers joined and closed)