• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΑΠΟΨΗ, ΝΕΑ

Η Airbnb μετά την κρίση του κορονοϊού

airbnb κρίση κορονοϊού

* Γράφει ο Γιώργος Ιντζιάδης

Γιώργος Ιντζιάδης, διαχειριστής ακινήτων Short-Term Rentals

Η Airbnb μετά την κρίση του κορονοϊού δεν θα είναι η ίδια, όπως και πολλές εταιρίες στο παγκόσμιο τουριστικό γίγνεσθαι. Ήδη διαφαίνεται μια αλλαγή στάσης της εταιρίας και αυτή δεν είναι υπέρ των hosts.

Δεν είναι τυχαίο ότι πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας των  hosts τις τελευταίες ημέρες εναντίον της Airbnb και της στάσης της.

Η πλατφόρμα δείχνει να μεταφέρει τη ζημιά των ακυρώσεων (cancellation fees) στις πλάτες των hosts χωρίς εκείνη να επωμίζεται κανένα κόστος. Μάλιστα το πρώτο διάστημα των ακυρώσεων όταν και ξέσπασε η κρίση του κορονοϊού, παρακρατούσε την προμήθεια της. Μόλις τις τελευταίες ημέρες άρχισε να την επιστέφει υπό μορφή κουπονιού όμως.

Επί της ουσίας όμως αυτό δεν αφορά κάποια έμπρακτη επιστροφή αφού το κουπόνι αυτό εξαργυρώνεται σε μελλοντικά ταξίδια.

Ποια είναι η πραγματική κατάσταση της πλατφόρμας και τι μπορεί να αποφέρει η στάση αυτή;

Ξεκινώντας  από το δεύτερο σκέλος θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε ότι οι ανταγωνιστικοί OTA’S δεν έχουν προχωρήσει σε αλλαγή πολιτικής ακυρώσεων… μέχρι στιγμής. Ίσως η κίνηση αυτή μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου σε βάρος των hosts αφού και οι υπόλοιπες πλατφόρμες μπορεί  να προχωρήσουν και να εφαρμόσουν ανάλογες πολιτικές.

Η Airbnb τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, ήταν μια μικρή εταιρία η οποία λειτουργούσε σε τοπικό επίπεδο είτε αυτοχρηματοδοτούμενη είτε με εξωτερικές χρηματοδοτήσεις. Λάμβανε μικρά ποσά χρηματοδότησης της τάξης των 50 χιλιάδων. Ήταν μια ασταθής προσπάθεια. Ένας επενδυτής θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει επένδυση υψηλού ρίσκου.

Όσο όμως εξαπλωνόταν γεωγραφικά, τόσο επιτακτική γινόταν η ανάγκη σοβαρής χρηματοδότησης. Τα πρώτα σοβαρά ποσά αξίας 112 εκατομμυρίων η Airbnb τα έλαβε  το 2011. Έκτοτε έως το 2020 το σύνολο των χρημάτων που έχουν δοθεί στην πλατφόρμα κυμαίνονται στα 4.8 δις.

Τα funds που χρηματοδότησαν την προσπάθεια δεν το έκαναν για τα όμορφά της μάτια αλλά γιατί διέκριναν μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη που θα τους αποφέρει υπερκέρδη. Αυτή άλλωστε είναι και η δουλειά τους.

Η ώρα του ταμείου

Όταν η επένδυσή σου έχει απρόσμενα καλή εξέλιξη και από το επίπεδο του Brand έχει εκτοξευθεί στη στρατόσφαιρα του Super Brand, τα υπερκέρδη που αποσκοπείς μόνο από μια πηγή μπορούν να προέλθουν. Από τη δημόσια εγγραφή της εταιρείας στο χρηματιστήριο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση πίεζαν τα funds τον Brian Chesky τα τελευταία δυο χρόνια. Αλλά ο ιδρυτής της Airbnb κωλυσιεργούσε θεωρώντας ότι η εταιρία δεν είναι έτοιμη ακόμη.

Παρόλα αυτά στο τέλος του 2019 συναίνεσε και δέχτηκε το 2020 να είναι η χρονιά εισαγωγής της Airbnb στο χρηματιστήριο.

