• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΑΠΟΨΗ, ΝΕΑ

Digital Nomads: μία δυναμική αγορά που φέρνει τα πάνω-κάτω στη βραχυχρόνια μίσθωση

digital nomads

Η τεχνολογία έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που εργαζόμαστε και ζούμε στην καθημερινότητά μας. Οι Digital Nomads είναι οι πρωταγωνιστές μίας πραγματικής εργασιακής επανάστασης, οι οποίοι έχουν επιλέξει να ταξιδεύουν και ταυτόχρονα να εργάζονται από οπουδήποτε στον κόσμο. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τον κόσμο των Digital Nomads, την εργασιακή τους κουλτούρα, και τα οφέλη που φέρνει αυτή η κουλτούρα, τόσο στους ίδιους, όσο και στους ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ποιοι είναι οι Digital Nomads

Οι Digital Nomads είναι, κατά κύριο λόγο, ελεύθεροι επαγγελματίες που εργάζονται online και ταυτόχρονα ταξιδεύουν. Ο μέσος όρος διαμονής τους στις χώρες της Μεσογείου είναι περίπου 60-90 μέρες. Στην Πορτογαλία είναι ήδη 180 – 360 μέρες. Αυτός ο τρόπος ζωής τους δίνει την ευκαιρία να επισκέπτονται ποικίλους προορισμούς, να συνδέονται με διαφορετικούς ανθρώπους, κουλτούρες και πολιτισμούς και να απολαμβάνουν μία ζωή γεμάτη συναρπαστικές εμπειρίες. Περίπου 50 εκατομμύρια αριθμούν σήμερα, σύμφωνα με έρευνες, εκ των οποίων 50% είναι Ευρωπαίοι πολίτες και 50% Βορειοαμερικανοί. Προβλέπεται, έως το 2.030 οι DNs να ξεπεράσουν τα 150 εκατομμύρια.

Σε αυτό το σημείο, καλό είναι, να διευκρινίσουμε την διαφορά με τους Remote Workers. Οι Digital Nomads είναι και Remote Workers, διότι εργάζονται εξ αποστάσεως. Οι Remote Workers συνήθως είναι εργαζόμενοι μίας εταιρείας και δεν έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν όσο συχνά επιθυμούν, λόγω των περιορισμών που έχουν από τις εταιρείες. Έχουν ένα σταθερό μέρος διαμονής.

Τα Οφέλη να ζεις ως Digital Nomad

Οι Digital Nomads απολαμβάνουν πολλά οφέλη. Η επιλογή να εργάζονται όποτε επιθυμούν από οποιοδήποτε χώρο επιλέγουν είναι ίσως ένα από τα βασικά οφέλη. Για έναν DΝ δεν υπάρχει Σαββατοκύριακο ή περίοδος διακοπών, όπως ισχύει για τους περισσότερους εργαζόμενους ή ελεύθερους επαγγελματίες. Επίσης, οι DNs έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν φθηνούς προορισμούς, όπως Ασία, Αφρική ή και χώρες της Ευρώπης με φθηνότερο κόστος ζωής από τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, όπως η Ελλάδα.

Ένα άλλο όφελος είναι οι καιρικές συνθήκες. Οι DNs έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν μέρη με τις καταλληλότερες καιρικές συνθήκες σε κάθε εποχή, αποφεύγοντας τους βαρείς χειμώνες με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις συχνές βροχές.

Η δυνατότητα δικτύωσης με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, η διεύρυνση του πελατολογίου με πελάτες του εξωτερικού και η ανάπτυξη χρήσιμων ικανοτήτων και δεξιοτήτων είναι επίσης σημαντικά οφέλη για κάποιον που θα υιοθετήσει το συγκεκριμένο life style. Τέλος, με την κατάλληλη οργάνωση, ένας DN μπορεί να γίνει πολύ πιο παραγωγικός και αποδοτικός από κάποιον άλλον επαγγελματία που ζει και εργάζεται στην χώρα του.

Οι Προκλήσεις

Η ζωή ως Digital Nomad δεν είναι πάντα εύκολη. Οι προκλήσεις είναι αρκετές και απαιτούνται ικανότητες προσαρμοστικότητας και ευελιξίας. Η αναζήτηση σταθερής σύνδεσης στο διαδίκτυο, καταλύματα που είναι digital nomad friendly και έχουν διαθεσιμότητα για περισσότερες από 60 μέρες, είναι οι πιο σημαντικές

Ένας DN έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί με άλλους DNs σε μεγάλες ή μικρότερες κοινότητες σε facebook groups, Telegram και Whatsapp chats, καθώς και συνδρομητικές πλατφόρμες, που μέσα από αυτές μοιράζεται πληροφορίες, που αφορούν τοποθεσίες, καταλύματα και άλλου είδους χρήσιμες πληροφορίες. Πρέπει να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι οι κοινότητες των DNs είναι πολύ υποστηρικτικές και το word of mouth είναι η τεράστια δύναμή τους.

Οι Δημοφιλείς Προορισμοί των Digital Nomads

Οι Digital Nomads επιλέγουν διαφορετικούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένων πόλεων και νησιών. Κάποιοι αποφασίζουν να εγκατασταθούν για αρκετούς μήνες σε μία πόλη, ενώ άλλοι προτιμούν να ταξιδεύουν συνεχώς. Η Νοτιοανατολική Ασία αποτελεί τον πιο ελκυστικό προορισμό, με την Ταϊλάνδη και το Μπαλί να κρατούν τα σκήπτρα των πιο δημοφιλών προορισμών. Η Λατινική Αμερική, με επικρατέστερο το Μεξικό και την Κολομβία, είναι επίσης αγαπημένοι προορισμοί των Βορειοαμερικανών DNs. Στην Ευρώπη, η Πορτογαλία έχει κερδίσει με διαφορά τον τίτλο της πιο δημοφιλούς χώρας για DNS, με την Ελλάδα να ακολουθεί αρκετά ψηλά με τεράστιες προοπτικές, λόγω ποιότητας ζωής, του καλού κλίματος και του  χαμηλότερου κόστους ζωής σε σύγκριση με τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Η πρόκληση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης

Οι Digital Nomads δεν είναι τουρίστες. Συμβάλλουν σημαντικά στην τοπική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, μίας και ξοδεύουν σημαντικά ποσά σε διαμονή, φαγητό, διασκέδαση και άλλες υπηρεσίες. Η διαμονή αποτελεί την πρώτη τους προτεραιότητα και φυσικά στις προτιμήσεις τους συγκαταλέγονται καταλύματα που είναι digital nomad friendly.

Οι εταιρείες διαχείρισης και οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν μπορούν να παραβλέψουν αυτήν τη δυναμική αγορά η οποία έχει τις δικές τις ανάγκες και κριτήρια. Τα κυριότερα οφέλη που θα αποκομίσουν όσοι απευθυνθούν στη συγκεκριμένη αγορά είναι:

– Μέσος όρος διαμονής τους 2-3 μήνες

– Κοινωνικοοικονομικά μέσο ανώτερο κοινό

– Ταξιδεύουν middle & low season

– Συστάσεις στα communities των DNs (word of mouth)

– Επαναληψιμότητα κρατήσεων

– Μείωση του κόστους (σε χρόνο, επικοινωνία, καθαριότητες, κ.ά.)

– Λιγότερες ζημιές

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, η αγορά των DNs είναι μία ταχύτατα ανερχόμενη και ελκυστική αγορά που σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. ΟΙ εταιρίες διαχείρισης και οι ιδιοκτήτες καλούνται να ανταποκριθούν και να αποφασίσουν, ποιες περιόδους θα απευθυνθούν στους τουρίστες και σε ποιες στους Digital Nomads, ώστε να αυξήσουν την πληρότητα και την κερδοφορία τους και ταυτόχρονα να μειώσουν τα κόστη και τον χρόνο που δαπανούν σε επικοινωνία και logistics.

Δημήτρης Τσέλιος
Co-founder Nomad365
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend