• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΑΠΟΨΗ

Fake news και αλήθεια για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις…

βραχυχρόνια ενοικίαση σπιτιού
Στράτος Ι. Παραδιάς, Δικηγόρος, Προέδρος ΠΟΜΙΔΑ & UIPI
Στράτος Ι. Παραδιάς, Δικηγόρος, Προέδρος ΠΟΜΙΔΑ & UIPI

Τις τελευταίες ημέρες η ιδιωτική ακίνητη περιουσία και οι φορείς της δέχονται μια χωρίς πρόσφατο προηγούμενο ενορχηστρωμένη συκοφαντική επίθεση:

Σε πρώτο βήμα δημοσιοποιήθηκε μιά κατά παραγγελίαν μελέτη με την οποία επιχειρήθηκε να αναδειχθούν οι «…εφιαλτικές» συνέπειες που δήθεν προκαλούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στα πάντα: Στην οικονομία, την απασχόληση, στα φορολογικά έσοδα, στον τουρισμό και γενικά σε ολόκληρη την κοινωνία!

Στη συνέχεια διοχετεύτηκαν στον ελληνικό και ξένο τύπο ανυπόστατα fake news περί δήθεν «μαζικών εξώσεων» ενοικιαστών κατοικιών για τη μετατροπή τους σε καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων, χωρίς την παρουσίαση του παραμικρού στοιχείου τεκμηρίωσης, με στόχο να πιεσθεί η κυβέρνηση εν όψει εκλογών να πάρει μέτρα αναγκαστικής παράτασης των υφισταμένων μισθώσεων κατοικιών!

Επ’ αυτών οφείλουμε να επισημάνουμε εν συντομία τα εξής:

Η ανάπτυξη των τουριστικών βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Η τεράστια χρησιμότητά του για τις οικονομίες και τις κοινωνίες των κρατών δεν αμφισβητείται παρά μόνον από όσους έχουν συμφέρον στη συνέχιση της μονοπώλησης των εσόδων από τον τουρισμό.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες και γνωστές τουριστικές πόλεις με κορεσμένους αστικούς ιστούς, όπως η Βαρκελώνη και το Άμστερνταμ, η Αθήνα και άλλες πόλεις μας, είχαν και εξακολουθούν να έχουν, πολλές δεκάδες χιλιάδες ακατοίκητα κτίρια και εγκαταλελειμένα διαμερίσματα, που προσφέρονταν για ανακαίνιση και τουριστική αξιοποίηση. Ετσι πολλά από αυτά ανακαινίστηκαν και επιπλώθηκαν για τη χρήση αυτή, και καταχωρήθηκαν στις διεθνείς πλατφόρμες, χωρίς στην ουσία να αποστερήσουν στέγη από την υφιστάμενη αγορά των μισθώσεων.

Όμως όπως έχουμε τονίσει κατά κόρον, δεν είναι ούτε όλα τα ακίνητα, ούτε όλοι οι ιδιοκτήτες τους, κατάλληλοι για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οι προσφερόμενες κατοικίες πρέπει να είναι στην κατάλληλη θέση, κοντά σε τουριστικούς προορισμούς, σε αγορά και μέσα μαζικής μεταφοράς, ανακαινισμένες, σύγχρονες, επιπλωμένες και πλήρως εξοπλισμένες. Οι διαχειριστές τους πρέπει να είναι πολύγλωσσοι, επικοινωνιακοί, φιλικοί, γνώστες του πώς να υποδέχεται κανείς και να φιλοξενεί ξένους, που θα τον βαθμολογήσουν δημόσια στις παγκόσμιες πλατφόρμες.

Ένα σκηνικό που αλλάζει

Η δραστηριότητα αυτή φάνηκε επικερδής σε πολλούς όσο η προσφορά κατοικιών ήταν λίγη και η φορολόγηση των εισπράξεών τους μη ελεγχόμενη. Όμως τώρα τα πράγματα ήδη άλλαξαν. Η προσφορά είναι καταιγιστική, οι πληρότητες και οι τιμές διανυκτέρευσης όλο και ισχνότερες, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει σε λίγους μήνες να κάνουν την πρώτη φορολογική τους δήλωση υπό το νέο φορολογικό καθεστώς, και θα λάβουν το πρώτο εκκαθαριστικό. Εκεί η μεγάλη πλειοψηφία όσων δεν διαθέτουν κατοικίες κάτω από την Ακρόπολη ή το Μουσείο της, ή τα παραπάνω προσόντα, κάνοντας «ταμείο» μαζί και με τους λογαριασμούς του ρεύματος, των δημοτικών τελών, του νερού, των κοινοχρήστων,  των αναλωσίμων και των ενδεχομένων επισκευών, σε σχέση με τα συνολικά έσοδά τους, θα διαπιστώσουν ότι πρέπει γρήγορα να εκμισθώσουν την κατοικία τους σε έναν φοιτητή ή έναν κανονικό ενοικιαστή, γιατί αυτό θα τους συμφέρει πολύ περισσότερο…

Εδώ είναι και η γκρίνια κάποιων ενοικιαστών ότι δεν βρίσκουν εύκολα σπίτι. Δεν φταίει γι΄αυτό η μόδα του ΑΙRΒΝΒ, που σύντομα θα ξεφουσκώσει στις πραγματικές της διαστάσεις. Φταίει η κρίση που εδώ και 10 χρόνια έχει διακοπεί κάθε εργασία κατασκευής νέας ή ανακαίνισης υφιστάμενης κατοικίας, προς μακροχρόνια εκμίσθωσή της, και πολλά από τα σπίτια κατασκευής 2006 -2009 παραμένουν ακόμη αδιάθετα ή ημιτελή. Και στη συνέχεια φταίει ο ΕΝΦΙΑ που μετέβαλε την ιδιωτική ακίνητη περιουσία από ευλογία σε κατάρα, και για να μην φορολογηθούν τα εκτός σχεδίου της Μυκόνου, μπαίνει τρίδιπλος συμπληρωματικός φόρος στα διαμερίσματα του Παγκρατίου και της Κυψέλης…

Ας έχουμε λίγη υπομονή και η κοινωνία και η αγορά ξέρουν να βρίσκουν τη λύση σε παρόμοια προβλήματα. Ας καταλάβουμε ότι οποιοδήποτε περιοριστικό μέτρο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα τις οδηγήσει αυτομάτως στη «μαύρη» οικονομία, και ότι οποιοδήποτε μέτρο ενοικιοστασιακού χαρακτήρα επιβληθεί στις μισθώσεις κατοικίας, θα «κλείσει» αυτομάτως όλα τα διαθέσιμα σπίτια και θα ζημιώσει πρώτα από όλους, τους ίδιους τους κανονικούς ενοικιαστές, οι οποίοι σε λίγο θα έχουν στη διάθεσή τους πάμπολλες χιλιάδες κατοικίες, για πρώτη φορά πλήρως ανακαινισμένες!

Του Στράτου Ι. Παραδιά, Δικηγόρου, Προέδρου ΠΟΜΙΔΑ & UIPI

Previous ArticleNext Article