* Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωστάλης, Μαθηματικός Msc in economics
Τα τελευταία χρόνια μία νέα λέξη έχει κάνει θριαμβευτική είσοδο στο λεξιλόγιό μας. AIRBNB! Άλλοι την προφέρουν σωστά, άλλοι λανθασμένα (έχουμε ακούσει RNB, BIRIBI, BIBI και πάει λέγοντας) ελάχιστοι όμως γνωρίζουν τι σημαίνει!
Η ονομασία του AIRBNB είναι ακρωνύμιο του αρχικού ονόματος AIRBEDANDBREAKFAST και είναι μια ιστοσελίδα καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων όπου μέσα στα 11 χρόνια λειτουργίας της (Αύγουστος του 2008) έχει φτάσει να αποτιμάται στα 30 δις δολάρια, να δραστηριοποιείται σε περίπου 200 χώρες με 4.000.000 αγγελίες καταχωρημένες.
Η ιστορία, που θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας ξεκινά στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας. Τότε οι Joe Gebbia, Brian Chesky και Nathan Blecharzyk μη έχοντας να πληρώσουν το ενοίκιό τους μετέτρεψαν το σαλόνι του σπιτιού τους σε ξενώνα, προσφέροντας σε 3 συμμετέχοντες ενός συνεδρίου στέγη, ύπνο σε φουσκωτά στρώματα και πρωινό, έναντι πληρωμής.
Ο ίδιος ο Joe σε συνέντευξή του στην Ιταλική Republica δήλωσε ότι: «την πρώτη φορά που δάνεισα το σπίτι μου σε κάποιον ήμουν 19 ετών και φιλοξένησα κάποιον άγνωστο. Τη νύχτα δε μπορούσα να κοιμηθώ από την αγωνία μου γιατί σκεφτόμουν… και αν είναι τρελός;»
Η ίδια σκέψη απασχολούσε χιλιάδες από τους πρώτους οικοδεσπότες της πλατφόρμας. Στη συνέχεια η κερδοφορία έδιωξε κάθε φόβο τα δωμάτια μεγάλωσαν, έγιναν διαμερίσματα, κάστρα, βίλες, σκάφη, ιγκλού, βάρκες, αρχοντικά και άλλα. Έτσι από τα 32 σπίτια στην Αθήνα το 2011 φτάσαμε τα 14.252 σήμερα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA (εταιρεία που κρατάει και αναλύει τα στατιστικά από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις) τη σεζόν 2017-2018, η Λευκάδα σημείωσε 167% αύξηση στα καταλύματα της πλατφόρμας, ενώ η Κέρκυρα 73%. Στο νησί μας υπήρχαν 506 καταχωρήσεις το 2014, 1178 το 2015, 2.455 το 2016, 4184 το 2017 ενώ σήμερα υπάρχουν περίπου 5500.
Συνολικά στην Ελλάδα τα καταλύματα αυξήθηκαν 240% την τελευταία διετία.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν στο 1ο BNB GUEST CONFERENCE που πραγματοποιήθηκε στην αρχή του έτους στην Αθήνα.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, σχεδόν κάθε σπίτι, έγινε κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Όλοι ξεκίνησαν τους πολλαπλασιασμούς. 100×70=7000, 100×120=12000 και τα μηδενικά φούσκωναν τα μυαλά. Όμως το αρχικό καθεστώς ανομίας άρχισε να μπαίνει σε καλούπια! 15 % φορολογία η πρώτη καμπάνα! Έπειτα ξεκίνησε και η ταλαιπωρία. Πλύνε σεντόνια, καθάρισε σπίτι, στάζει η βρύση, έχει κουνούπια…κτλ κτλ.
Οι ιδιοκτήτες άρχισαν να διαπιστώνουν τις υποχρεώσεις τους. Για να διατηρήσουν υψηλά ποσοστά κρατήσεων και παρεχόμενων υπηρεσιών, έδωσαν τη διαχείριση των καταλυμάτων τους σε εταιρείες που ειδικεύονται σε αυτό και πλήρωναν 20…25..30% ανάλογα.
Έτσι, μετά τους πολλαπλασιασμούς ξεκίνησαν οι αφαιρέσεις. Πάλι όμως το κέρδος ήταν υψηλότατο…. μέχρι πέρυσι.
Η ραγδαία αύξηση καταλυμάτων δημιούργησε μείωση στις κρατήσεις. Η μείωση στις κρατήσεις επέφερε μείωση και στις τιμές. Η κατάσταση αναζητά την ισορροπία της!
Δεν γίνεται να μη μπορεί ένας φοιτητής να βρει σπίτι να μείνει! Ήδη αρκετοί αποφασίζουν να επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις . Η φετινή χρονιά, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είναι η πρώτη χρονιά με αισθητή μείωση των εσόδων.
Κάποιοι επένδυσαν τεράστια κεφάλαια ακόμη και για αγορά κατοικιών προκειμένου να τα διαθέσουν προς βραχυχρόνια μίσθωση. Δύσκολα θα κάνουν την απόσβεση στο χρόνο που σχεδίαζαν.
Και επειδή όπως λέει και το τραγούδι ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει μια μέρα, αν σκέφτεστε τώρα να επενδύσετε στη βραχυχρόνια μίσθωση… μήπως να το ξανασκεφτείτε;