Ο κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος, Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, απέστειλε την περασμένη εβδομάδα παρέμβαση προς όλους τους Δήμους της Πελοποννήσου. Το θέμα της ήταν η βραχυχρόνια μίσθωση, και αυτό που ζητούσε ήταν να μπουν αυστηροί κανόνες για τη λειτουργία της .
Η επιστολή
Συγκεκριμένα, η επιστολή που απέστειλε αναφέρει τα εξής:
«Αξ/με κε Δήμαρχε
όπως προκύπτει από το επισυναπτόμενο δημοσίευμα της Καθημερινής (https://www.kathimerini.gr/world/561635266/sfiggei-o-kloios-gyro-apo-tin-airbnb/), σε όλη την Ευρώπη λαμβάνονται μέτρα και θεσπίζονται, κυρίως σε επίπεδο Δήμων, αυστηροί κανόνες για τη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Σε όλες πλην της χώρας μας, που όχι μόνο τα συγκεκριμένα καταλύματα συνεχίζουν να λειτουργούν εν μέσω πανδημίας κανονικά, χωρίς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, αλλά έχουμε ένα προδήλως ανεπαρκές νομοθετικό πλαίσιο, που γίνεται μάλιστα εύκολα αντικείμενο κατάχρησης, καλύπτοντας τη λειτουργία παράνομων τουριστικών καταλυμάτων!
Και όσο η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη το δημόσιο, οι δήμοι και τα ασφαλιστικά ταμεία συνεχίζουν να χάνουν έσοδα, τα οποία προσπαθούν να καλύψουν, ως συνήθως, από την αύξηση των επιβαρύνσεων των νόμιμων επιχειρήσεων. Και συνεχίζουμε να διαβάζουμε δημοσιεύματα για πληρότητες και αφίξεις που καμία σχέση δεν έχουν με την ξενοδοχειακή πραγματικότητα. Και συνεχίζουμε να μιλάμε για φαινόμενα υπερτουρισμού , προσποιούμενοι πως δεν καταλαβαίνουμε που αυτά οφείλονται.
Σας καλούμε να κάνετε ότι πράττουν και στα υπόλοιπα ευρωπαίκά κράτη.
Να βάλετε μια τάξη στο ΧΑΟΣ που επικρατεί.
Να προστατέψετε το τουριστικό μας προϊόν και τις τουριστικές επιχειρήσεις, που προσφέρουν τα μέγιστα στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.
Για τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου
Κων/νος Μαρινάκος
Πρόεδρος Δ.Σ.»
Οι επιπτώσεις της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης
Είναι αλήθεια, πως η εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης έδρασε σαν μετακίνηση τεκτονικής πλάκας κάτω από τα πόδια της τουριστικής οικονομίας. Ποιος δεν επηρεάστηκε από αυτή;
Οι επισκέπτες βρήκαν έναν πιο οικονομικό –ή και όχι- τρόπο για να κάνουν τις διακοπές τους. Και δεν είναι μόνο οι οικονομικοί λόγοι που συνετέλεσαν στην προτίμησή τους, μιας και πλέον η βραχυχρόνια μίσθωση προσφέρει πολλά περισσότερα από -απλά- ένα μέρος διαμονής. Είδαμε πως η Airbnb με το rebranding που ετοιμάζει στοχεύει στο να γίνει συνώνυμη με την αναζήτηση ιδιαίτερων καταλυμάτων (βλέπε “Unique Stays”). Υπάρχουν επίσης πλατφόρμες αφιερωμένες σε ειδικές κατηγορίες καταλυμάτων, όπως luxury, οικογενειακά κ.ο.κ.
Οι ιδιοκτήτες βρήκαν έναν τρόπο να εκμεταλλευτούν τα ακίνητά τους, βγάζοντας περισσότερο κέρδος από ό,τι νοικιάζοντάς τα μακροχρόνια. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι οι μόνιμοι κάτοικοι δυσκολεύονται να βρουν σπίτια για 12 μήνες, αλλά και ότι τα ενοίκια έχουν αυξηθεί.
Οι ξενοδόχοι, είδαν τα νούμερα των αφίξεων στις περιοχές τους να αυξάνονται, χωρίς όμως να υπάρχει το αντίστοιχο αντίκρισμα επισκεπτών στις επιχειρήσεις τους. Είναι όμως μόνο αυτό;
Σε συνέντευξη του κ. Μαρινάκου στο GRTimes, γίνεται γνωστός ο λόγος της δημιουργίας αυτής της επιστολής. «Δεν μας ενοχλεί η νόμιμη βραχυχρόνια μίσθωση, μας ενοχλούν τα παράνομα δωμάτια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα μέτρα για τη Βραχυχρόνια Μίσθωση
Ας ξεκινήσουμε με την παραδοχή, πως εφόσον η βραχυχρόνια μίσθωση λειτουργεί σε τόσο μεγάλη κλίμακα, είναι λογική η δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου που θα την επηρεάζει. Για να αναρωτηθούμε όμως ποια μέτρα θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα εμπλεκόμενα μέρη. Και αυτά είναι:
- Οι hosts
- Η τοπική και κρατική οικονομία
Τα δύο αυτά μέρη έχουν μία ιδιαίτερη σχέση, μιας και το ένα (θα πρέπει να) βοηθάει το άλλο. Όσο το κράτος δίνει κίνητρα στους hosts, τόσο οι hosts συνεχίζουν να βελτιώνουν τη δραστηριότητά τους, δημιουργώντας αύξηση της τουριστικής κίνησης και άρα εσόδων για το κράτος. Και εδώ, εγείρεται ένα ερώτημα. Ο host θα έπρεπε να γίνει επιχειρηματίας και να αντιμετωπίζεται από το κράτος ως νομικό πρόσωπο; Ή όχι; Ή θα έπρεπε να δίνεται κάποια άλλη δυνατότητα στους hosts;
- Οι επισκέπτες
Αν κάποιος πρέπει να προστατεύεται από τα μέτρα, αυτός είναι ο επισκέπτης. Βασικοί κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και προβλέψεις που πολλοί hosts ήδη περιλαμβάνουν στις καταχωρήσεις τους.
- Ο ανταγωνισμός
Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν άλλα ακίνητα, αλλά και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού. Στόχος των μέτρων όσον αφορά τον ανταγωνισμό θα πρέπει να είναι η δημιουργία κανόνων που θα ισχύουν εξίσου για όλα τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Όποιο και να είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα των μέτρων, γεγονός παραμένει πως ο τουρισμός εξελίσσεται. Γι’ αυτό σημασία δεν έχει ο έλεγχος της εξέλιξης, αλλά τα αντανακλαστικά προσαρμογής μας σε αυτή.
Σοφία Αδαμίδου