Οι ετοιμασίες περιλάμβαναν την ενίσχυση του «πακέτου» με καινούργια  προϊόντα και εξαγορές μικρότερων εταιριών. Δυστυχώς αυτές οι κινήσεις στο σύνολό τους αποδείχθηκαν λανθασμένες και άκαρπες οδηγώντας την εταιρεία από αναβολή σε αναβολή. Ώσπου ήρθε η κρίση του κορονοϊού. Μια εντελώς απρόσμενη εξέλιξη που χτύπησε και την τουριστική αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αλλά ας ρίξουμε μια ματιά στα οικονομικά στοιχεία της Airbnb πριν την κρίση του 2020.

Fourth Quarter Financials

Q4 Revenue % Change Q4 Earnings* % Change
Booking Holdings $3.3 billion 3.92% $1.3 billion 2%
Expedia Group $2.7 billion 7% $478 million 1%
Airbnb $1.1 billion 32% ($276.4 million) (-92.3%)
Tripadvisor $335 million -3% $92 million 6%

Source: Bloomberg and public filings

 

Όπως αποτυπώνεται στο πίνακα το 2017 και το 2018 ήταν δυο χρονιές με κέρδη 93 εκ. και 200εκ. αντίστοιχα για την πλατφόρμα.

Το 2019 όμως γύρισε σε ζημίες 322 εκ. μόνο για το πρώτο εννεάμηνο του έτους.

Η ζημία δεν ανησύχησε ιδιαίτερα τους μετόχους καθώς δεν θα ήταν η πρώτη ζημιογόνος εταιρεία που θα πήγαινε σε δημόσια εγγραφή στο χρηματιστήριο. Και εκεί που όλα έδειχναν έτοιμα, συνέβη αυτό που δεν μπορούσε κανένας να προβλέψει. Η επιδημία του ιού. Αυτό που ζούμε σήμερα.

Η αποτίμηση

Είναι νωρίς να μετρηθούν οι ζημίες της επιδημίας, η οποία όμως όλα δείχνουν ότι θα είναι τεράστια. Σχεδόν σίγουρο είναι ότι τα σχέδια για τη δημόσια εγγραφή αναστέλλονται επ’ αόριστον.

Αλλά, δεν είναι αυτό το κεντρικό πρόβλημα.

Τη στιγμή που τα χρηματιστήρια καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι και οι επενδυτές (funds) χάνουν δισεκατομμύρια καθημερνά, κανείς δεν ξέρει εάν θα έχουν στα πλάνα τους τη στήριξη της Airbnb σε περίπτωση που αυτή καταστεί αναγκαία.

Σε μια εποχή μάλιστα που η βιομηχανία της φιλοξενίας και του τουρισμού γενικότερα δείχνει να καταρρέει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τι δηλώνει η Airbnb

Από την πλευρά της η πλατφόρμα δηλώνει ότι έχει ένα μαξιλάρι ρευστότητας γύρω στα 3 δις αλλά δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτή η ρευστότητα θα επαρκέσει. Επίσης το μαξιλάρι αυτό δεν είναι ξεκάθαρο εάν συμπεριλαμβάνει και τα χρήματα των μελλοντικών αφίξεων.

Πρέπει να υπολογίσουμε πολύ σοβαρά ότι η Airbnb δε διαθέτει εναλλακτικές  πηγές εσόδων εκτός από τα ιδιωτικά καταλύματα. Κάτι που δεν ισχύει για τους ανταγωνιστές της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Εμείς, σαν συνεργάτες της πλατφόρμας οφείλουμε να τη στηρίξουμε και να ελπίσουμε ότι θα καταφέρει να βγει με τις λιγότερες δυνατόν απώλειες από την κρίση. Κάτι που θα εξετάσουμε σε επόμενο άρθρο. Stay tuned.

Επενδυτές της Airbnb

Kleiner PerkinsSequoia CapitalY CombinatorEniac VenturesGGV CapitalHorizons VenturesFounders Fund137 VenturesSV AngelGreylock PartnersAndreessen HorowitzDST GlobalMorgan StanleyT. Rowe PriceCrunchFundJeff BezosWellington ManagementOliver JungAshton KutcherFidelity InvestmentsJeremy StoppelmanDragoneer Investment GroupTiger Global ManagementGeneral AtlanticTPGElad GilTemasek HoldingsGlade Brook Capital PartnersAltimeter CapitalA-Grade InvestmentsJP Morgan Chase & CoCitigroupKeith RaboisSherpa CapitalBaillie GiffordGroupe ArnaultY VenturesHillhouse Capital GroupAirbnbChina Broadband CapitalGeodesic CapitalBrand CapitalTCVCapitalGGeneral Catalyst PartnersFirstMarkCFAll Blue Capital

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend